Lapin tulvahuippu lähestyy

Lappiin saapunut lämpöaalto käynnisti lumen voimakkaan sulamisen. Virtaamat ovat sen seurauksena lähdössä nopeaan nousuun ja tulvahuiput ajoittuvat kesäkuun alkuun tai mahdollisesti jo tämän viikon lopulle. Tulvista koko Lapin alueella näyttäisi tulevan poikkeuksellisen isot ja jopa aiemmat ennätykset voivat rikkoontua.

Poikkeuksellisen suuren kevättulvan vuoksi Tervolassa on syytä varautua tavanomaista korkeampiin tulviin. Jokien varsilla asuvien kuntalaisten kannattaa huolehtia omaisuutensa turvaan viimeistään nyt. Erityisesti ranta-alueilla ja alueilla, joille vesi voi suuressa tulvassa levitä, tulee huolehtia laitureiden, veneiden ja kaikkien muidenkin rakenteiden turvallisesta kiinnityksestä ja suojaamisesta. Irtain omaisuus kannattaa siirtää pois tulva-alueelta ja tarvittaessa hankkia suojaustarvikkeita. Pelastuslaitoksen resurssit eivät akuutissa tilanteessa riitä suojaamaan kiinteistöjä.

Koska valtio ei enää korvaa tulvista aiheutuneita rakennus- ja irtaimistovahinkoja, kannattaa oman vakuutuksen vakuutusehdot tarkistaa tulvavahinkojen varalta ja tarvittaessa laajentaa omaa vakuutusta kattamaan tulvan aiheuttamat omaisuusvahingot.

Voit lukea lisää tulvaan varautumisesta lisää ympäristöhallinnon yhteisestä verkkopalvelusta (linkki johtaa ympäristöhallinnon verkkopalveluun).

 

Ilmakuva Kemijoesta Tervolan kohdalla ja kaksi kajakkia melomassa.