Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut
Osiot
Sijainti: Pääsivu / Sosiaali- ja terveyspalvelut / Terveyskeskus / Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuolto

Yhteystiedot

Avoinna
ma - to 8.00 - 15.30
pe 8.00 - 15.00

Keskustie 94
95300 Tervola
Puh. 0400 392 430

Toiminta-ajatus

Palvelemme kaikkia tervolalaisia. Tehtävänämme on ylläpitää ja edistää kuntalaisten suun terveyttä järjestämällä ja kehittämällä laadukkaita suun terveydenhuollon palveluita. Ennaltaehkäisevällä toiminnalla, kuten lisäämällä tietoisuutta suusairauksista ja kannustamalla omatoimiseen suun ja hampaiden hoitoon, tavoittelemme kestävää kehitystä.

Palveluja annettaessa pyrimme pitkäjänteisiin asiakassuhteisiin erityisesti lasten, nuorten, kehitysvammaisten ja yleissairauden vuoksi suun hoitoa tarvitsevien kanssa.

Ajanvaraus

Puh. 0400 392 430 arkisin ma-to 8:00-15:30, pe 8:00-15:00

Tekstiviestit eivät tule läpi ajanvarausnumeroon, yhteydenotot vain soittamalla.

Viikonloppuisin ja arkipyhinä puh. 010 633 8330 klo 9:30-12:00 Lapin yhteinen hammaslääkäripäivystys vain kiireellisiä tapauksia varten. Puhelut mieluiten klo 9:30-10:30.

Asiakkaan yhteydenoton yhteydessä arvioidaan hoidon tarve ja kiireellisyys. Särkytapauksessa toivomme yhteydenottoa aamupäivän aikana.

Kiireelliseen hoitoon pääsee arkipäivisin pääsääntöisesti samana, mutta viimeistään seuraavana päivänä. Lievemmät vaivat, kuten vähäoireiset lohkeamat ja vihlomiset, hoidamme kolmen viikon sisällä.
Odotusaika suun kokonaistutkimukseen on tällä hetkellä keskimäärin viisi viikkoa (26.2.2018).

Varatun ajan peruminen on suositeltavaa tehdä mahdollisimman pian esteen tultua tietoon. Peruuttamatta jätetystä vastaanottoajasta veloitetaan 50,80 euroa.

Suun terveystarkastukset

Lapset ja nuoret:

Suun terveydenhuollossa on käytössä kutsujärjestelmä. Kutsukirje lähetetään kaikille alle 18-vuotiaille, mutta ajan voi varata myös itse.

Suun ja hampaiden terveystarkastuksia järjestetään määräaikaistarkastuksina sekä yksilölliseen tarpeeseen perustuvina terveystarkastuksina. Tarkastuksissa selvitetään suun terveydentila, kehitys ja hoidon tarve ja tehdään henkilökohtainen terveyssuunnitelma. Jos suu ja hampaat ovat terveet, tarkastusta ei tarvita vuosittain.

Alle kouluikäisille järjestetään hammashoitajan tai suuhygienistin tekemiä suun terveystarkastuksia ja tarpeen mukaisesti hammaslääkärin tarkastuksia. Tarkastukseen kutsutaan kaikki ½-, 2-, 3½- ja 5-vuotiaat, tarvittaessa tiheämminkin.

Koululaisille lähetetään kutsu pääsääntöisesti kotiin. Kaikki 1-, 5- ja 8-luokkalaiset tarkastetaan vuosittain, muiden osalta noudatetaan hammaslääkärin määrittelemää henkilökohtaista tarkastusväliä, joka harvemmin on pidempi kuin kaksi vuotta. Lapselle tai nuorelle, jolla on erityinen riski sairastua suusairauksiin, järjestetään tehostettu ehkäisevä suun terveydenhuolto ja yksilöllisesti määritellyt terveystarkastukset.

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetuilla opiskelijoilla on mahdollisuus suun terveystarkastukseen kunnallisessa suun terveydenhuollossa. Hoito on maksullista yli 18-vuotiaille.

Odottavan perheen suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioi suun terveydenhuollon ammattihenkilö.

Kehitysvammaiset:

Kehitysvammaiset ovat mukana hoitolan kutsujärjestelmässä, tarkastukset toteutuvat henkilökohtaisen hoitosuunnitelman mukaisesti. Toimintakeskuksessa ja asumisyksikössä käy hammashoitaja ohjaamassa suun ja hampaiden omahoitoa.

Aikuiset:

Aikuiset voivat hakeutua itse suun terveystarkastukseen. Hoidon päätyttyä suositellaan seuraava tarkastusajankohta.

Kulloisenkin resurssitilanteen mukaan oireettomat, suun tutkimukseen haluavat aikuiset voidaan joutua laittamaan jonotuslistalle, jossa odotusaika on maksimissaan puoli vuotta. Hoidon tarve ja kiireellisyys arvioidaan asiakkaan ottaessa yhteyttä.

 

Vastaava hammaslääkäri Satu Keränen     p. 0400 297 086 tai 0400 392 430
Suuhygienisti Maria Vaara                                    p. 040 151 9716 tai 0400 392 430
sähköpostit: etunimi.sukunimi@tervola.fi

 

Linkkejä