Tervolassa on aloittanut uusi maaseutupäällikkö

Tervolan yhteistoiminta-alueelle on valittu uusi maaseutupäällikkö. Maaseutupäällikön tehtävään valittiin Tanja Häyrynen, Agrologi YAMK, joka aloitti tehtävissään eilen 1.9. Tanja on lähtöisin Luusuasta Kemijärveltä ja hän on aloittanut oman työuransa jo 10-vuotiaana työskentelemällä naapurin lypsykarjatilalla. Tanjalla on ollut pienestä lähtien into tehdä töitä maaseudun hyväksi. Lypsykarjatilalta tie jatkui 4H:n ja Kemijärven kaupungin palkkalistoille lomitustöihin.  Lukion jälkeen omaa ammattia miettiessä, Tanjalla heräsi ajatus Agrologi-koulutuksesta. Ammattikorkeakoulussa Tanja kävi syventävät opinnot niin maatalouden kuin porotalouden puolelta, jotta hän pystyisi tekemään mahdollisimman laajalla näkemyksellä töitä maaseudun puolesta.

Tervola ja tervolalaiset tilat ovat uudelle maaseutupäällikölle ennestään tuttuja, sillä opintojen aikana hänelle tuli mahdollisuus työskennellä Tervolassa Meri-Lapin maatalousneuvos Oy:llä. Näinä aikoina täytettiin yrittäjien puolesta EU-tukihakemuksia, kierrettiin pelloilla ja tehtiin viljelysuunnitelmia sadon takaamiseksi. Tanja teki alueelle samalla opinnäytetyön ja kiersi haastattelemassa monet tilalliset.

Opiskeluiden jälkeen Tanja teki Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa töitä tarkastajana jälleen EU-tukihakemusten kanssa Oulussa. ”Oli erittäin mielenkiintoista nähdä eri näkökulmasta tukihakuprosessi ja päästä oppimaan tarkemmin myös maaseudun kehittämisestä sekä sen rahoittamisesta”, Tanja kertoo. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa työtehtäviin kuului pääasiassa Manner-Suomen Maaseuturahaston hankkeiden rahoittaminen niin Leader-hankkeissa kuin suorissa hankkeissa reilun 4 vuoden ajan.

”Elämässä tuli paikka palata takaisin Lappiin, joten siihen tartuin. Hetken katselin Paliskuntain yhdistyksessä kehittämistehtäviä, kunnes sain Lapin liitosta pidemmälle ajalle hanketöitä. Lapin liitossa sain vetää ja koordinoida useita hankkeita yli neljän vuoden ajan maaseudun kehittämiseen liittyen koko Lapin alueella”, Tanja taustoittaa. Viimeisimpänä tuotoksena Tanja on tehnyt Lapin maaseudun kehittämisohjelman 2021-2027. Esimerkkejä Tanja haki Lapin maaseudun kehittämiseen myös kansainvälisiltä markkinoilta ja useat kerrat hän on ollut puhumassa Lapin menestystarinoista myös EU komission kutsumana.

Vuorovaikutteista maaseudun kehittämistä

Maaseutupäällikön tehtäviin Tanja tarttuu innolla. ”Kehittämistehtävät jatkuvat nyt hieman eri muodossa, mutta odotus pidempiaikaisesta kehittämisestä on erittäin positiivinen. Opiskeluajoilta Tervolassa työssäkäynti jäi vahvasti mieleen, koska heti kun työpaikkailmoitus tuli vastaan Maaseutupäällikön virasta, siihen jäätiin kiinni. Nyt ollaan siis täällä!”, Tanja kertoo hymyillen.

Maaseutupäällikön tehtäviin kuuluu esimerkiksi Tervolan yhteistoiminta-alueen asiakkaiden viljelytukihallinnon tehtävät Maataloustoimiston tiimin kanssa sekä alueen muu maaseudun kehittäminen. Se, mitä lähdetään ensimmäisenä kehittämään ja tekemään yhdessä alueen toimijoiden kanssa riippuu siitä, mitä toiveita löytyy. Ensimmäisenä käynnistetään keskustelut siitä, mitä tarpeita ja toiveita alueilta löytyy ja miten lähdemme näihin vastaamaan.

”Perheen kanssa asutaan Rovaniemellä, mutta Tervolassa on työpiste. Minuun saa ehdottomasti olla yhteydessä. Lähdetään yhdessä kehittämään maaseutua vieläkin veto- ja pitovoimaisemmaksi elää ja yrittää!”

Tanja Häyrysen yhteystiedot:

tanja.hayrynen@tervola.fi

+358 50 597 1161