Tiedotteet koronaviruksesta

Soita ennen hoitoon hakeutumista

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ota yhteyttä terveysasemalle puhelimitse. Älä saavu paikanpäälle, jotta vältytään turhilta altistumisilta.

Koronavirus voi tulla kyseeseen, jos kaksi kriteeriä täyttyy:

  1. Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus
  2. ja lisäksi henkilö on
  • joko oleskellut ulkomailla (poislukien käynti Haaparannalla) 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua
  • tai ollut lähikontaktissa varmennetun koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua

Yhteystiedot

Tervolan terveyskeskus päivystys 8-16: 040 1519 700 tai 040 1519 701

muina aikoina yhteys koronaepäilyissä Mehiläinen Länsi-Pohja: 040 825 1072

————————————————————————————————————————-

Tervolan kunnan koronavirustoimet /Päivitetty 2.4.2020

Toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta.  Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Tervolassa ei ole vielä todettu epidemiaa. Rajoitustoimet ovat voimassa 13.5.2020 asti.

 

Varhaiskasvatus, koulut ja oppilaitokset

Tervolassa varhaiskasvatuspalvelut toimivat normaalisti. Vanhempia suositellaan järjestämään lasten hoito kotona, mikäli mahdollista. Varhaiskasvatusmaksuja ei peritä niiltä päiviltä, jolloin lapset hoidetaan kotona.

Tervolan koulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat on suljettu ja lähiopetus niissä keskeytetty keskiviikosta 18.3.2020 alkaen. Hallitus on päättänyt jatkaa lähiopetuksen keskeyttämistä 13.5.2020 saakka 16.3.2020 päätettyjen linjausten mukaisesti. Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niille lapsille, joiden vanhempien ei ole muutoin mahdollista järjestää lastensa etäopetusta. Ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen etäopetus kotona, menettelevät näin.

Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Tulossa on lähiopetusoikeus myös valmistavan opetuksen oppilaille. Tämä voidaan käynnistää heti, kun Opetushallitus antaa siitä tarkemmat ohjeet.

Koulussa lähiopetuksessa olevien oppilaiden ruokailu järjestetään normaalisti. Kotona etäopetuksessa opiskelevien kouluruokajärjestelyistä päätetään erikseen lähiaikoina.

Kotona opiskeleville koululaisille ja opiskelijoille opetus järjestetään erilaisia sähköisiä oppimisympäristöjä hyödyntäen. Opettajat ohjeistavat oppilaansa työtapoihin ja oppimisympäristöjen käyttöön. Lisätietoja antavat tarvittaessa myös koulunjohtajat ja rehtorit.

 

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Tervolassa ulkopuoliset eivät voi vierailla vuodeosastolla pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien läheiset. Myös vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä (Kurjenpesä, Kotikullero, Pihakullero ja Jokikullero) on kielletty. Työtehtäviin liittyvät käynnit sallitaan. Asumispalveluasukkaiden ja vuodeosaston asukkaiden kotilomia vältetään. Kurjenpesässä toteutettavat tilapäishoidot jatkuvat normaalisti ja vuodeosaston intervallihoidot (omaishoidettavat) jatkuvat toistaiseksi normaalisti.

Tervolassa lisätään tarvittaessa sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia vähentämällä kiireetöntä toimintaa. Toistaiseksi normaaliajan toimintaan ei ole tarvinnut tehdä muutoksia. Mikäli joudumme perumaan kiireettömiä aikoja, tiedotamme asiasta kuntalaisia sekä olemme henkilökohtaisesti yhteydessä heihin, joilla on aika varattuna. Tervolassa varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

Hallitus velvoittaa yli 70-vuotiaat pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että samassa taloudessa asuvien kanssa voi esimerkiksi ulkoilla, mutta muiden (mm. lapset, lapsenlapset, ystävät) kanssa fyysistä kanssakäymistä on vältettävä. Myös asiointia kaupoissa, pankeissa ja apteekeissa tulee välttää ja pyrkiä hoitamaan asiat ensisijaisesti sukulaisten tai ystävien kautta.

Yli 70-vuotiaiden kauppakassien ja lääkkeiden kuljetus onnistuu asiakkaan kotiin asiointikuljetuksen mukana. Lue lisää asiointikuljetuksista tästä linkistä (linkki johtaa asiointikuljetuksista kertovaan artikkeliin).

Tervolan kunta varautuu järjestämään yli 70-vuotiaille tervolalaisille asiointiapua (kauppa, apteekki) tarvittaessa, mikäli asiointia ei voi muutoin järjestää. Palvelu edellyttää, että asiakkaalla on tili kaupassa sekä apteekkisopimus. Lisätietoja asiointiavusta saat soittamalla vanhuspalveluiden ohjaaja Outi Kinnuselle puh. 040 575 7363 tai vanhuspalveluiden ohjaaja Kaija Rautiolle puh. 040 151 9816. Numerot palvelevat maanantaista perjantaihin klo 9-15.

 

Voit tehdä koronavirusta epäillessäsi verkkotestin Omaolon verkkosivuilla.

THL päivittää tietoa epidemiasta sekä antaa yleisiä ohjeistuksia THL:n verkkosivuilla.

Mikäli THL:n verkkosivut ovat ruuhkautuneet, voit lukea PDF-tiedostona THL:n ohjeistuksen koronavirustaudin kotihoitoon.

 

Vapaa-aika

Tervolan kirjasto, kuntosali, nuorisotilat, koulujen liikuntahallit ja Tervolan Kurkiareena ovat suljettuina 18.3 alkaen. Vanhusten päivätoiminta, toimintakeskus sekä kuntouttava työtoiminta on keskeytetty. Työpajatoiminta sekä yksilöllinen avotoimintatyö jatkuvat. Myös latujen kunnossapitoa jatketaan niin pitkälle kuin kelit sallivat.

Vaikka kirjasto on suljettuna, voit seurata kirjaston vinkkejä verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa @tervolankirjasto. Kirjaston e-palvelut ovat sulkuaikanakin käytettävissä. Niihin tarvittavan pin -koodin voit poikkeuksellisesti saada myös puhelimitse. Kirjasto palvelee puhelimitse arkisin klo 9-15. Lainat eivät eräänny sulkuaikana ja kaikkien lainojen eräpäiviä on jatkettu 1.6.2020 saakka.

Nuorisotyöntekijät ovat siirtyneet työskentelemään etänä ja nuorille on avattu VerkkoNuorkka Discordissa (linkki johtaa VerkkoNuorkkaan Discordissa). Siellä nuoret voivat käydä keskusteluita puhumalla ja kirjoittamalla. Työntekijät tavoittaa myös instagramista @tervolan_nuorisotyo ja puhelimitse Merja 040 590 2699 ja Satu 040 151 9735.

 

Tietoa yrityksille

Tervolan kunnan elinkeinoyhtiö Riverbank Oy tukee tervolalaisia yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Riverbank Oy auttaa yrityksiä esimerkiksi rahoitushakemuksien laatimisessa ja rahoitusväylien löytämisessä. Yleisen ohjeistuksen mukaisesti tapaamiset ja neuvonta järjestetään ensisijaisesti puhelimen, sähköpostin tai verkkotapaamisten kautta. Voit ottaa yhteyttä elinkeinokoordinaattori Matti Alataloon: matti.alatalo@tervola.fi, +358 40 501 2850 tai viestintäsuunnittelija Marjut Järviseen: marjut.jarvinen@tervola.fi, +358 40 151 9819.

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut verkkosivuilleen toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa (linkki johtaa työ- ja elinkeinoministeriön sivuille). Verkkosivuillaan Työ- ja elinkeinoministeriö ohjaa erikokoisia yrityksiä rahoituskanavien valinnassa.

Tervolan kunta ohjeistaa yksinyrittäjiä tuen hakemisessa heti, kunhan saa hausta lisäohjeistukset ministeriöltä.

Muita hyödyllisiä linkkejä yrityksille löytyy Riverbank Oy:n aiemmasta tiedotteesta. (Linkki johtaa erilliseen tiedotteeseen).

 

Kunnantalon aukiolo ja muut palvelut

Kunnan työntekijöiden kanssa asioidessa kuntalaisten tulee ensisijaisesti ottaa yhteys työntekijään sähköpostitse tai puhelimitse. Mikäli asiointi vaatii henkilökohtaista tapaamista, on siitä sovittava etukäteen, sillä etätyöstä johtuen toimipisteissä ei aina ole läsnä olevaa henkilöstöä.

Kunnanviraston neuvonta ja yhteispalvelupiste ovat toistaiseksi avoinna välttämätöntä asiointia varten. Kunnanvirastolle sisäänkäynti on vain pääoven kautta.

Ota yhteyttä Tervolan kunnanviraston vaihteeseen puhelimitse: 040 124 2411.

 

Lisää tietoa aiheesta

Kysymyksiä koronavirukseen liittyen voi esittää valtakunnallisessa Tietoa koronaviruksesta –puhelinneuvonnassa ja chatissä. Puhelinnneuvonnasta ja chattineuvonnasta saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Palvelut ovat avoinna arkipäivisin klo 8­–21 ja lauantaisin klo 9 – 15.

 

Valtioneuvosto on koonnut verkkosivuilleen laajan paketin usein kysytyistä kysymyksistä. Tarkista, löytyykö omaan kysymykseesi vastaus valtioneuvoston usein kysytyistä kysymyksistä.

Lappilaiset.fi -sivusto kokoaa yhteen yhdistysten tarjoamaa apua ja tukea poikkeustilan aikana.

Lue lisää aiheesta myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin pandemiatyöryhmän tiedotteesta.

Asiointkuljetukset tekevät yhteistyötä kauppojen ja apteekkin kanssa. Lue lisää yli 70-vuotiaiden kauppakassien ja lääkkeiden kuljetuksesta asiointikuljetuksen mukana.