Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut
Osiot
Sijainti: Pääsivu / Vapaa-aika ja liikunta / Kirjasto / Kirjaston palvelut

Kirjaston palvelut

Kirjaston palvelut

Asiakastietokoneet

Kirjaston asiakaspäätteiltä voit etsiä aineistoa kirjaston omista kokoelmista. Päätteiltä voit tarkistaa myös omat lainaustietosi, uusia lainasi sekä tehdä varauksia. Tarvittavan salasanan saat kirjaston palvelupisteestä.

Kirjastossa on kolme Internet-yhteyksillä varustettua tietokonetta, joista kahdelle voit varata ajan www-palveluita, sähköpostia, tekstinkäsittelyä tms. varten. Ajan voit varata kirjaston palvelupisteestä tai puhelimitse numerosta 040 486 6984. Kolmas Internet-pääte on tarkoitettu sähköpostin lukuun ja sen käyttöaika on 15 minuuttia asiakasta kohden. Kirjastossa toimii myös ilmainen langaton verkko ja voit lainata tiskiltä taulutietokoneen tai kannettavan tietokoneen. Laitteet on tarkoitettu käytettäväksi kirjaston tiloissa.

Kaukopalvelu

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä lainaus- ja jäljennepalvelutoimintaa. Kaukopalvelun kautta voit tilata muista kirjastoista sellaista aineistoa, jota meillä itsellä ei ole. Kaukopalvelu on ilmaista Lapin kirjastojen välillä, muualta Suomesta maksullista.

Kaukopalvelun yhteystiedot:

p. 040 151 9734
tervolan.kirjasto@tervola.fi

Kokoelmat

Tervolan kunnankirjaston kokoelmat koostuvat noin 39 200 niteestä erilaista aineistoa. Pääosan kokoelmasta muodostavat perinteisesti kirjat. Audiovisuaalisen aineiston osuus on kuluneen vuosikymmenen aikana lisääntynyt huomattavasti.

Aineistotietokannat

Tervolan kirjasto on 28.8.2017 lähtien mukana Lapin kirjastojen yhteisessä aineistotietokannassa. Verkkokirjastossa voit uusia lainasi, tehdä varauksia ja etsiä kirjoja. Kaikkien Lapin kirjastojen kokoelmat ovat asiakkaiden käytettävissä. Varauksiin ja uusimiseen tarvitset kirjastokortin lisäksi salasanan, jonka saat kirjastosta. Entiset salasanat toimivat uudessa verkkokirjastossa. Uusi verkkokirjasto löytyy osoitteesta www.lapinkirjasto.fi

Meri-Lapin tietokanta LASMARKKI pitää sisällään mm. Tervolaan liittyvää aineistoa. Tervola-aineisto koostuu lähinnä Pohjolan Sanomien, Lapin Kansan, Kalevan ja paikallislehtien artikkeleista. LASMARKKI on Meri-Lapin alueen kirjastojen yhteinen tietokanta, josta löytyy myös Kemin, Keminmaan, Simon ja Tornion alueisiin liittyvää aineistoa.

Lainattava kokoelma

Kirjaston kokoelmat koostuvat pääosin lainattavasta materiaalista. Kirjastosta voit lainata kirjoja, lehtiä, musiikkiäänitteitä, nuotteja, äänikirjoja, DVD-levyjä, CD-ROMeja, kielikursseja ja karttoja.

Lainattava kokoelma jakaantuu aikuisten osastoon sekä lasten- ja nuortenosastoon. Lasten- ja nuortenosaston aineisto on lehtien uusinta numeroa lukuun ottamatta kokonaan lainattavaa.

Kotiseutukokoelma

Kotiseutukokoelma sisältää erilaista Tervolaan liittyvää aineistoa: kirjoja, paikallislehtiä ja sanomalehtiartikkeleita. Kokoelmaan kerätään Tervolasta kirjoitettua aineistoa sekä Tervolassa syntyneiden tai täällä eläneiden tuotantoa. Kotiseutukokoelma sijaitsee käsikirjasto - lehtilukusalissa.  Aineistoa ei anneta kotilainaksi, vaan siihen voi tutustua paikan päällä. Monista teoksista on olemassa myös lainattava kappale.

Käsikirjasto - lehtilukusali

Käsikirjastosta löytyy eri alojen tietosanakirjoja, hakuteoksia ja eri kielten sanakirjoja sekä koulutusoppaita. Käsikirjastoon on sijoitettu myös kunnanvaltuuston kokouskutsut ja pöytäkirjat sekä Tervolan kunnan toimintakertomukset. Käsikirjastomateriaalia lainataan vain poikkeustapauksissa.

Lehtilukusaliin tulee sanomalehtiä n. 15 vuosikertaa ja aikakauslehtiä n. 90 vuosikertaa. Lasten- ja nuortenlehdet on sijoitettu pääosin lasten- ja nuortenosastolle. Aikakauslehdet ovat lainattavissa uusinta numeroa lukuun ottamatta.

Paasilinnakokoelma


Paasilinnakokoelma sisältää Paasilinnan veljesten, Ernon, Reinon, Arton ja Maurin kirjallista ja muuta tuotantoa. Kokoelman aineisto on tarkoitettu vain tutkimuskäyttöön. Paasilinnakokoelma sijaitsee lehtilukusalissa sijaitsevassa Paasilinna-vitriinissä, jossa ovat esillä myös kuvanveistäjä Paavo Halosen suunnittelemat Paasilinna-reliefi ja Paasilinna-mitali.

Lainaus ja neuvonta

Kirjaston aineiston lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Kortin saat kirjastosta todistamalla henkilöllisyytesi ja sitoutumalla käyttösääntöihin. Alle 15-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Voit tulostaa kirjastokorttihakemuksen suomeksi tai englanniksi (library card application).


Kirjastokortti on esitettävä aina lainattaessa. Kortti on henkilökohtainen ja jokainen on vastuussa kortillaan lainatusta materiaalista.

Muuttuneet osoite- ja puhelinnumerotiedot on ilmoitettava kirjastoon. Myös kortin katoamisesta on syytä ilmoittaa heti.

Kirjaston henkilökunta neuvoo kirjastoon ja tiedonhakuun liittyvissä kysymyksissä. Lainauksen ja neuvonnan puhelinnumero on 040 486 6984.

 

E-kirjan lainaus

Kokeile E-kirjan lainausta osoitteessa https://ellibslibrary.com/lappi

  • Kirjaudu palveluun kirjastokortin numerollasi.
  • Kirjauduttuasi pääset selailemaan Lapin kirjastoille hankittuja E-kirjoja.
  • Voit lukea kirjoja joko selaimella, jolloin sinun ei tarvitse ladata koneellesi erikseen mitään lukuohjelmaa, tarvitset kuitenkin jatkuvan nettiyhteyden  TAI  mikäli haluat lukea kirjan lukuohjelmassa katso ohje täältä.