Siirry sisältöön. | Siirry navigointiin

Omat työkalut
Osiot
Sijainti: Pääsivu / Vapaa-aika ja liikunta / Kirjasto / Lukukoira kirjastossa

Lukukoira kirjastossa

Lukukoira kirjastossa kevät- ja syyskaudella

Lukukoiralle pääsevät lukemaan kouluikäiset lapset. Yhden lukuhetken kesto on n. 15 minuuttia. Lukuajan voi varata kirjastosta viimeistään edellisenä päivänä. Ajan voi varata kirjastossa, puhelimitse p. 040 48 66984 tai osoitteesta tervolan.kirjasto@tervola.fi.

Lukukoira vierailee kirjastossa kevät- ja syyskaudella erikseen ilmoitettuina päivinä. Lukukoira ottaa vastaan neljä lukijaa yhden työpäivän aikana. Syyskaudella 2018 Lukukoira on tavattavissa kirjastossa seuraavina päivinä klo 17.45-18.45:

ti 21.8., ti 11.9., ti 2.10., ti 30.10., ti 20.11. ja ti 11.12.

Lukuhetkiä varten on kehitetty lukukoirapassi. Lukuhetkeen osallistuva lapsi saa passiin leiman ja neljä leimaa keränneille on luvassa pieni esinepalkinto.

Mikä lukukoira?

Lapsi lukee ääneen ja koira kuuntelee. Lapsi lukee rauhallisessa paikassa koiralle, paikalla on lapsen ja koiran lisäksi vain koiran ohjaaja. Koira kuuntelee kärsivällisesti, se ei arvostele lukemista, ei korjaa virheitä eikä naura lukijalle. Lukukoira auttaa ja innostaa lasta oppimaan lukemaan.

Miksi lukukoira?

Tavoitteena on lukuharrastuksen edistäminen ja onnistuneen lukukokemuksen luominen lapselle. Koirien on todettu lisäävän ihmisen mielihyvähormonien määrää sekä rentouttavan mieltä, minkä vuoksi niiden vaikutus myös lukemiseen liittyvissä haasteissa on myönteinen. Koiralle lukemisen on todettu auttavan lukihäiriöisiä lapsia. Koiran läsnäolo vähentää lukemiseen liittyvää kynnystä ja stressiä.  Koira ei arvostele, takerru virheisiin tai keskeytä – lapsella on rauha harjoitella lukemista.

Lukukoira Tervolassa

Lukukoiratoiminta käynnistyi Tervolan kirjastossa keväällä 2016 yhteistyössä Suomen Karva-Kaverit -yhdistyksen vapaaehtoisten kanssa. Lukuhetkiin osallistuvien koirien soveltuvuus kaverikoiratehtäviin on testattu. Lukuhetkeen osallistuvat lapsi, koira ja koiran ohjaaja. Ohjaajan tehtävä on valvoa lukuhetkeä sivusta, mutta ei puuttua sen kulkuun. Lukukoiralle voi lukea omaa kirjaa tai kirjan voi valita kirjaston kokoelmista.

Lukukoiratoiminnasta

Lukukoirailmiö on levinnyt Eurooppaan Yhdysvalloista. Suomessa kirjastoista ensimmäisenä aloitti Kaarinan kaupunginkirjasto vuonna 2011 Tartu tassuun -lukuhankkeellaan. Samana vuonna lukukoiratyönsä aloitti Espoossa toimiva Börje. Lukukoiratoiminta on nykyään yleistä useissa kirjastoissa ja kouluissa ympäri Suomen.

Suomen Karva-Kaverit ry:n koirat käyvät vapaaehtoistoimintana ilahduttamassa vanhuksia, kehitysvammaisia, lapsia ja nuoria lastenkodeissa, päiväkodeissa, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa. Suomen Karva-Kaverit ry kehittää myös eläinavusteista työskentelyä, jossa eläimen avulla tuodaan iloa ja vahvistetaan ihmisen terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia, ehkäistään ihmisten hyvinvoinnin ongelmia ja tuetaan ongelmia kohdanneita ihmisiä.

Lue lisää Karva-Kavereiden toiminnasta osoitteessa www.suomenkarvakaverit.fi