4H-yrittäjä Sofianna Hanhisuanto valokuvaa sekä arjessa että juhlassa

Tervolalaisella Sofianna Hanhisuannolla on ollut oma valokuvaukseen keskittynyt 4H-yritys kahden vuoden ajan. Valokuvausta lapsesta saakka harrastanut Sofianna kuvaa esimerkiksi henkilöitä, juhlia ja lemmikkejä.

– Valokuvausharrastukseni alkoi oman koirani kuvaamisesta. Yrityksen perustettuani olen ottanut lemmikkikuvien lisäksi paljon esimerkiksi yo-kuvia ja rippikuvia. Lemmikkien kuvaaminen on minulle luontaisesti helppoa, mutta henkilökuvaus kiinnostaa minua paljon, Sofianna kertoo.

Henkilökuvat yhdessä lemmikin kanssa ovat yrittäjän mukaan erityisen suosittuja. Perinteisen koiran ja kissan lisäksi kuviin halutaan esimerkiksi poron, lampaiden tai hevosten kanssa. Tällöin kuvaustilanteessa mennään aina eläimen ehdoilla. Kun eläimiä on mukana, täytyy kuvaustilanteissa olla muutenkin joustava.

– Vähän aikaa sitten kuvasimme rippikuvauksissa nuorta kahden poron kanssa. Porot eivät ensin halunneet olla kovin lähellä toisiaan, mutta ne saatiin lopulta herkkujen avulla vierekkäin. Nuori piti toista poroa itse kiinni, ja kuvista rajautunut, maassa maannut avustaja piti toista poroa. Kuvista tuli oikein onnistuneita, Sofianna naurahtaa.

Kaikista ihmisistä saa hyviä kuvia

Kuvaustilanne on kuvattaville usein jännittävä. Itsenäisesti kuvaamaan oppinut Sofianna panostaa siihen, että kuvattava rentoutuisi ja nauttisi kuvaustilanteesta.

– Mallin ohjaaminen on minun työtäni, joten kenenkään ei tarvitse olla huolissaan siitä, ettei osaisi olla kameran edessä oikein, Sofianna painottaa.

Kuvauksissa Sofiannan tavoitteena on tuoda esiin kuvattavan luonnetta. Kun kuviin saadaan syvempi merkitys, tulee kuvista usein kuvattaville mieluisampia. Tästä syystä kuvaukset myös suunnitellaan yhdessä kuvattavan kanssa. Toisinaan Sofiannaa henkilökohtaisesti inspiroiva elementti on mahdollista liittää asiakkaan kuvaan.

– Vapaa-ajan kuvaus ja työkuvaus usein limittyvät. Olen jo pitkään halunnut kuvata yhdessä mielenkiintoisessa kuvauspaikassa, ja nyt tuleva asiakkaani kiinnostui siitä myös.

Lukiossa viimeistä vuotta opiskeleva Sofianna valmistuu ensi keväänä ylioppilaaksi. Kirjoituksiin valmistautumisen lomassa kuvaus antaa muuta ajateltavaa. Kuvausaikataulut järjestyvät joustavasti, ja lisää tietoa saa verkkosivuilta ja Instagramista bysofianna-nimimerkin takaa.

– Kauniiden kuvien saaminen itsestä on omaan hyvinvointiin panostamista. Kaikista ihmisistä saa hyviä kuvia, joten suosittelen lämpimästi henkilökuvauksia ihan kaikille, Sofianna sanoo.

Lue lisää yritysjuttuja tervolalaisista yrityksistä!

Sofianna Hanhisuanto
Sofianna Hanhisuanto on enemmän kotonaan kameran takana kuin edessä. Toisinaan myös itsestä otetut kuvat ovat paikallaan. Kuva: Sofianna Hanhisuanto/bysofianna
kuvausapuna toimi Saara Hanhisuanto.