Joseph Haydn: Jeesuksen seitsemän viimeistä sanaa ristillä, jousikvartettiversio (1787)

Johdannosta, seitsemästä ”sonaatista” ja maanjäristykseksi nimetystä finaalista muodostuva Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä on sävelletty alun perin tilauksena pitkäperjantain messuun Cádizin Oratorio de la Santa Cueva kirkkoon Espanjassa vuonna 1787, jossa tämä alun perin orkesterille sävelletty musiikki vuorotteli luontevasti Raamatun luvun kanssa tarjoten messuun osallistujille mahdollisuuden pysähtymiseen ja hiljentymiseen. Teoksen tilannut pappi Don José Sáenz de Santa María palkitsi Haydnin varsin epätavallisella lahjalla: kultakolikoin täytetyllä kakulla. 

Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä ovat itse asiassa lauseita, joita on tässä konsertissa jatkettu hieman laajemmilla otteilla Raamatusta. Seitsemän ”sanaa” on kirjoitettu latinaksi myös ensimmäisen viulun stemmaan kunkin sonaatin alkuun. Tarkkakorvainen voi siis kuulla osien latinankieliset nimet osien ensimmäisissä fraaseissa. 

Muutenkin teokseen sisältyy monenlaista symboliikkaa. Sordinoidut yläjouset viimeisessä sonaatissa kuvaavat hiipuvaa Jeesusta. Il terremoto, eli maanjäristys viittaa paitsi Jeesuksen kuoleman jälkeiseen Matteuksen evankeliumin maanjäristykseen, myös Eurooppaa kohdanneeseen niin kutsuttuun Lissabonin maanjäristykseen, joka tuhosi paitsi kaikki Lissabonin kirkot, ravisteli kovasti myös Cádizin kaupunkia, jossa teos kantaesitettiin. 

Haydn oli itsekin hyvin tietoinen haasteesta säveltää messuun seitsemän adagiota, eli hidasta osaa väsyttämättä kuulijoita. Lopputuloksen intensiivisyyteen hän oli kuitenkin varsin tyytyväinen ja luonnehtikin kokonaisuutta yhdeksi hänen onnistuneimmista sävellyksistä. Hektisessä nykymaailmassa on ehkäpä entistäkin enemmän tilausta tämän teoksen kaltaiselle musiikille, joka koko sanomallaan ja muodollaan vaatii niin kuulijan kuin esittäjänsäkin pysähtymään ja unohtamaan hetkeksi ajan kulun. 

Teoksen osat:
1. Johdanto (Introduzione) – Maestoso ed Adagio
2. Sonata I (“Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä tekevät.”) – Largo
3. Sonata II (“Tänään olet minun kanssani paratiisissa.”) – Grave e cantabile
4. Sonata III (“Nainen, tämä on poikasi!”) – Grave
5. Sonata IV (“Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?”)  – Largo
6. Sonata V (“Minun on jano.”) – Adagio
7. Sonata VI (“Se on täytetty.”) – Lento
8. Sonata VII (“Isä, sinun käsiisi minä uskon henkeni.”) – Largo
9. Maanjäristys (Il terremoto) – Presto e con tutta la forza 

Meri-Lapin jousikvartetti:
Juhana Inkinen, 1. viulu
Kukkamari Gröndahl, 2. viulu
Matti Mietola, alttoviulu
Olli-Pekka Kajasviita, sello 

Kimmo Tuppurainen, kertoja 

Kuvattu Paattionlehdon kappelissa Kemissä 25.3.2021.