Kai Nieminen: Jousikvartetto nro 4, Sogni del Mare (Meren unia, 2020), kantaesitys.

Teoksen innoittajana on ollut italialaisen Antonio Tabucchin novellikokoelma “Sogni di sogni” (Unien unia). “Olen valinnut Tabucchin kirjasta unia joihin liittyy meri, siitä nimi ‘Sogni del Mare’. Kokoelmassa on todellisten taiteilijoiden kuviteltuja unia”, Nieminen kertoo. Sävellyksen avausosassa unien kokijana on Pinokkion kirjailija Carlo Collodi, toisessa osassa englantilainen runoilija Samuel Coleridge Taylor, kolmannessa antiikin rooman runoilija Ovidius ja päätösosassa ranskalainen säveltäjä Claude Debussy.

“Teoksen osissa olen eläytynyt näiden uni-novellien tunnelmiin ja luonut niistä musiikkia. Esimerkiksi Samuel Taylor oli oopiumin orja, ja häneen liittyvässä osassa on aika modernistisia keinoja kuten 1/4-sävelaskelia, ja lisäksi käytetään metallisia harjoitussordiinoja, jolloin syntyy aavemainen tunnelma. Ovidius taas kokee unessa karmeita painajaisia, ja osassa on äkillisiä aksentteja”, Nieminen kertoo.

Kvarteton osien nimet:

  1. Uni jonka näki Carlo Colloni, kirjailija ja teatterisensori
  2. Uni jonka näki Samuel Taylor Coleridge, runoilija ja oopiumin orja
  3. Uni jonka näki Publius Ovidius Naaso, runoilija ja hovimies
  4. Uni jonka näki Achille-Claude Debussy, muusikko ja kaunosielu

Meri-Lapin jousikvartetin pitkä ja menestyksekäs yhteistyö säveltäjä Kai Niemisen kanssa saa tässä jatkoa. Kvartetti on aiemmin kantaesittänyt ja myös levyttänyt Niemisen kolme ensimmäistä kvartettoa, “Gestures of Winter”-levyllään.

Kuvattu Paattionlehdon kappelissa Kemissä 16.12.2020.

Meri-Lapin jousikvartetti: 
Kanerva Mannermaa, 1. viulu
Riikka Alakärppä, 2. viulu 
Matti Mietola, alttoviulu 
Olli-Pekka Kajasviita, sello

Tässä linkki Rondo-lehden laajempaan artikkeliin Niemisestä ja kyseisestä teoksesta.