Kalusteasennusta ja Talismaani-uistimia: laadukasta käsityötä Tervolan Koivusta

Kalusteasennusta 10 vuoden kokemuksella

Kalusteasennus T. Luiro & Talismaani Ky:n yrittäjä Teemu Luiro on saanut kipinän yrittäjyyteen jo lapsuudessa. Teemun isällä on ollut suutarinliike, jota Teemu on hoitanut kesäisin itsenäisesti 16-vuotiaasta lähtien aina parikymppiseen saakka. Nyt Teemulla on oma kalusteasennukseen ja uistinten valmistukseen erikoistunut yritys. Pääsääntöisesti Teemu asentaa keittiöitä Topi-Keittiöille, mutta ottaa vastaan myös jonkin verran yksityisiä kalusteasennuksia lähialueille (Rovaniemi-Tervola).

Kalusteasennuksen parissa yrittäjä on työskennellyt 10 vuotta. Koulutukseltaan Teemu on sekä puualan artesaani että suutari. Yrityksen toimintasäde kattaa koko pohjoisen Suomen ja työpäivät ovat reissutöissä usein pitkiä. ”Parhaita ovat kerrostalokeikat, joissa voi asentaa useamman asunnon yhtäjaksoisesti. Toisinaan työskentelen samassa kerrostalossa kaksi kuukautta”, yrittäjä kertoo.

Talismaani-Uistin – oikea onnenviehe

Keittiöasennuksen lisäksi Teemu valmistaa uistimia osittain harrastuksena. Innostus uistinten valmistukseen on lähtenyt kalastusharrastuksesta. Kun Outa-Uistinten jäämistö tuli myyntiin vuonna 2008, päätti käsillä tekemisestä pitävä Teemu ostaa välineet uistinten valmistukseen. Hän nimesi uistimet Talismaani-Uistimiksi. Talismaani-Uistimet valmistetaan täysin käsityönä yrittäjän pihapiirissä sijaitsevassa verstaassa. ”Saan ideoita erilaisista materiaaleista.”, yrittäjä kertoo ja esittelee samanaikaisesti violettia leopardikuvioista uistinta.

Käsityönä tehdyt uistimet ovat yksilöitä, joiden uintia voi muokata omien mieltymysten mukaisesti. Erilaisia malleja ja värityksiä on lukuisia. Erilaisetja eri kokoiset uistimet soveltuvat erikaloihin ja sääolosuhteisiin. Teemu tekee asiakkaan toiveiden mukaisia uistimia myös tilauksesta, kunhan asikkaan kanssa sovitaan uistinmalli ja värit. Uistimia voi ostaa messuilta tai tulla hakemaan kotipihasta sovittuna aikana. Myös postitus onnistuu. Uistimien työvaiheet Teemu tekee sarjatyönä ja kerralla valmistuu noin 20 kappaletta uistimia.

Omista kalasaaliista Teemun mieleen ovat jääneet erityisesti ensimmäiset omilla uistimilla saadut kalat. ”Isoimman kalan, 8,5 kiloisen hauen, sain aikoinaan Simojärveltä. Siinä rytäkässä katkesi airokin.”, Teemu naurahtaa. Tulevaisuudessa Teemu Luiro toivoo voivansa panostaa uistimiin ja pieniin puutöihin entistä enemmän. ”Pitää tehdä sellaisia asioita, joista itse tykkää.”, yrittäjä sanoo hymyillen.

Facebook @TalismaaniUistin, talismaaniuistin@outlook.com

Yrittäjä Teemu Luiro hioo uistinta.