Kätkänpaimen tarjoaa koirakoille lampaiden paimennusta Tervolassa

Iloinen koira ja onnelliset lampaat

Suurin osa ihmisistä tuntee ainakin yhden paimenkoiran, jos ei itse omista sellaista. Paimenkoiralle tyypillistä on älykäs ja vilkas luonne sekä kaunis ulkonäkö. Näistä syistä ne ovat suosittuja lemmikkejä. Kätkänpaimenen yrittäjä Marjo Mattila tarjoaa paimenkoirille mahdollisuuden toteuttaa omaa paimennusviettiään paimentamalla lampaita.

– Paimennusharrastus avaa uuden oven koiran mielenmaisemaan. Koiran oppii näkemään paimenkoiran silmin, jolloin koiran toimintaa on helpompi ymmärtää myös arjessa, Marjo kertoo.

Kätkänpaimenella on yhteensä 21 lammasta. Lampaille paimennus on mieluista, sillä silloin ne pääsevät herkuttelemaan esimerkiksi mustikanvarvuilla. Lampaita voi Tervolan Reutuaavalla sijaitsevalla tilalla paimentaa koiran kanssa sekä metsässä että laitumella. Aiempaa kokemusta ei tarvita ohjaajalta eikä koiralta, sillä Marjo ohjeistaa molempia.

– Meillä paimennuksessa edetään aina koiran ehdoilla. Vaikka koiraa jännittäisi, saamme koiran melkein aina rentoutumaan ja lopulta tekemään töitä. Koiria opetetaan positiivisella vahvistamisella eli kehumalla niitä silloin, kun ne tekevät oikein. Iloinen koira ja onnelliset lampaat ovat toimintani perusta, Marjo kertoo hymyillen.

Marjo on harrastanut paimentamista koiriensa kanssa useamman vuoden. Hänellä itsellään on kolme lapinporokoiraa ja yksi australian koolie. Tällä hetkellä Marjo opiskelee Suomen eläinkoulutuskeskuksessa eläintenkouluttajaksi. Tulevaisuudessa tarkoitus onkin laajentaa palvelutarjontaa koirien koulutukseen. Tervolassa Marjo on asunut kaksi vuotta ja on alun perin kotoisin Keski-Suomesta.

Yrittäjä Marjo Mattila lampaiden kanssa

Yksityistunnilla saa opetella rauhassa

Koiralle paimentaminen on työtehtävä ja ideaalitilanteessa koiran ja lampaan välillä vallitsee keskinäinen kunnioitus. Paimenkoirille paimentaminen on vaistonvaraista toimintaa, joten ne oppivat melko nopeasti lukemaan lammaslaumaa. Paimentamaan pääsevät Kätkänpaimenessa kaiken rotuiset sekä monirotuiset paimenkoirat. Paimentaminen onnistuu kireimpiä pakkassäitä lukuun ottamatta läpi vuoden.

Kätkänpaimen tarjoaa paimentamiseen pääasiassa yksityistunteja, mutta myös ryhmät ovat tervetulleita. Yksi paimennustunti maksaa 50€ ja sisältää opetuksen, maastot sekä lampaat. Tilalla voi myös yöpyä, joten kauempaa on helppo tulla vierailulle. Kokeneet koirakot pääsevät hoitamaan lampaat yöpymisen jälkeen aamulla itse.

– Asiakkaani ovat kokeneet mukavaksi sen, ettei heidän tarvitse jännittää paimennusta koiransa kanssa etukäteen. Yksityistunneilla paimentamista saa harjoitella rauhassa. Minä en arvostele muiden koirien käyttäytymistä, vaan pohdin yhdessä ratkaisuja. Omat koirani esimerkiksi haukkuvat paljon, naurahtaa Marjo.

Ota yhteyttä ja seuraa Facebookissa!

Marjo Mattila, 040 822 7494, marjosusannamattila@gmail.com, Kätkänpaimen, Reutuaapa 89

Facebookissa sivu ja ryhmä @kätkänpaimen