Kuriirin tavarakuljetus vaihtuu henkilökuljetuksiin

Tervolalainen Jaakko Kämäräinen on lähes aina tehnyt töitä tien päällä. Kuljetusalan ammattilainen kerkesi ajaa reilu 30 vuotta tavaraliikennettä, mutta uudelle vuodelle on uusia suunnitelmia henkilöliikenteen parissa.

Kuriiri Kämäräisenä tunnettu Jaakko Kämäräinen aloitti yritystoiminnan vuonna 2012. Töitä hän on lähes koko ikänsä tehnyt liikenteessä, ajaen rekkaa jopa ulkomailla asti. Yrittäjäuransa ajan Jaakko on kuriirina kuljettanut lähetyksiä Etelä-Lapin alueella, mutta päätti lopettaa tavarakuljettajana ja alkaa ajaa Kela-taksia alkuvuonna 2022, kun oli toipunut sairastumisesta.

– Vuosi 2021 oli raskas. Sairastuminen, tutkimukset, syöpäleikkaus ja jälkihoidot vaativat useita matkoja Ouluun ja Kemiin. Onneksi Suomessa on tämä Kela-kyydin saannin mahdollisuus, sillä itse en olisi aina jaksanut ajaa. Nyt toipuneena jaksan ja haluan, koska koen työn tärkeäksi.

Jaakko kulki sairastumisensa vuoksi Kela-taksin avulla kodin ja sairaaloiden väliä. Hän sai sitä kautta nähdä, millaista Kela-taksikuljettajan työ on. Omien kokemustensa myötä yrittäjä päätti, että haluaa toivuttuaan alkaa tehdä samaa työtä kuriirin työn sijaan ja nyt hän ajaa Kela-kuljetuksia henkilöautotaksillaan.

Vuoden 2022 alusta alkaen Lapissa on ollut mahdollisuus valita Kela-taksikuljetus kahden helsinkiläisen palveluntuottajan väliltä: Taksi Helsingiltä tai Suomen Lähilogistiikalta. Molempien palveluksessa työskentelee paikallisia takseja Kela-ajojen parissa. Näistä kyytipalveluista Jaakko on aloittanut työt Taksi Helsingille.

Kelan mukaan korvauksen taksimatkasta voivat saada henkilöt, joilla terveydentila tai puutteelliset liikenneolosuhteet vaikuttavat liikkumiseen. Terveydentilasta tulee olla terveydenhuollon antama todistus Kela-taksimatkaa varten ja matka tilataan alueellisesta tilausnumerosta. Muut ajot voi tilata taksikuskeilta suoraan puhelimitse.

Isot ajoneuvot vaihtuneet henkilöautotaksiksi

Jaakko aloitti ensimmäisen kerran työt liikennöintialalla 1980-luvun loppupuolella. Hän kertoo, että autoilijan poikana alan työt tulevat verenperintönä ja oikeastaan mikään muu ala ei ole ollut vaihtoehtona. Vaikka työ rekkakuskina oli mieleistä, alkoi tuntua siltä, että ei ole tarpeeksi aikaa olla kotona. Niinpä Jaakko päätti palata kotikulmille Tervolaan 17 vuoden tauon jälkeen ja aloittaa työt yrittäjänä. Oma kuljetusalan yritys helpotti työaikojen suunnittelua ja paketit sekä muut lähetykset vaihtoivat sujuvasti osoitettaan pakettiauton avulla Etelä-Lapin alueella, kunnes työt loppuivat.

– Kerkesin tehdä kuriirina töitä 10 vuoden ajan. Jouduin kuitenkin jäämään töistä pois 10 kuukauden ajaksi sairastumiseni vuoksi ja menetin kuljetustyöt sinä aikana. Nyt ajan ainakin seuraavat kolme vuotta näitä Kela-ajoja.

Jaakko kuvailee, että uusi vuosi on tuonut uudet kujeet myös Tervolan taksi-tarjontaan, kun hänen 10-vuotinen ura tavaraliikenteessä vaihtuu henkilöliikenteeksi. Pakettiauton ja tavarakuljetukset korvaa henkilöautotaksi ja kyydin lisäksi Jaakolta saa halutessaan myös vertaistukea.

Jaakko Kämäräinen ja hänen henkilöautotaksinsa
Kuriiri Kämäräisen tunnus koristaa nykyään Jaakko Kämäräisen henkilöautotaksia.