Kuulumisia vapaa-aikatoimen vauhdikkaasta syksystä

Kulunut syksy on hujahtanut vauhdilla eteenpäin melkein joulunalusaikaan asti. Kuluneet viikot ovat pitäneet sisällään paljon uuden opettelua ja sopeutumista erikoisiin oloihin, mutta myöskin sitä tuttua ja turvallista tekemistä, eli monenlaista touhua ja puuhaa eri ikäisten lasten ja nuorten kanssa.

Heti alkusyksystä käyntiin pyörähtäneet Nuorkka-illat ovat keränneet viikoittain mukavankokoisen porukan pelailemaan ja viettämään aikaa saman katon alle. On ollut ilo huomata, miten eri- ikäiset ovat löytäneet paikkansa nuorten viikkotoiminnasta, ja miten kotonaan he ovat siellä, vaikka yhteisiä iltoja ei kovin monta vielä olekaan takana. Erityisesti olen ilahtunut siitä, miten myös kauempaa on innostuttu tulemaan Nuorkalle; keskustan nuorisotila on koko kunnan lasten ja nuorten yhteinen olohuone. Loppusyksystä ja joulunalusajasta odotankin melko vilkasta menoa ja vaihtuvaa kävijäkuntaa.

Tapahtumien suhteen syksy on ollut valitettavan hiljainen, ja uusi, kaikille outo tilanne on vaatinut kaikilta kuntalaisilta sopeutumista ja kärsivällisyyttä. Toisaalta uusi tilanne on opettanut meitä ottamaan haltuun ihan uusia tapoja keksiä tekemistä ja kohdata toinen toisiamme, vaikka etäisyys ja erossa oleminen eivät tunnukaan mukavilta asioilta. Porukassa tekeminen on tietysti aina hauskempaa, mutta meistä kukaan ei varmasti olisi osannut arvata, miten lähelle tapahtumat ja tempaukset voivat tulla ihan kodin rajojen sisäpuolellakin. Vaikka tietysti toivon, että tilanne helpottaa ja normalisoituu mahdollisimman nopeasti, toivon vielä lisää kekseliäisyyttä ja nokkelia ratkaisuja loppuvuoteemme.

Etsivässä nuorisotyössä syksy on sujunut lähes tuttuun tapaan. Nuoria on tavattu kasvokkain, mutta paljon on asioita sovittu ja hoidettu soitoin ja viestein. Kasvokkaisia tapaamisia pystytään edelleen järjestämään, jolloin otetaan huomioon koronaohjeistukset-  ja suositukset, mutta etätapaamiset pystytään myös järjestämään helposti.

Pari viikkoa sitten Tervolassa oli kutsunnat, joihin myös etsivä nuorisotyöntekijä osallistui Aikalisätoiminnan puitteissa. Aikalisätoiminta on kaikille kutsuntaikäisille nuorille miehille ja varusmies- ja siviilipalvelusikäisille miehille ja naisille tarkoitettu tukipalvelu, jossa nuori saa oman nimetyn ohjaajan ja tukea elämäntilanteen selvittelyyn ja ohjausta erilaisiin palveluihin. Tervolassa aikalisäohjaajana toimii myös nuorten työpajan yksilövalmentaja.

Etsivän nuorisotyöntekijän työnkuvaan kuuluu myös oppilashuollossa toimiminen koulukuraattorina. Oppilashuollossa on tänä syksynä huomioitu mm. ennaltaehkäisevän päihdetyön viikko, jonka puitteissa on käyty pitämässä teematunteja päihteistä eri-ikäisille koululaisille.

Vapaa-aikatoimi haluaa toivottaa kaikille oikein kivaa loppusyksyä ja tunnelmallista joulunalusaikaa. Pysytään terveinä ja kannetaan kortemme kekoon, että pääsisimme nopeasti eroon tästä vallitsevasta tilanteesta

Terkuin, Jessica Kangastie, vapaa-aikaohjaaja ja Satu Karvonen, etsivä nuorisotyöntekijä

Koriste