Lapin tarinoista keramiikkaa ja ohjelmapalveluita

Lilja Takalo on aina elänyt tarinamaailmassa. Liljan lapsuudessa kerääntyivät kaikki kylän lapset kuuntelemaan perheen isän kertomia tarinoita.  Isän tarinat etenkin maahisista ovat jääneet jo lähes 40 vuotta yrittäjänä toimineen Liljan mieleen. Kun Lilja valmistui Tervolan keramiikka- ja lasitaiteen linjalta, hän halusi muotoilla juuri maahisia. ”Maahisia esittävälle keramiikalle riitti epäilijöitä. Ihmiset kysyivät aionko tosissaan elättää itseni maahisilla. Vastasin silloin, että näin olen ajatellut.”, kertoo Lilja Takalo.

Liljalla on oma Maahispaja -niminen yritys. Yrityksellä on matkamuistoliike Rovaniemen Napapiirillä ja keramiikkapaja Tervolan Koivussa. Lisäksi Lilja pitää rumpukursseja, tekee rumpuhoitoja sekä järjestää matkailijoille ohjelmapalveluita. Maahisille on riittänyt kysyntää jo vuodesta 1983, jolloin Lilja Takalo perusti yrityksensä.

Maahisilla maailmanmaineeseen

Yhden maahisen valmistamiseen menee kokonaisuudessaan aikaa kahdesta kolmeen viikkoa. Tuotteet muotoillaan, kuivataan, poltetaan ja maalataan. Kaikilla maahisilla on oma ilme ja luonne, sillä jokainen maahinen muotoillaan käsityönä. Mallit on saatu isän tarinoiden mukaan.

Maahisia voi ostaa Napapiirin myymälästä sekä jälleenmyyjiltä muualta Suomesta. Maahisten lisäksi Napapiirin myymälässä myydään myös muita Liljan ja Liljan tyttären Tanjan suunnittelemia tuotteita. Maahiset ovat levinneet matkailijoiden mukana ympäri maailmaa ja päätyneet jopa Presidentinlinnan pöytäkoristeiksi.

Rumpukursseja ja ohjelmapalveluita

Matkamuistomyynnin lisäksi Lilja tekee rumpukursseja ja Lapin kasteita. Rummuista ja Lapin kasteista yrittäjä on ammentanut tietoa sukunsa parantamiseen liittyvästä perimätiedosta sekä lukuisista kursseista. Ohjelmapalveluissa Liljalle tärkeää on ensisijaisesti elämyksen aitous. Esimerkiksi Lapin kasteet tehdään lappilaisia perinteitä noudattaen. Rumpukursseilla sen sijaan opetetaan rumpujen valmistuksen lisäksi myös sitä, miten rumpuja käytetään. ”Rummuttaminen on yleismaailmallinen ilmiö. Se rentouttaa, voimistaa ihmisen omaa rumpua ja poistaa jännityksiä”, yrittäjä kiteyttää. Rumpukursseja Lilja tekee myös tilauksesta.

Omaa tietään etsiville nuorille Lilja antaa yhden vinkin. ”Älkää uskoko, jos joku sanoo, ettei omalla unelmalla voi elää. Jos ei ole töitä, kannattaa katsoa omia käsiään ja miettiä mitä muuta voisi tehdä. Myös harrastuksesta voi tehdä itselleen ammatin.” Liljalla itsellään on mielenkiinnonkohteita niin paljon, ettei kaikelle tahdo riittää aikaa. ”Kynttiläpajani on myytävänä, sillä en ehdi muilta töiltäni tekemään kynttilöitä. Siitä saisi joku itselleen mielenkiintoisen työn.”

Maahispajan yrittäjä Lilja Takalo pitää kädessään tekemäänsä rumpua.