Laura Kallatsa tekee kansainvälistä tutkimusta etäyhteyksin Tervolasta

Korona-aika on lopullisesti osoittanut, ettei työn tekeminen ole välttämättä sidoksissa ihmisen sijaintiin. Tämän on huomannut myös etätöitä Tervolasta käsin tekevä Laura Kallatsa. Laura tekee Tervolassa kansainvälistä tutkimusta. Hän väitteli teologian tohtoriksi syyskuussa 2020 pappien käsityksistä samaa sukupuolta olevien avioliitoista.

Laura muutti keväällä 2017 Tervolaan, jonne hänen miehensä Markus Kallatsa oli muuttanut edeltävänä syksynä saatuaan seurakuntapastorin viran. Vaikka paikkakunta oli Lauralle täysin uusi, ihastui hän uuteen kotiinsa nopeasti.

– Saimme muuttaa Markuksen kanssa heti pappilaan. Kun katson työhuoneeni ikkunasta ulos, mietin usein, voiko tätä parempaa maisemaa olla, Laura kertoo.

Laura on tehnyt työtään korona-aikana täysin etäyhteydellä. Tällä hetkellä hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston hankkeessa, jossa tutkitaan arvojen siirtymistä perheessä sukupolvelta toiselle. Lisäksi hän opettaa teologian opiskelijoita. Työpäivää rytmittävät kokoukset ja opettaminen. Koska suuri osa työstä ei ole sidottua aikaan, aloittaa Laura työt usein jo aamukuudelta. Iltapäivällä hän saattaa käydä lenkillä ja jatkaa töitä vielä illalla lenkin jälkeen.

– Olen suunnitelmallinen ja tiedän jo aamulla, mitä päivän aikana tulen tekemään. Harva jaksaa keskittyä yhtäjaksoisesti ajatustyöhön kahdeksan tuntia kerralla. Ulkoilu parantaa keskittymistä, eikä työhön jää tyhjäkäyntiä.

Laura on säännöllisesti yhteyksissä Kanadaan, Italiaan, Saksaan ja Unkariin. Työskentely onnistuu hyvin, sillä ainoastaan kokousaikojen sovittaminen vaatii joustoa. Yhteinen kokousaika löytyy usein niin, että Suomessa on ilta ja Kanadassa aamu. Siten kenenkään ei tarvitse herätä palaveriin keskellä yötä.

Tervolassa arki sujuu

Työtään Laura voisi etäyhteyksillä tehdä melkein missä vain, mutta Tervolassa on moni asia erityisen hyvin. Laura nauttii rauhallisesta asuinympäristöstä ja pulahtaa mielellään uimaan Kemijokeen. Tervolasta löytyy arjessa tarvittavat palvelut, mutta kaupassa ei tarvitse jonottaa. Tervolan sijainti kolmen kaupungin keskellä mahdollistaa sellaisten palvelujen käytön, joita Tervolassa ei ole saatavilla. Erityisen iloinen Laura on suorasta junayhteydestä Helsinkiin.

– Kunta voisi rakentaa vielä 4-tien varteen linja-autopysäkin taakse parkkipaikan, niin linja-autolle kulkeminen olisi vaivatonta, Laura naurahtaa.

Laura on tiiviisti mukana seurakunnan arjessa ja on valmis auttamaan monenlaisissa tehtävissä. Yhteisöllisyys näkyy seurakunnan ja koko Tervolan arjessa monella tavalla. Jos Laura on esimerkiksi pidemmällä työmatkalla, tarkistavat seurakunnan aktiivit Markukselta Lauran kuulumiset. Ihmisiä on helppo lähestyä, eikä vahvoja hierarkiarakenteita ole.

– Suurimmaksi osaksi viihdyn työpäivän aikana hyvin itsekseni. Jos kaipaan seuraa, menen kahvittelemaan seurakunnan työntekijöiden kanssa. Täällä tunnen olevani tervetullut.

Vipuvoimaa EU:lt 2014-2020 -logo
Euroopan unionin aluekehitysrahaston logo