Luomunokkosta ja maatilamatkailua Tervolassa

Luomunokkosen pioneerit

Lapsena Elina Holstila viljeli sisarustensa kanssa mansikoita. Kun satoa tuli enemmän kuin jaksoi syödä, neuvokkaat tytöt tekivät myydään mansikkaa –kyltin ja asettuivat kyltin ja mansikoiden kanssa lähellä kulkevan tien varteen. Kaikki mansikat menivät kaupaksi ja kipinä yrittäjyyteen syttyi. Nyt Elina viljelee yhdessä miehensä Matin kanssa samaisella pellolla nokkosta.

Ajatus nokkosen viljelystä syntyi, kun pariskunnan piti löytää pienelle tilallensa tarpeeksi erikoistunut kasvi. Samalla tilalla Elinan isän aikoinaan viljelemä Lapin Puikulaperuna ei olisi kannattanut, sillä sen viljelyyn olisi tarvittu paljon kasvualaa.

Elina ja Matti Holstila Taika-poron ja kanan kanssa

Luomunokkosta ei viljele Suomessa Holstiloiden lisäksi kukaan muu. Tästä syystä nokkosen viljely on ensimmäiset vuodet ollut pitkälti opettelua. Koko kasvatusketju pitää hioa siten, että nokkosesta saa elintarvikekelpoisen tuotteen, joka on kasvatettu luomustandardien mukaisesti.

– Jos isältäni onnistui viljellä hankalasti kasvatettavaa Lapin Puikulaperunaa, niin kyllä meiltä onnistuu viljellä nokkosta. Nokkonen kasvaa ilman kasvattamista, mutta ei oikeassa paikassa, naurahtaa Elina.

Siemeniä lukuun ottamatta koko Holstiloiden nokkossato myydään Arctic Warriorsille. He jalostavat nokkosesta esimerkiksi Nokko-nokkosjauhetta ja myyvät ja markkinoivat tuotteen eteenpäin.

Matkailu tukee maatilatoimintaa

Holstilat hyppäsivät pois oravanpyörästä ja muuttivat Tervolaan kesällä 2019. Pariskunta on kokenut, että Tervolassa on tilaa kokeilla ja touhuta. Luonto on osa elämää, eikä sitä tarvitse mennä erikseen harrastamaan.

Koska nokkosen viljely on vielä alkuvaiheessa, tarvittiin elinkeinon tueksi myös muuta yritystoimintaa. Holstiloiden tilalta löytyy tällä hetkellä viiriäisiä, kanoja, pupuja ja poroja, jotka ovat osa heidän tarjoamiaan matkailupalveluita. Tilalla on mahdollista yöpyä, tutustua maatilan elämään ja maistella tilan tuotteita. Kyseessä on siis kokonaisvaltainen elämysmatkailutuote.

– Vierailevat lapset nauttivat eläinten seuraamisesta suunnattomasti ja saattavat katsella eläinten touhuja tuntikausia. Uusin perheenjäsenemme, Taika-vasa rakastaa kengännauhoja ja hurmaa sosiaalisuudellaan kaikki!

Tulevaisuuden varalle Elinalla ja Matilla on paljon suunnitelmia. Tavoitteena on kehittää kansainvälinen tuote, jota voi tehdä Tervolasta käsin. Enempää pariskunta ei tuotteesta paljasta, sillä se on vielä kehitysasteella. Tuotteen kehittämisessä ja rahoituksen löytämisessä pariskuntaa on auttanut Tervolan kunnan elinkeinokoordinaattori, joka auttaa maksutta kaikkia tervolalaisia yrityksiä.

Tällä hetkellä Holstilat kehittelevät verkkosivuja ja verkkokauppaa, jossa myydään muun muassa omilta kanoilta tipahtaneita eettisiä sulkia, viiriäisten munia ja Arctic Warriorsin tuotteita.

– Verkkokauppaan tervetulleita ovat myös esimerkiksi paikallisten käsityöyrittäjien tuotteet. Meihin kannattaa ottaa yhteyttä monenlaisissa yhteistyöavauksissa, Elina kertoo.

Seuraa yritystä!

Nokko Arctic Experience verkkosivut

Facebook @nokkoarcticexperience

Instagram @nokkoarcticexperience