Mikä Tervolassa on erityistä? Westside–hankkeen kuulumisia viestinnästä

Kemijoki tervehtii tulijaa

Kun tervolalainen kuvailee kotipaikkakuntaansa parhaiten kuvastavaa paikkaa, korostuu Kemijoki. Parhaat maisemat tervehtivät heti kuntakeskukseen saapuessa:

”Kemijoen ylittävä silta, siitä upeat näkymät pitkälle molempiin suuntiin joelle ja kirkot ylväinä rannassa toivottavat ihmiset tervetulleeksi.”

”Sillalta näkee sekä kunnan keskustan ja kauniit kirkot sekä toiseen suuntaan katsottaessa luonnon. Kemijoki on uskomattoman kaunis.”

Viestinnän kannalta on tärkeää, että valittu viesti on tervolalaisille totta ja ulkopaikkakuntalaisille kiinnostava. Siispä osana Westside toteutettavuusselvitys ja masterplan -hanketta Tervolan erityispiirteitä kysyttiin parhailta asiantuntijoilta eli tervolalaisia. Verkkokyselyyn vastauksia saatiin yhteensä 61 ja suullisesti haastateltiin 18 tervolalaista.

Uuden asuinalueen viestinnän suunnittelussa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon Tervolan vahvuudet, koska muuttopäätös ei synny pelkästään kauniin tontin vuoksi. Samaisesta syystä kehitetään hankkeen rinnalla yhtäaikaisesti Tervolan kuntabrändiä.

Pienistä asioista muodostuu hyvä arki

Kemijoen lisäksi tervolalaiset nostavat vastauksissa esiin Tervolan kirkot, kauniit maaseutumaisemat, vaarojen tarjoamat luontoelämykset sekä tietysti ämpäripäisen elämänasenteen.

”Kätkävaara on hieno alue ja olen liikkunut siellä lapsesta asti retkeilemässä, kalastamassa ja laskemassa mäkeä.”

”Ämpäripää-tapahtuma, siellä kokee kuntalaisten yhteenkuuluvuutta, välittömyyttä ja toisaalta heittäytymistä hulluuksiin.”

”Kirkot, mielettömän hieno kokonaisuus, kaunis ja näyttävä sekä historiallisesti mielettömän mielenkiintoinen ja arvokas kohde.”

Eniten Tervolaa kuvastavaksi tapahtumaksi monet mainitsivat Ämpäripää-päivät, mutta samaan hengenvetoon totesivat tapahtuman hiipuneen viime aikoina. Ennen tulevaa kesää meidän kaikkien on hyvä pohtia, kuinka tervolalaisille rakasta tapahtumaa voisi nostaa takaisin entiseen loistoonsa.

Jos vastauksia analysoi pidemmälle, huomaa, että tervolalaiset kokevat merkityksellisiksi arjen pienet asiat. Pirtin lämmittäminen, ystävien tapaaminen ja marjareissu – mitä sitä muuta kaipaakaan? Toki Tervolan palvelut saivat myös kiitosta. 

Osallistu sinäkin!

Ennen joulua saatujen vastausten ja historiakatsausten perusteella kehitettiin erilaisia tapoja kertoja Tervolasta ja uudesta asuinalueesta. Lisäksi koostettiin lupauksia, joiden avulla kerrotaan Tervolan onnistumisista.

Mikä tapa viestiä Tervolasta olisi sinusta erottuvin ja kiinnostavin? Olemme kutsuneet viestinnän kehittämiseen mukaan nykyiset ja tulevat kuntalaiset, yrittäjät, 3.sektorin edustajat ja kaikki muut kiinnostuneet. Sinulla on nyt mahdollisuus vaikuttaa, joten kerro omat ajatuksesi ja kehitysehdotuksesi vastaamalla kyselyyn!

Lisätietoja hankkeesta:

Projektipäällikkö Marjut Järvinen
marjut.jarvinen@tervola.fi
0401510 819