Mökkielämyksiä Tervolan Reutuaavalta

Perheyritys kolmessa sukupolvessa

Tervolan luontolomien yrittäjäpariskunta on kokenut monenlaista 18 yrittäjävuoden aikana. Koronaviruksen kaltaista tilannetta ei kuitenkaan aiemmin ole ollut. ”Koronaviruksen vuoksi varaukset loppuivat mökeistämme täysin. Onneksi kesä näyttää valoisammalta ja juhannuksena oli jo täyttä”, kertoo yrityksen yhdessä vaimonsa Soilin kanssa perustanut Matti Skinnari.

Aivan kahdestaan ei Skinnareiden tarvitse yritystä pyörittää, sillä apuna on pariskunnan vanhin tytär ja toisinaan myös muut lapset. Ulkomaalaisten matkailijoiden kanssa kommunikoinnissa ovat auttaneet lapsenlapset.

Tervolan luontolomilla on omistuksessaan yhteensä viisi vuokramökkiä. Mökeistä neljä sijaitsee Reutuaavalla Vähäjoen rannalla ja yksi Rovaniemellä Jaatilassa. Mökkien lisäksi yrityksellä on käytössään useampi palju, kotasauna, grillikota sekä hurjapäille sopivat köysirata ja kiipeilyseinä.

Tavallisesti luontolomien mökeissä riittää vilskettä. Mökit ovat kooltaan suuria, joten niissä mahtuu majoittumaan perheen tai kahden voimin. Suurin osa Tervolan luontolomien asiakkaista onkin ryhmiä ja perheitä. ”Vilkkaimpaan aikaan meillä oli edellisten asiakkaiden lähdön ja uusien asiakkaiden tulon välillä aikaa laittaa paikkoja kuntoon vain tunti. Sai siinä vaihtaa lakanat vauhdilla”.

Maatilallisesta matkailuyrittäjäksi

Ennen matkailuyrityksen perustamista Skinnareilla oli maatila. Nyt maatilaa pyörittää yrittäjäpariskunnan poika ja tämän vaimo. ”Tulimme Reutuaavalle 20-vuotiaina. Silloin nykyisten peltojen, mökkien ja maatilan paikalla oli sankka metsä.”  Skinnarit ovat raivanneet pellot sekä rakentaneet navetat ja matkailumökit itse. ”Kyllähän sitä rakennusosaamista on karttunut tehdessä, mutta toki aina on apua saatu”, kertoo Matti Skinnari.

Tervolan luontolomilla toiminta on aidosti asiakaslähtöistä. Esimerkkinä yrittäjäpariskunta kertoo tapauksesta, jolloin asiakkaina olleet äiti ja pieni tytär huomasivat kalalle lähtiessään tarvitsevansa onkimatoja. Mato-ongelman ratkaistakseen he kääntyivät Skinnarien puoleen. Sää oli ollut aurinkoinen ja kuiva jo jonkin aikaa, joten kaikki madot olivat painuneet syvälle maan alle. Pulman ratkaistakseen emäntä kaivoi mansikkamaata auki matojen toivossa ja löytyihän niitä lopulta muutama. Matkailuyrityksen pyörittäminen vaatii sosiaalisen luonteen, eikä matkailijoiden saapuminen katso kelloa.

Lumi kiehtoo kaukomailla

Airbnb –markkinoinnin myötä Reutuaavalle ovat löytäneet suomalaisten lisäksi myös ulkomaalaiset matkailijat. Kauimmaiset vierailijat ovat tulleet Australiasta ja Yhdysvalloista. Yrittäjäpariskunnan kokemusten mukaan ulkomaalaisille tärkeää on ennen kaikkea lumi. Ennen asiakkaiden saapumista nostetaan esille jo valmiiksi pulkat ja muut välineet lumileikkeihin. Näin lapset pääsevät heti saapuessaan leikkimään lumileikkejä.

Vaikka mökkien sijainti vaikuttaa syrjäiseltä, on Reutuaavalta helppo tehdä päiväretkiä esimerkiksi Rovaniemelle, Ranualle ja Kemiin. Matti Skinnarin mukaan yritys ei ole sijaintinsa vuoksi kaikille tervolalaisille tuttu. Yrittäjäpariskunta vinkkaa, että toisinaan pihapiirissä järjestetään esimerkiksi yhteislaulua. Silloin kannattaa tulla mukaan paikan päälle myös Tervolasta tai muista kunnista!

Tutustu Tervolan luontolomien palveluihin heidän omilla verkkosivuillaan.

Tervolan luontolomien yrittäjät Matti Skinnari yhdessä kahden poronsa kanssa.