Nuoret aikuiset

Yläkoulun päättäneen nuoren elämässä murrosiän pahimmat myrskyt ovat yleensä jo laantuneet. Nuori etsii omaa identiteettiään ja alkaa irtaantua vanhemmistaan. Nuori tarvitsee edelleen vanhempiensa tukea, mutta myös tilaa itsenäistymiseen. Näiltä sivuilta löytyy tukea tässä itsenäistymisen vaiheessa sekä nuorelle että vanhemmille.

 • Tukea nuorelle aikuiselle

  Sekasin-chatissa voit keskustella mistä tahansa mieltäsi painavista jutuista ja aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Sekasin-chat on suunnattu12–29-vuotiaille ja on avoinna ma-pe klo 9–24 sekä la-su klo 15–24.
  Sekasin-chattiin

   

  Netari.fi -sivuilta löydät chatin ja wa:n luottamukselliseen jutteluun. Sivuilta löydät myös erilaisia mahdollisuuksia tavata kavereita. Twitch striimauspalvelussa voi katsella muiden pelejä tai julkaista omaasi. Momio on 7-17-vuotiaille suunnattu turvallinen sosiaalinen media, jossa voit jutella muiden kanssa ja tuunata omaa hahmoasi. Minecraft-palvelimella voi jutella ohjaajien kanssa tai tutustua muihin nuoriin. Netarin Discord on suunnattu 13-18 -vuotiaille keskustelualustaksi muiden nuorten ja ohjaajien kanssa.
  Netari.fi -sivustolle.

   

  Poikien Puhelin on Väestöliiton ylläpitämä tietoa ja tukea tarjoava palvelu pojille ja nuorille miehille. Maksuton puhelin on avoinna arkisin klo 13-18 numerossa 0800 94884. Voit nimettömästi ja luottamuksella jutella mistä tahansa sinulle tärkeästä aiheesta koulutetun mieshenkilön kanssa.
  Poikien Puhelin

   

  Tarina-auttaminen on matalankynnyksen apua sinulle verkossa 24/7. Tarina-auttaminen on oikea-aikaista ja tulee luokse ja kohtaa digiarjessa heti, kun huolta alkaa hahmottamaan ja sanoittamaan. Normaali.fi on suunnattu nuorille ja sieltä löytyy huolitesti sekä auttavia videoita.

  Normaali.fi -sivustolle

   

  Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen sivuilta löydät tukea ja tietoa sekä ohjausta lapsille ja nuorille heidän kasvussaan omaan sukupuoleen. Sivuilla on hyödyllistä tietoa myös nuorten vanhemmille ja muille läheisille. Löydät sivuilta mm. chatin ja sinulla on myös mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun sosiaaliohjaajan kanssa.
  Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

   

  Loiste on 13-20 -vuotiaille sateenkaarinuorille suunnattu verkkonuorisotalo. Loisteessa voit vapaasti keskustella muiden nuorten kanssa turvallisessa tilassa, jossa on aina verkkonuorisotalon auki ollessa paikalla ohjaajia.
  Verkkonuorisotalo Loisteen sivuille

   

  Nuorten Exit tarjoaa tietoa ja tukea nuorille kaikissa omiin rajoihin, seurusteluun, seksuaaliväkivaltaan, häirintään ja vastikkeelliseen seksiin liittyvissä tilanteissa. 13-29-vuotiaille nuorille tarkoitettu tuki on kuuntelemista, neuvontaa ja palveluohjausta.

  Nuorten Exit tarjoaa etäyhteydellä lyhytkestoista keskusteluapua myös nuoren vanhemmille ja muille läheisille. Ammattilaisen kanssa voit puhua mm. seksuaalisuuden ja seksuaaliväkivallan aiheiden käsittelystä nuoren kanssa sekä saada tukea omaan jaksamiseen.
  Nuorten Exit -sivuille

   

  Syömishäiriöliiton Pohjois-Suomen Syli-keskuksen sivuilta löydät tietoa ja tukea, jos sairastat syömishäiriötä tai sinulla on syömishäiriöoireita. Sivut ovat suunnattu myös syömishäiriötä sairastavien läheisille: vanhemmille, puolisoille, sisaruksille ja muille, jotka kantavat huolta läheisestään.
  Syömishäiriöliiton Pohjois-Suomen Syli-keskuksen sivuille

   

   

  Lasinen lapsuus -sivuilta löydät tietoa, ohjattuja nettiryhmiä ja chatteja 12-25 -vuotiaille nuorille, kun kodin aikuisten juominen mietityttää tai ahdistaa.
  Lasinen lapsuus -sivustolle

 • Sähköiset palvelut

  Omakanta on palvelu, jossa voit tarkastella omia terveystietojasi, kun tietosi on tallennettu Potilastiedon arkistoon ja reseptejäsi, kun sinulle on määrätty lääkkeitä sähköisesti. Omakannassa voit myös pyytää reseptin uusimista, hallita omien terveystietojesi luovutukseen liittyviä suostumuksia ja kieltoja sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon.

  Omakanta.fi

   

  Suomi.fi -verkkopalvelusta löytyy tietoa eri elämäntilanteisiin ja saatavilla oleviin palveluihin sekä toimintaohjeita asioiden hoitamiseen. Tunnistautuneena Suomi.fi -palveluun voit viestiä viranomaisten kanssa, antaa ja pyytää valtuuksia sekä tarkistaa omat rekisteritietosi, voit esimerkiksi pyytää kopioita potilaskertomuksestasi tai potilaskertomuksesi lokitietoja.

  Suomi.fi -palveluun

   

  Virtu.fi on Lapin virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus. Virtusta löydät kuntakohtaisesti kuntien tarjoamia sähköisiä palveluita.

  Virtu.fi -palveluun

 • Valtakunnallisia palveluita, tietoa ja tukea

  Nuorten mielenterveystalon sivuilta löydät tietoa mielenterveydestä ja omahoito-ohjelmia sekä Chillaa-chatin erityisesti nuorille, mutta suurin osa sisällöistä sopii kaikenikäisille.

  Nuorten mielenterveystalon sivuille

   

  Suomen Mielenterveys ry:n MIELI ry on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö. Mieli.fi -sivuilta löytyy mm. koulutuksia ja materiaaleja sekä erilaisia mielenhyvinvoinnin harjoituksia.

  Mieli.fi -sivuille

   

  Tarina-auttaminen on matalankynnyksen apua sinulle verkossa 24/7. Tarina-auttaminen on oikea-aikaista ja tulee luokse ja kohtaa digiarjessa heti, kun huolta alkaa hahmottamaan ja sanoittamaan.

  Normaali.fi on suunnattu nuorille ja sieltä löytyy huolitesti sekä auttavia videoita.

  Normaali.fi -sivustolle

   

  Päihde- tai rahapeliongelma koskettaa monien elämää tavalla tai toisella, vaikka itsellä ei näitä ongelmia olisikaan. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ehkäisee alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvien ongelmien lisäksi pelaamisesta syntyviä haittoja. Sivuilta löydät toimintaa ja palveluja lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen sekä opiskelijoille, työikäisille ja ikääntyneille sekä maksuttoman 24/7 auki olevan päihdeneuvontapuhelimen.

  Ehyt.fi -sivuille

 • Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

  Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

  Nuoret ja aikuiset voivat saada seksuaaliterveys- ja ehkäisyneuvontaa. Ehkäisyneuvoloista saat asiantuntevaa neuvontaa raskauden ehkäisystä, käytettävissä olevista ehkäisymenetelmistä ja seksitaudeista. Voit kysyä myös raskauden keskeytykseen liittyvistä asioista.

  Perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola

 • Mielenterveyspalvelut

  Mielenterveyspalvelut

  Ihmisen elämäntilanteet ja kokemukset muuttuvat, mikä vaikuttaa yksilön henkisiin voimavaroihin. Yksilön hyvinvoinnin perustana on hyvä mielenterveys. Se vahvistaa kykyä toimia muuttuvissa tilanteissa ja auttaa sietämään ajoittaista ahdistusta sekä elämään väistämättä kuuluvia vaikeita asioita.

  Tilapäinen mielenterveyden kuormittuminen ja henkinen pahoinvointi on normaalia erilaisissa elämänvaiheissa, jolloin henkilön mieliala, tunteet, ajatukset tai käytös haittaavat toimintakykyä tai ihmissuhteita tai aiheuttavat kärsimystä. Tärkeää on kertoa voinnistasi jollekin läheiselle, esimerkiksi puolisolle, ystävälle, terveydenhoitajalle ja hakea tukea ja apua tilanteeseen.

  Mielenterveyspalvelut

 • Suun terveydenhuolto

  Suun terveydenhuollon palveluihin sisältyy suun ja hammassairauksien tutkimus ja hoito, terveysneuvonta ja -tarkastukset.

  Hammashoidon sivuille