Oma pala Lappia tervolalaisesta metsästä

Laulavana parturina tunnetun Niko Tiuraniemen keikkakalenteri tyhjeni viime keväänä koronan myötä kertarysäyksellä. Kun Nikon kalenteriin tuli yllättäen lisää aikaa, jäi luovalle ajattelulle enemmän tilaa. Syntyi yritys nimeltä Onepuu, jonka ideana on tarjota ihmisille mahdollisuus oman puun ostamiseen. Onepuun metsä sijaitsee – missäs muualla kuin Tervolassa.

– Tämä on minun paras ideani koskaan. Olemme kehittäneet ideaa yhteistyössä vaimoni Sara Metoujni-Tiuraniemen ja ystäväni Jukka Lampilan kanssa. Kyseessä on täysin hyvän fiiliksen homma, Niko kertoo.

Onepuun ajatus on myydä ihmisille oma pala metsää. Käytännössä Onepuun verkkosivuilta voi ostaa esimerkiksi ystävyydenpuun, meidänpuun, omapuun tai yrityspuun. Laajempana tavoitteena on tuoda ihmiset askeleen lähemmäksi luontoa sekä kertoa ihmisille Suomen luonnon arvokkuudesta.

– Kun asiakas ostaa meiltä puun, hän todellakin omistaa kyseisen puun. Emme voi koskaan hakata metsää, sillä emme enää omista metsässä olevia puita. Siten metsästä tulee yhdellä tapaa suojeltu kokonaisuus, Niko selventää.

Puita voi ostaa itselleen tai yritykselleen. Tähän mennessä puita on ostettu kuudesta eri maasta ja puunomistajana on yhteensä kahdeksan yritystä. Verkkosivut on suunnitelmissa kääntää ainakin englanniksi, japaniksi, kiinaksi, ranskaksi ja arabiaksi.

Onepuun ympärille on tulossa oma tuoteryhmä, joka sisältää ainakin kierrätysmateriaalista tehtyjä t-paitoja ja käsintehtyjä huovutettuja lapasia. Yrityksen toiminta on käynnistynyt tammikuussa, mutta ainakin alkuun toiminta etenee rauhallisesti.

Yhteisöllinen metsä toivottaa tervetulleeksi

Kun Niko, vaimo ja Jukka alkoivat etsiä sopivaa metsää yritykselle, ensimmäisenä kriteerinä oli sijainti Lapissa. Niko on itse kotoisin Lapista ja arvostaa Lapin kaunista luontoa ja puhtaita vesistöjä. Tervolasta kolmikko löysi hakkuilta säästyneen Sihtuunassa sijaitsevan sekametsän, jonka läpi virtaa puro. Tarkemmat koordinaatit löytyvät yrityksen verkkosivuilta onepuu.com.

Onepuu tarjoaa puunomistajille mahdollisuuden lisävarusteiden, kuten linnunpöntön tai postilaatikon ostamiseen. Jatkossa ajatuksena on toimittaa kulkijoiden postilaatikkoihin tiputtamia viestejä puunomistajille pientä korvausta vastaan. Onepuun metsään Niko toivottaa tervetulleeksi kaikki kulkijat.

– Minulla on toisinaan ollut epävarma olo, olenko tervetullut toisen omistamaan metsään. Onepuun metsään kaikki ovat tervetulleita. Käyttöä varten metsä on ostettu, Niko kertoo.

Onepuun tavoittelema kohderyhmä on kiinnostunut luonnon hyvinvoinnista. Oman puun omistamalla voi metsäretkeen saada uutta sisältöä ilman, että täytyy huolehtia metsänomistajan velvollisuuksista. Puu on hyvä lahjaidea luonnosta kiinnostuneelle ihmiselle.

– Oma puu voisi olla esimerkiksi ihana häälahja. Hääpäivänä pari voisi käydä vuosittain keittämässä nokipannukahvit metsässä, Niko kertoo hymyillen.

Lue myös muista tervolalaisista yrityksistä kunnan verkkosivuilta.