Pjotr Tšaikovski, Jousikvartetto nro 1 op. 11 (1871)

Rahapula myötävaikutti Tšaikovskin ensimmäisen jousikvarteton syntyyn. Tuolloin 30-vuotiaana Tšaikovski oli säveltäjänä vielä lähes tuntematon, ja hän elätti itsensä Moskovan konservatorion niukasti palkattuna professorina. Konservatorio aikoi järjestää yksistään hänen musiikkiaan sisältävän konsertin, jonka Tšaikovski ajatteli voivan edistää hänen mainettaan säveltäjänä – ja sen myötä myös lisätä hänen alhaista professorin palkkaansa. Rahapulassaan hän ei voinut palkata orkesteria, joka sulki pois orkesteriteokset, mutta saadakseen ohjelmaan vaihtelua hänen täytyi säveltää jotain muuta kuin vain pianosooloja tai viulu- ja pianosonaatteja. Hänen ystävänsä, Venäjän musiikkiseuran kvartetin ensimmäisen viulistin, Ferdinand Laubin tarjous soittaa maksutta sinetöi kvartetto-muodon valinnan. 

Kvartetosta tunnetuin on sen melankolinen toinen ”Andante cantabile”-osa, josta Tšaikovski myöhemmin sovitti version sellolle ja jousiorkesterille. Osa perustuu venäläiseen kansanlauluun, todennäköisesti Volgan lautturien lauluun, jonka säveltäjä ainakin tarinan mukaan oli alun perin kuullut sisarensa talossa talomaalarin viheltämänä. 

Kun kvartetto esitettiin myöhemmin Leo Tolstoin kunniaksi järjestetyssä konsertissa, Tšaikovski kirjoitti kirjailijan puhjenneen kyyneliin sen toisen osan aikana.  

Kuurosokea yhdysvaltalainen kirjailija Helen Keller vuorostaan pyysi Zoellner-nimistä kvartettia soittamaan saman osan itselleen, ja “kuunneltuaan” sen sormiensa ja resonoivan pöydän kannen kautta hänkin reagoi voimakkaasti. Kellerin kerrotaan keinuneen tahdissa, vuorotellen itkien ja hymyillen. Jälkeenpäin hän kirjoitti: “Kun soitatte minulle, näen, kuulen ja tunnen monia asioita joita en voi helposti kuvata sanoin. Tunnen elämän tuulahduksen, sen voiman ja mahtavan sykkeen. Voi, olette ihmeellisen taiteen mestareita, erittäin hienon ja hienovaraisen. Kun soitatte minulle tapahtuu ihme, sokeille annetaan näky ja kuurot korvat kuulevat. … Enimmäkseen viulut laulavat ihastuttavista asioista – metsistä ja puroista ja auringon suutelemista kukkuloista, pienten eliöiden heikoista äänistä, jotka lentävät ruohossa ja kukkien terälehtien alla … ujoista asioista, jotka syttyvät käteeni hetkeksi tai koskettavat hiuksiani siivillään. Oi kyllä! – ja tuhannen tuhatta muuta asiaa, joita en kykene kuvaamaan, käyvät sieluni lävitse, kun Zoellner-kvartetti soittaa minulle.” 

Teoksen osat:
I Moderato e semplice
II Andante cantabile
III Scherzo: Allegro non tanto e con fuoco – Trio
IV Finale: Allegro giusto – Allegro vivace 

Meri-Lapin jousikvartetti:
Juhana Inkinen, 1. viulu
Kukkamari Gröndahl, 2. viulu
Matti Mietola, alttoviulu
Sofie Spanget Takkula, sello 

Kuvattu Tervolan nuorisoseuran talolla 20.5.2021
Alkukuvan valokuvat soittajista: Elmo Salmi
Alkukuvan taustakuva: Nadine Marfurt on Unsplash
Videotuotanto Livepaletti Oy 

Tekstilähteet https://en.wikipedia.org/wiki/String_Quartet_No._1_(Tchaikovsky) ja https://www.earsense.org/chamber-music/Pyotr-Tchaikovsky-String-Quartet-No-1-in-D-major-Op-11-Accordion/