Puutavaraa, terassikaiteita ja mittatilaushuonekaluja – Jideart on täyden palvelun puusepänyritys

Oli vuosi 1987, kun Markku Jurmu perusti puusepänyritys Jideartin yhdessä appensa Mauno Tasalan kanssa. Liiketoiminta keskittyi alkuun puulelujen valmistamiseen. Verstaan tiloissa nikkaroitiin muun muassa keinuhevosia, leluautoja ja eläinaiheisia pienleluja, joita myytiin Suomen lisäksi myös Saksaan ja Ruotsiin. Nyt lähes 35 vuotta myöhemmin yrityksen toiminnan keskiössä on edelleen puu, mutta tuote on vaihtunut.

– Lopetimme puulelujen valmistuksen 90-luvun laman aikoihin ja kehitimme huonekalumalliston. Valmistimme muun muassa jakkaroita ja pieniä hyllyjä, ja selvisimme yksinkertaisten huonekalujen avulla laman yli. Nyt päätuotteenamme on terassi- ja parvekekaiteet. Huonekaluja valmistamme edelleen tilauksesta, Markku Jurmu kertoo.

Terassi- ja parvekekaiteita yritys on tehnyt noin 20 vuotta. Kaiteet lähtevät Tervolasta pohjamaalattuina ja määrämittaisina, joten paikan päällä ne tarvitsee vain asentaa ja pintamaalata mieleisikseen. Jideartin asiakkaina on sekä talotehtaita että yksityisiä ihmisiä. Terassi- ja parvekekaiteiden lisäksi yritys valmistaa portaita, ovia ja ruokapöytiä.

Alun perin hallintonotaariksi kouluttautunut Markku Jurmu nauttii eniten työssään uusien tuotteiden suunnittelusta ja valmistamisesta. Tuotteet valmistetaan pääosin massiivipuusta. Esimerkiksi laadukkaan massiivipuisen pöydän hinta puusepältä tilattuna on suurin piirtein samansuuruinen kuin vastaavan pöydän huonekaluliikkeessä. Puusepältä tilattuna tuotteen saa kuitenkin omien mittatoiveiden mukaisena. Huonekalujen ja kaiteiden lisäksi Jideartilta kannattaa kysyä puutavaraa kaikenlaiseen rakentamiseen.

– Meiltä löytyy puutavaraa vaikka mökin tai pihasaunan rakentamiseen. Tarjolla on esimerkiksi runkotavaraa sekä verhous- ja ruodelautaa. Minulle voi soittaa tai tulla paikan päälle kysymään lisää, Markku rohkaisee.

Puinen tuoli
Puusepältä tilatut huonekalut kestävät äidiltä tyttärelle. Kuva: Jideart

Yritystoiminnan jatkajan paikka avoinna

Jideart työllistää myös Markun vaimon, Hanna-Marian. Pariskunnan lisäksi Jideartilla on parin vuoden ajan työskennellyt oppisopimuksella yksi työntekijä. Kiireapua saadaan kesäisin kesätyöntekijöistä, joita on tänä kesänä kaksi. Mukaan mahtuisi Markku Jurmun mukaan vielä ainakin yksi osaava puuseppä, jotta erikoistilauksia voitaisiin ottaa vastaan nykyistä enemmän.

60 ikävuoden lähestyessä Jurmu on alkanut pohtia yrityksen jatkoa. Pariskunnan lapset eivät todennäköisesti jatka yritystoimintaa, joten jatkajan paikka on auki. Jurmu lupaa jakaa yrityksen jatkajalle kaiken opin, jota hän on 34 vuodessa saanut sekä tukea ensitaipaleelle.

– Toivon, että yritykselle löytyy jatkaja. Osaaminen karttuu kokemuksen myötä, mutta paloa työhön pitää olla omasta takaa. Yrittäminen on kovaa työtä, mutta samalla myös palkitsevaa, Markku kertoo.

Tervolassa Markku Jurmun pitää pariskunnan yhteinen elämänprojekti, 27 vuotta sitten ostettu vanha koulu, jonka kunnostaminen on Markun ja Hanna-Marian harrastus. Tervola on hyvä paikka asua. Täällä on potentiaalia vaikka mihin. Jotta saamme kehitettyä kuntaa eteenpäin, meidän täytyy tehdä yhteistyötä näkemyseroista huolimatta. Puhutaan yhteisellä äänellä Tervolan puolesta, Markku tiivistää lopuksi.

Kiinnostuitko lukemaan lisää tervolalaisista yrityksistä? Lue lisää yritysjuttuja Tervolasta.

Markku Jurmu
Markku Jurmu on oppinut puusepän ammatin käytännön työssä. Kuva: Jideart