Rakennussuunnittelu on jatkuvaa oppimista

Kun tervolalaisen Rakennussuunnittelu E. Löfin yrittäjä Erkki Löf kulkee lähiseuduilla, tulee siellä täällä vastaan töistä tuttuja rakennuksia. Vuonna 2004 perustetun rakennussuunnittelutoimiston erikoisalaa ovat maatalousrakennukset, mutta yritys tekee suunnittelutöitä, piirustuksia ja valvontoja myös asuntorakentamiseen.

– Olen suunnitellut muun muassa useita liha- ja lypsykarjarakennuksia lähiseudulle; Louen uuden tulevan lampolan sekä vanhan osan saneerauksen, StenMilkin, Kaasilan, MTY Kannon ym. pihatot, loppukasvattamo Kemppaisen, Hotelli Metsähirvaan majoitustiloja, elintarviketuotantotila Korpi Hillan ja pienteurastamo Leivejoen Lihan, Erkki luettelee.

Yrityksen vahvuutena on kokonaisvaltainen projektinhallinta, sillä Erkki tekee kaikki projektiin liittyvät työt luvituksesta lopputarkastukseen. Koulutukseltaan Erkki Löf on rakennusmestari. Vuosittain projekteja kertyy 15-20, joista 2-4 ovat suuria navettarakennuksia. Työuransa aikana Erkille on siten karttunut monenlaista kokemusta.

– Yksi erikoisimmista projekteista oli eläinröntgen. Sitä varten minun piti selvittää, millaisia vaatimuksia säteily asettaa rakentamiselle. Projektien vaihtelevuuden vuoksi opiskelen jatkuvasti uutta. Se pitää työn mielenkiintoisena, Erkki kertoo.

Tällä hetkellä Erkki opiskelee Lapin AMK:ssa insinööriopintoja. Erityisen kiinnostavia ovat puurakentamista ja kiertotaloutta käsittelevät aiheet.

Erkki Löf istuu toimistossaan

Erikoisalana maatalousrakentaminen

Kiinnostus maatalousrakentamiseen heräsi, kun Erkin ELY-keskuksessa työskennellyt kurssikaveri vinkkasi Erkille maatalousrakennusten suunnitteluun liittyvästä työvoiman tarpeesta.

– Vaikka kokemusta ei vielä tuolloin erityisesti maatalousrakentamisesta ollut, tartuin haasteeseen. Nyt 17 vuotta myöhemmin olen yksi harvoista maatalousrakentamiseen erikoistuneista rakennusmestareista, joten rohkeus kannatti, Erkki kertoo hymyillen.

Asiakkaita yrityksellä on riittänyt, vaikka markkinointiin ei ole laitettu merkittäviä summia. Yleensä tieto yrityksen palveluista kulkee asiakkaiden kautta suusta suuhun. Maatalousrakennusten suunnittelun lisäksi yrittäjälle kertyy lukuisia pienempiä projekteja, kuten hirsirakennusten tai omakotitalojen valvontaa. Toiminta-alue on laaja – Erkki tekee projekteja lähes koko Suomessa. Tälläkin hetkellä projekteja on menossa esimerkiksi Kannuksessa, Halsualla, Lapinlahdella, Pielavedellä ja Oulussa.

Kun Erkki ei ole reissussa, hänet löytää Tervolan Koivusta omasta kotikonttoristaan. Yrityksen toimisto sijaitsee omakotitalon yläkerrassa. Järjestely on etenkin korona-aikana ollut hyödyllinen. Parhaaksi omassa työssään Erkki kokee silti asiakkaiden kohtaamisen.

– Nautin työstäni. Jos terveyttä riittää, jatkan suunnittelutyötä vaikka 80-vuotiaaksi. Nuorille yrittäjille toimin mielelläni sparraajana, sillä yrittäjyydessä alkuun voi olla vaikea päästä. Lisäksi meidän tervolalaisten on tärkeää tukea toisiamme ihan konkreettisesti kannattamalla toisemme palveluita, Erkki summaa.