Ravintola Zara odottaa korona-ajan loppua

Tervolan keskustassa sijaitsevan Ravintola Zaran yrittäjä Alam Asraful on asunut Suomessa kymmenen vuotta. Bangladeshista kotoisin oleva Alam on opiskellut Helsingissä kokiksi ja muuttanut Tervolaan ravintolaa aiemmin pitäneen yrittäjän houkuttelemana.

– Olin aikaisemmin samalla paikalla toimineessa ravintolassa työntekijänä. Kun ravintolan aiempi yrittäjä päätti lopettaa toiminnan, avautui minulle mahdollisuus ryhtyä ravintolayrittäjäksi. Olen ollut ravintolan omistajana nyt kolme vuotta, Alam taustoittaa.

Alam pyörittää ravintolaa pääsääntöisesti yksin. Keittiön, myynnin ja tarjoilun samanaikainen hallitseminen vaatii ammattitaitoa. Vapaapäiviä Alam pitää harvakseltaan. Ravintola on ollut talviaikaan suljettu maanantaisin, mutta muina päivinä Alamin löytää ravintolan keittiöstä.

– Asiakkaat ovat Tervolassa hyvin ymmärtäväisiä, eivätkä pahastu jos pizzan valmistumisessa kestää joskus muutama minuutti kauemmin. Keskimäärin yhden pizzan tekemisessä kestää kymmenen minuuttia, Alam kertoo.

Toisinaan talkoohengessä apuna ovat olleet Raimo ja Pirjo Puikko. Viime syksynä Raimo oli esimerkiksi muutamana viikonloppuna vetämässä ravintolassa karaokea. Joinakin iltoina laulajia on ollut jonoksi asti, tosin koronarajoitusten vuoksi karaoke on kielletty kesäkuun loppuun asti ja aukioloajat rajoitettu klo 23:een. Toukokuusta alkaen ravintola on avoinna kaikkina viikonpäivinä. Normaaliaikaan ravintola on auki viikonloppuisin pitkälle yli puolenyön.

Alam Asraful tekemässä Pizzaa

Toiveikkaana tulevaisuuteen

Kulunut vuosi on ollut ravintolayrittäjille koronan vuoksi haastava. Myös Ravintola Zara oli suljettuna muutaman kuukauden viime keväänä. Koronan lisäksi ravintolan toimintaa on varjostanut Alamin terveys. Viime syksynä Alam oli pitkällä sairaslomalla sydänkohtauksen vuoksi.

– Olin yli kaksi kuukautta sairaslomalla. Nyt odottelen kontrollituloksia toiveikkaana, Alam huokaisee.

Mikäli terveys ja korona antavat myöten, on Alamilla useita suunnitelmia ravintolan tulevaisuuden suhteen. Ensimmäisenä tehtävälistalla on ravintolan ruokalistan uusiminen. Ruokalistalle on perinteisten pizza- ja kebabannosten rinnalle kaavailtu myös wingsejä eli kanansiipiä.

Tällä hetkellä ravintolan myydyin annos on varsin lihaisa Zara Special, joka sisältää kinkkua, salamia, jauhelihaa, kebablihaa, sipulia ja pekoni. Pizzan ja kebabin lisäksi Alamia kiinnostaa myös bangladeshilaisen ruoan valmistus.

– Osaan tehdä herkullista bangladeshilaista ruokaa, mutta sen tekeminen vie paljon aikaa. Tulevaisuudessa bangladeshilaisen ruoan tarjoaminen voisi olla mahdollista esimerkiksi etukäteen tilattuna. Ravintolan yläkerrassa on mukava yksityinen tila, jossa voisi järjestää vaikkapa perhejuhlia, Alam suunnittelee.

Tervolassa Alam on viihtynyt hyvin, sillä yrittäjän kotikylä Bangladeshissa muistuttaa Tervolaa.

– Vapaa-ajalla harrastan urheilun lisäksi kalastusta. Ehkäpä ensi talvena pääsen kokeilemaan pilkkimistä.

Oletko kiinnostunut myös muista tervolalaisista yritysjutuista? Lue lisää yritysjuttuja kunnan verkkosivuilta.