

Kotikuntoutus on ikäihmisten turvallista kotona asumista edistävää palvelua. Sen tarkoituksena on iäkkään ihmisen toimintakyvyn parantaminen tai hänen jo olemassa olevien toimintaedellytystensä säilyttäminen
Kotikuntoutus perustuu ikäihmisen yksilöllisille tarpeille. Kotikuntoutuksessa suunnitellaan ikäihmisen tavoitteita ja tarpeita palveleva kuntoutumisjakso. Jakso kestää yleensä 4–6 viikkoa ja se toteutetaan kotona sekä kuntoutujan muussa elinympäristössä. Tavoitteen toteutumista arvioidaan jakson kuluessa ja sen päätteeksi.
Kuntoutusjaksolla voi käytännössä harjoitella esimerkiksi kaupassa käymistä, ulkoilla, harjoitella tietokoneen tai älypuhelimen käyttöä tai tehdä lihaskunto- ja tasapainoharjoituksia. Yhdessä voimme opetella uusia toimintatapoja, jotka liittyvät esimerkiksi pukeutumiseen, ruoanlaittoon tai kodista huolehtimiseen.
Toteutuksen muodot:
- Varhaisvaiheen kotikuntoutus; asiakkaille, joilla ei ole kotipalvelua. Pääsääntöisesti ohjausta omatoimiseen hyvinvointiin ja toimintakyvyn edistämiseen
- Kuntouttava arviointijakso; tarjotaan tarpeen vaatiessa uusille säännöllisen kotipalvelun asiakkaille, asumisyksiköihin muuttaville sekä vuodeosastolta kotiutuville. Arviointijaksolla etsitään keinoja toteuttaa omaa arkea. Arviointijakson aikana tehdään yksilöllinen suunnitelma, jossa määritellään asiakkaan omat voimavarat, ulkopuolisen avun ja apuvälineiden tarve omatoimisen elämisen edesauttamiseksi. Arviointijakson pituus on enintään 4 viikkoa, yhden käynnin kesto 30-45 min. Arviointijaksoon kuuluu kotipalvelu, kotikuntoutus, fysioterapia ja sairaanhoitajan palvelut. Kuntouttavalta arviointijaksolta perittävä maksu on 10 € / vrk
- Arkikuntoutus; kotihoidon ja asumisyksiköiden asiakkaille, tavoitteena omatoimisuuden tukeminen ja toimintakyvyn edistäminen hoitajien toimesta käynneillä. Kotikuntoutuksen työntekijöiden rooli on koordinoiva ja ohjaava.
Miksi kotikuntoutusta?
- Kuntoutus auttaa elämään omannäköistä elämää ja jatkamaan turvallista kotona asumista mahdollisimman itsenäisesti.
- Tukee motivaatiota pitää itsestään huolta ja samalla kohentaa jaksamista ja terveyttä.
- Edesauttaa toimintakyvyn palautumista muutostilanteissa.
- On ennaltaehkäisevä vaikutus mm. kaatumistapaturmiin sekä turvattomuuden tunteeseen.
- Kuntoutuksesta saa apua ja tukea myös omaishoitotilanteisiin.
Miten kotikuntoutusta saa?
- Kotikuntoutusprosessi käynnistyy yhteydenotolla puhelimitse kotikuntoutuksen ohjaajalle. Puhelussa sovitaan kotikäynnin ajankohta.
- Kotikuntoutuksen kotikäynnillä tehdään arviointi, jonka perusteella tehdään kuntoutussuunnitelma. Siihen kirjataan kotikuntoutuksen tavoitteet, keinot ja toteutus.
- Arviointi sisältää myös yksilöllisten tarpeiden mukaan palveluneuvontaa, fysioterapiaa, apuvälinepalveluja sekä asunnon korjausneuvontaa.
- Jakson päättyessä tehdään loppuarviointi ja jatkosuunnitelma. Seurantaa tehdään kotikäyntinä tai puhelimitse.
Yhteystiedot
Kotikuntoutuksen ohjaaja Jenni Hulkko p. 040 151 9788
Kotikuntoutuksen fysioterapeutti p. 050 466 3676