Välitä - ota rokote rokotuspäivässä!

Koronavirus COVID-19

Olemme koonneet tälle sivustolle kattavan tietopaketin koronaviruspandemiaan liittyen.

 • Toimintaohjeet, eristys- ja karanteenikäytännöt

  Pyydämme kuntalaisia välttämään sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön kuormittamista koronaohjeisiin liittyvillä kysymyksillä. Kiireettömissä asioissa voi olla yhteydessä tartunnanjäljittäjään sähköpostitse: heidi.ylimikkotervo@terveystalo.com

  Kotitesti riittää, lieväoireisena ei tarvitse hakeutua viralliseen koronatestiin

  Lieväoireisena ei ole enää välttämätöntä hakeutua koronatestiin pelkän testin takia. Riittää että sairastaa hengitystieinfektion kotona.

  Oireettomien ei tule hakeutua testiin muuten kuin tartuntatautilääkärin määräyksestä.

  Positiivista kotitestiä ei tarvitse varmistaa virallisella testillä.

  Käytössä ovat normaalit sairauslomakäytännöt eli jos sairastat hengitystieinfektiota ja tarvitset asiasta todistuksen niin sen saa virka-aikana työterveyshuollosta tai omasta terveyskeskuksesta. Puhelinta ja sähköisiä kanavia tulee hyödyntää eikä todistuksen hakuun pidä lähteä paikan päälle sairaana ilman etukäteen sopimista.

  Työnantajien suositellaan laajentavan omailmoituskäytäntöään työntekijän positiivisen koronatestin jälkeen, jotta tarpeettomien todistusten hankkimiselta vältyttäisiin.

  Poikkeuksena koronatestiin hakeutuvat

  Oireiset Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevät. Heidän oireiset perheenjäsenet testataan vain siinä tapauksessa, jos työntekijä ei ole ottanut kolmea rokotetta (tai ottanut kahta rokotetta ja sairastanut ennestään koronaa).

  Raskaana olevat ja alle kuuden (6) viikon sisällä synnyttäneet, koska heidän tarve tukosriskiä estävään lääkitykseen arvioidaan. Positiivisen testituloksen saaneita pyydetään olemaan yhteydessä äitiysneuvolaan.

  Sairastuneen eristäytymis- ja karanteeniohjeet

  Hengitystieoireiset voivat jäädä kotiin sairastamaan eristäytymällä viiden (5) päivän ajaksi.

  Töihin tai kouluun voi palata kahden (2) oireettoman päivän jälkeen tai kun oireet ovat selvästi helpottuneet. Kunhan eristäytymisen kokonaisaika on vähintään viisi (5) päivää). Yskä ja haju- ja makuaistin häiriö voi jatkua pitkään.

  Jos perheessäsi on tartunta:

  • Sairastunut noudattaa yllä mainittuja eristäytymis- ja karanteeniohjeita.
  • Oireettomille perheenjäsenille suositellaan omaehtoista karanteenia (ensimmäisenä) perheessä sairastuneen oireiden alusta 5 päivää.
  • Jos perheeseen tulee uusia oireisia, niin jo aikaisemmin sairastaneen ei tarvitse jatkaa eristystä.
  • Taudin sairastanut noudattaa omien oireiden alusta em. eristäytymisohjeita.
  • Sairastuneen viiden päivän omaehtoista eristystä ei jatketa, vaikka tauti perheessä jatkaisi kiertämistä. Sen sijaan omaehtoinen karanteeni jatkuu aina viimeisestä sairastuneesta, koska viruksen erittyminen jatkuu perheen sisällä.

  Ohje sote-henkilöstölle

  • Ilmoita tartunnastasi ja altistumisestasi aina esimiehellesi.
  • Mikäli kärsit hengitystieinfektion oireista, poistu työpaikaltasi ja hakeudu koronavirustestiin.
  • Jos perheenjäsenelläsi todetaan koronavirusinfektio (= perhealtistus), mutta sinulla on kolme rokotusta TAI sinulla on kaksi rokotusta ja olet jo sairastanut koronataudin, voit tulla töihin normaalisti.
  • Jos olet altistunut, mutta oireeton, voit jatkaa työskentelyä suojattuna. Käytä viikon ajan työskennellessäsi venttiilitöntä FFP2-tason hengityssuojainta ja ruokaile ja pidä tauot välttäen suojaamatonta kontaktia muuhun henkilökuntaan.
  • Mikäli hengitystieoireita ilmaantuu, hakeudu koronatestiin ja noudata voimassa olevia eristys- ja karanteeniohjeita.

  Kaikkien on edelleen hyvä muistaa:

  • Kasvomaskien käyttö kaikissa tilanteissa, joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata
  • Turvavälien säilyttäminen
  • Hyvä käsi- ja yskimishygienia
  • Koronarokotteen ottaminen
 • Koronan tehosterokotteet syystalvella

  Koronan tehosterokotteet syystalvella

  • Kaikille 65 vuotta täyttäneille
  • 18 vuotta täyttäneille lääketieteelliseen riskiryhmiin kuuluville ja
  • Voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille.

  Rokotteet voidaan antaa, kun rokotuksesta tai sairastetusta taudista on kulunut 3-4 kuukautta.

  Käytössä varianttirokote, rokotus annetaan loka-joulukuussa. Rokotus suositellaan antamaan samaan aikaan influenssarokotteen kanssa.

  Muiden koronarokotukset

  • 60-64-vuotialle perusterveille voidaan antaa 4 annosta, kun rokotteesta tai sairastetusta taudista on kulunut 3-4 kuukautta.
  • 18-59-vuotiaille perusterveille riittää 3 rokotusta, kolmas annos voidaan antaa, kun rokotuksesta tai sairastetusta taudista on kulunut 3-4 kuukautta.
  • 12-17-vuotiaille lääketieteelliseen riskiryhmään kuluville riittää 3 rokotusta, kolmas annos voidaan antaa, kun rokotuksesta tai sairastetusta taudista on kulunut 3-4 kuukautta.
  • 12-17-vuotiaille perusterveille riittää 2 rokotusta, toinen annos voidaan antaa, kun rokotuksesta tai sairastetusta taudista on kulunut 3-4 kuukautta. Heille voidaan antaa rokotus, jos se on tarpeen erityisestä syystä.
  • 5-11-vuotiaille lapsille riittää 2 rokotusta, rokotteet voidaan antaa 3-4 kuukauden kuluttua edellisestä rokotteesta/taudista.
  • Ensimmäisen ja toisen koronarokotusannoksen väli on vähintään 6 viikkoa.
 • Kunnan palvelut

  Sosiaali- ja terveyspalvelut

  Koronavirustaudin leviämisen ehkäisemiseksi vierailuista on sovittava etukäteen Tervolan vuodeosastolla ja asumispalveluyksiköissä (Kurjenpesä, Kotikullero, Pihakullero ja Jokikullero). Tulettehan vierailemaan sovittuna aikana, terveenä ja hygienia huomioiden. Tarkemman tiedon saa ottamalla yhteyttä yksikköön. Asumispalveluasukkaiden ja vuodeosaston potilaiden kotilomia järjestetään rajoitetusti. Kurjenpesässä toteutettavat tilapäishoidot jatkuvat normaalisti. Vuodeosaston intervallihoidot (omaishoidettavat) pyritään järjestämään vähintään lakisääteisesti. Sovi siis erikseen tapaaminen niin vuodeosaston vierailuihin, Piha-, Koti-, ja Jokikulleroon.

  Katso yhteystiedot 

  Jos sovittu aika peruuntuu, otamme yhteyttä

  Mikäli kiireettömiä aikoja joudutaan perumaan, tiedotetaan asiasta kuntalaisia sekä ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä heihin, joilla on aika varattuna. Tällä hetkellä asiakkaiden ei ole tarvetta perua kiireettömiä aikoja. Tulethan vastaanotolle sovittuun aikaan. Tervolan terveyskeskus tiedottaa ajankohtaisista asioistaan verkkosivuillaan.

  Vapaa-aika

  Tervolan kunnan kirjasto ja kuntosali ovat avoinna normaalien aukioloaikojen mukaisesti. Otathan huomioon, että kirjasto, kulttuuri- ja harrastustiloissa liikkuessasi on tärkeää noudattaa THL:n antamia hygieniaohjeita, mahdollisia asiakasrajoitusmääriä sekä muita erityisjärjestelyjä.

  Kunnantalon aukiolo ja muut palvelut

  Kunnanviraston neuvonta ja yhteispalvelupiste ovat avoinna tavalliseen tapaan. Jos sinulla herää kysyttävää, ota yhteyttä Tervolan kunnanviraston vaihteeseen puhelimitse.

Tulevat koronarokotuspäivät

Lue lisää


Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020. Kaikkien on edelleen hyvä muistaa kasvomaskien käyttö tilanteissa (joissa riittäviä turvavälejä ei voida taata), turvavälien säilyttäminen, hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä ottaa koronarokote.