Tervolalainen Lapin Puikula maistuu arjessa ja juhlassa

Lapin yöttömässä yössä tapahtuu taikoja. Esimerkiksi monet kasvit ovat ravinnerikkaampia kuin eteläiset serkkunsa. Myös suomalaisten suurimmasta herkusta, perunasta, kasvaa Lapissa ainutlaatuista. Tämän tietää erityisen hyvin Lapin Puikulaa Tervolassa viljelevä Juha Jankkila. Juha on viljellyt Puikulaa jo 1985-luvulta asti.

– Lapissa Puikulan viljelylle on pitkät perinteet. Puikulaa on viljelty alueella jo 1700-luvulta asti, Juha kertoo.

Peltopinta-alaa Juha Jankkilalla on yhteensä 120 hehtaaria, josta Puikulaa viljelyllään yhteensä 55 hehtaaria. Muu ala viljelykierrosta on pääasiassa nurmea. Kokonaissato vaihtelee vuosittain 0,8-1,2 miljoonan kilon välillä. Työsarkaa siis riittää, mutta apua perunatilansa pyörittämiseen Juha Jankkila saa kausityöntekijöiltään. Vuosi sitten laajentunut tuotantohalli helpottaa perunan säilömistä ja käsittelyä.

Perunan viljelyn kohokohtana on sadonkorjuu, jos se onnistuu hyvin. Sitä ennen perunat on idätetty, istutettu, mullattu ja tarvittaessa sadetettu. Talvella perunoita lajitellaan, harjataan ja pussitetaan. Puikula on vaikea viljeltävä, sillä se on esimerkiksi herkkä taudeille. Pottuviljelijältä vaaditaan Juhan mukaan ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä.

– Vaikka sato ei onnistuisi, on vain uskottava tulevaan, Juha kannustaa alasta haaveilevia nuoria.

Yksi haaste Puikulan viljelyssä on se, että nostetut perunat ovat hyvin erikokoisia. Koska kuluttajat ovat perunoiden koosta tarkkoja, menevät pienet perunat osittain naapurin maatilan lehmille ja osittain hävikkiin. Tämä on sääli, sillä pienet perunat ovat maultaan erityisen hyviä.

– Perunahävikki pitää saada loppumaan. Meillä on kiinnostusta hävikkiperunoiden jalostukseen esimerkiksi ulkomaille vietäväksi luksustuotteeksi. Tarkemmin en vielä suunnitelmistamme kerro, mutta talven aikana on tarkoitus yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa tehdä suunnittelutyötä, Juha kertoo innostuneena.

Vaikka Jankkilan perheessä Puikulaa syödään päivittäin, on Puikula suurimmalle osalle suomalaisista juhlaperuna. Sen menekki nousee joulun alla kolminkertaiseksi. Vaikean viljeltävyytensä vuoksi Puikula on arvokkaampaa kuin monet muut perunalajikkeet. Lapin Puikulla on EU:n nimisuoja. Ainoastaan Lapissa viljeltyä perunaa saa kutsua Lapin Puikulaksi – samaan tapaan kuin samppanjaksi ainoastaan Champagnen maakunnan alueella valmistettua samppanjaa.

Lapin Puikula on aromikas peruna, joka on koostumukseltaan jauhoinen ja väriltään keltainen. Perunan keittäminen vaatii tarkkuutta, sillä varomattomalla keitinperunat muuttuvat helposti velliksi. Parhaimmillaan Puikula on Juha Jankkilan mielestä muusina.

– Netti on reseptivinkkejä pullollaan. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia valmistustapoja, kehottaa Juha.