Tervolan kirjaston kotipalvelu tuo kirjaston kotiisi

Kirjaston kotipalvelu on ilmainen palvelu sellaisille kuntalaisille, jotka eivät itse pysty asioimaan kirjastossa korkean iän, liikuntaesteen tai sairauden takia. Kirjat kothin asti! -kirjaston kotipalvelu on toiminut Tervolan kirjastossa vuodesta 2017. Kirjastojen kotipalvelutoiminnan juuret ovat Yhdysvalloissa, ja Suomeen palvelu rantautui 1960-luvulla. Tänä päivänä useat kuntien ja kaupunkien kirjastot tarjoavat asiakkailleen kotipalvelua.

Tervolan kirjaston kotipalvelu on ollut erittäin pidettyä. Tervolalainen Irja Lampela ja muutamat muut ovat olleet toiminnassa mukana alusta saakka. Toimintaan Lampela liittyi, kun oma liikkuminen kirjastolle vaikeutui iän ja haastavan elämäntilanteen myötä.

– Kirjastolla en oikein osannut lyhyessä ajassa valita, mitä lainaisin ja siksi mukaan saattoi sattua paljon sellaisia teoksia, jotka eivät niin kiinnostaneetkaan. Kirjaston kotipalvelu mahdollistaa sen, että kirjakassi tuodaan kotiin asti ja se sisältää paljon lainauksia, jotka on valittu mielenkiintoni pohjalta, Lampela kertoo.

Asiakkaaksi kirjaston kotipalveluun voi liittyä ottamalla yhteyttä kirjastoon tai palvelua tarvitsevan voi liittää asiakkaaksi myös omainen tai hoitaja. Asiakkaaksi pääsevät myös palvelutalojen ja vuodeosaston asukkaat sekä sairauslomalla olevat. Palvelu aloitetaan haastattelulla, missä kysellään asiakkaan lukumieltymyksistä sekä tehdään kirjallinen sopimus toiminnan aloittamisesta. Kirjaston henkilökunta valitsee asiakkaalle sopivaa aineistoa hänen toiveidensa mukaan, ja aineisto toimitetaan hänelle henkilökohtaisesti kotiin, palvelutaloon tai vuodeosastolle.

Kotipalveluasiakkaiden käytössä on koko Lapin kirjaston kokoelma: kirjat, äänikirjat, elokuvat, aikakauslehdet, musiikkiaineisto, isotekstiset kirjat, selkokirjat ja Celia-aineisto. Celia-aineisto koostuu näkövammaisten Celia-kirjaston tuottamista äänikirjoista. Niitä voi kuunnella MP3-ominaisuudella varustetulla CD-soittimella tai tietokoneella. Celian äänikirjojen valikoima on laajempi kuin tavanomaisten äänikirjojen. Celia-äänikirjapalvelu on tarkoitettu henkilöille, joilla on jokin lukemiseste (näkövamma, lukivaikeus, kehitysvamma tai lihassairaus).

Lampelan kirjastokassista löytyy yleensä kirjoja, lehtiä sekä musiikkia. Myös äänikirjoja on mukava kuunnella kotona, jos lukeminen ei aina innosta. Teosten laina-aikaan hän on myös tyytyväinen:

– Noin neljän viikon vaihtoväli kirjakassille on mielestäni oikein sopiva. On myös mukavaa, kuinka helppoa kassin sisältöön vaikuttaminen on. Soitan vain kirjastolle ja ilmoitan heille, mikä teos voisi kiinnostaa ja he laittavat sen minun kirjakassiini mukaan, jos se on lainattavissa.

Kirjaston kotipalvelun toimintaan kuuluvat myös lukuhetket palvelutaloissa ja Toimintakeskuksessa. Korona-aikana lukuhetket vanhusten asumisyksiköissä ovat olleet tauolla, mutta ne palaavat ohjelmaan heti kun se on taas mahdollista. Kirjastoon voi ilmoittautua vapaaehtoiseksi lukijaksi ja tulla mukaan lukemaan ääneen kerran kuussa lyhyitä tarinoita yhdessä kirjaston työntekijän kanssa palvelutalojen asukkaille.

Lampela on kokenut kirjaston kotipalveluasiakkuuden sujuvaksi ja ongelmia palvelun suhteen ei ole ilmennyt. Hän myös haluaa rohkaista jokaista palveluun oikeutettua liittymään asiakkaaksi.

– Kirjaston henkilökunnan kanssa kirjakassin toimituksesta on helppo sopia siten, että ajankohta käy molemmille osapuolille. Palvelun käyttäminen ei edellytä minulta oikeastaan minkäänlaisia toimenpiteitä ja yhteydenpito kirjastolle on helppoa puhelimitse. Tämän helpompaa ei oikeastaan ole, hän tiivistää.

Kotipalvelusta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä kirjastoon puhelimitse 040 151 9734 tai sähköpostitse tervolan@kirjasto@tervola.fi.

Irja Lampela, kirjaston kotipalvelun pitkäaikaisin asiakas.

Irja Lampela on Tervolan kirjaston kotipalvelun pitkäaikaisimpia asiakkaita. Teksti ja kuva Saana Tuisku.