Tervolan Konepajalla syntyy raudasta koneeseen monenlaista

Tervolan Konepaja Oy:n toimitusjohtaja Olli Pallari on ollut Tervolan konepajalla töissä koko ikänsä. Kunnossapitoa, omia tuotteita sekä tilaustöitä tekevällä Tervolan Konepajalla on tällä hetkellä töissä kuusi työntekijää.

– Minä toimin yrityksen toimitusjohtajana ja insinöörinä toimiva veljeni Arto Pallari suunnittelee tilaustyöt. Yrityksessämme on työskennellyt Pallareita kuudessa sukupolvessa. Itse edustan neljättä, työnjohtotehtävissä toimiva poikani Marko viidettä ja pojanpoikani kuudetta sukupolvea, Olli Pallari kertoo.

Työ on monipuolista. Konepajalla syntyy raudasta koneeseen monenlaista. Kun asiakas on kertonut tarpeensa, alkaa suunnittelutyö. Materiaali tulee pääsääntöisesti levynä, jota työstetään oikeaan muotoon.

Valmistettavat tuotteet voivat olla useita metrejä korkeita ja painavat painavimmillaan noin 50 tonnia. Tervolan konepajalla on kaksi 5 tonnin, kaksi 16 tonnin ja yksi 20 tonnin nosturia, joten isojenkin tuotteiden valmistaminen on mahdollista.

Haussa myyntihenkinen insinööri

Vuodesta 1987 yrityksen johdossa toiminut Olli Pallari haaveilee jo eläkepäivistä. Pallarin on vaikea pysyä konepajalta poissa, vaikka työntekijät ovat itsenäisiä. Eläkepäiviä ennen tavoitteena on palkata taloon uutta verta.

– Meillä on ollut pidemmän aikaa haussa myyntihenkinen insinööri. Tärkeää olisi, että uudella työntekijällä olisi kokemusta markkinoinnissa ja hän ymmärtäisi tuotteitamme. Maailma on täynnä mahdollisuuksia, kunhan niihin osaa tarttua, Olli kertoo.

Tervolan Konepaja valmistaa omana tuotteenaan muun muassa kannonnostokonetta, jonka Olli Pallarin setä on kehittänyt 50 vuotta sitten. Samantyylistä, mutta uudempaa mallia myydään edelleen Suomen lisäksi muun muassa Ruotsiin, Ranskaa ja Tanskaan. Tervolasta käsin kaupan tekeminen ei Olli Pallarin mukaan ole ollut ongelma. Kielitaito sen sijaan on välttämätön.

– Meillä on jälleenmyyjiä Ruotsissa, Espanjassa ja Ranskassa. He hoitavat kaupankäynnin kohdemaassa. Kauppaa tulisi kuitenkin pystyä tekemään myös itse, joten englannin kielen on sujuttava, Olli perustelee.

Tervolan Konepajan toimitusjohaja Olli Pallari
Pitkän työuran tehnyt Olli Pallari pyrkii vähentämään työntekoa, mutta käy konepajalla edelleen päivittäin.