Tilausliikenne Pekka Kähkönen kuljettaa kaikenikäisiä

Korona pysäytti tilausliikenteen

Tervolassa Taksi- ja linja-autoyrittäjänä toimiva Pekka Kähkönen on elämänsä aikana viettänyt paljon aikaa autossa. Vuodesta 1984 alalla toiminut yrittäjä on kyydinnyt muun muassa koululaisia, eläkeläisiä, matkailijoita, pakolaisia, thaimaalaisia marjanpoimijoita ja museoautollaan jopa hääpareja.

Tällä hetkellä Kähkösellä on käytössään kolme autoa, yksi taksi ja kaksi linja-autoa. Kähkösen autoja ajaa kokoaikaisesti kaksi työntekijää ja osa-aikaisesti toiset kaksi työntekijää. Toimintaa on sopeutettu korona-aikaan myymällä ylimääräiset tilausajoautot pois. Yhteistyökumppaneiden kautta kalustoa saadaan tarpeen mukaan nopeasti lisättyä.

– Kohta siitä on vuosi aikaa, kun yhtenä aamuna puhelin alkoi soida ja lähes kaikki tilaukset peruttiin. Linja-autoala otti koronasta kovan iskun, huokaisee Pekka Kähkönen.

Tällä hetkellä Kähkösen ajot koostuvat pääasiassa koululaiskyydityksistä ja asiointikuljetuksista Tervolan ja Ylitornion suunnilla. Tilausajot ovat sen sijaan jääneet korona-aikana lähes kokonaan pois.

– Tavallisesti meillä on tilausajoja laidasta laitaan – tunturireissuja, eläkeläismatkoja, uimahalliajoja sekä tietysti kansainvälisiä matkailijoita, Pekka kertoo.

Vaikka kalenteri on tilausajojen osalta tyhjentynyt, ei Pekka Kähkösen aika ole käynyt pitkäksi. Yrittäjä on tekemättömien rästihommien ohessa saanut touhuta harrastamiensa museoautojen parissa. Lisäksi hän on ehtinyt hiihtämään sekä pitämään Mattisen hiihtolatuja auki.

– Meille on Mattisella 12 km pitkä perinteisen latu. Kyläläisten lisäksi ladulle mahtuu myös muita, vinkkaa latua muiden kyläläisten kanssa yhteistyössä ylläpitävä Pekka.

Nuoria kaivataan taksi- ja linja-autoalalle

Töiden väheneminen ei Pekka Kähköstä ole liiemmin harmittanut, sillä suunnitelmissa on ollut joka tapauksessa vähitellen vähentää työntekoa. Koronan johdosta työt tosin ovat vähentyneet aiemmin, kun alun perin oli suunniteltu.

Kuljetusalan sanotaan usein kulkevan suvussa. Näin on myös Kähkösten perheessä, jossa linja-auton kuljettaja Pekka Kähkösen lisäksi taksia ovat ajaneet kolme tytärtä ja vaimo. Myös Pekan isä on ollut kuljetusalalla.

– Ei siinä ollut paljon vaihtoehtoja, kun taksinkuljettajan ajolupakokeeseen oli jo varattu aika, naurahtaa Pekka Kähkösen nuorin tytär Roosa Kähkönen.

Nyt Roosa ajaa taksia niin paljon kuin muilta töiltään ehtii. Koululaiskyydit ovat mukavia, kun nauttii lasten seurasta. Taksi- ja linja-autoala kiinnostaakin Roosaa jonkin verran. Nuorten kiinnostus alaa kohtaan on tärkeää, sillä tällä hetkellä suuri osa kuljettajista on jo eläkeiässä tai lähenee eläkeikää.

– Olen miettinyt yrityksen jatkamista. On hyvä, että pääsen kokeilemaan työtä nyt käytännössä, Roosa kertoo.

Pekka ja Roosa Kähkönen taksiauton edessä.


Pekka Kähkönen jakaa taksiajot tyttärensä Roosa Kähkösen kanssa.

Haluatko lukea lisää tervolalaisia yritystarinoita? Tutustu niihin Tervolan yrityksiä -sivulla.