Tony Kakko ja Meri-Lapin jousikvartetti! “Eleanor Rigby”

Tony Kakon ja Meri-Lapin jousikvartetin striimaukset jatkuvat.Tony Kakko ja Meri-Lapin jousikvartetti livenä studiossa! “Eleanor Rigby” (Paul McCartney – John Lennon, 1966) Ensiesitys Kemin kaupungin YouTube-kanavalla ti 6.4. klo 17:45.

  • Tony Kakko, laulu

Meri-Lapin jousikvartetti:

  • Juhana Inkinen, 1. viulu
  • Kanerva Mannermaa, 2. viulu
  • Matti Mietola, alttoviulu
  • Olli-Pekka Kajasviita, sello
  • Sovitus: Niklas Hagmark Kuvattu Tico-Tico studiossa Kemissä 4.3.2021.

Beatles-yhtyeen Paul McCartneyn säveltämää ja John Lennonin osittain sanoittamaa ”Eleanor Rigby”-laulua pidetään yhtyeen sekä omaperäisempiin että synkempiin kuuluvana. Teksti kertoo kuvitteellisesta Eleanor Rigby-nimisestä yksin eläneestä ja kuolleesta naisesta.

Alkuperäinen instrumentaatio oli poikkeuksellinen, koostuen vain kaksinkertaisesta jousikvartetista (neljästä viulusta, kahdesta alttoviulusta ja kahdesta sellosta), eivätkä Beatlesit siten itsekään soittaneet mukana. Alkuperäisessä äänitystilaisuudessa mikrofonit asetettiin poikkeuksellisen lähelle soittimia, purevaa ja raakaa sointia tavoitellen. Soittajat kavahtivat tätä, ja siirsivät kerta toisensa jälkeen tuolejaan kauemmas. Tuottajan ja laulun sovittajan George Martinin kerrotaan lopulta karjaisseen äänitarkkaamosta studion kaiuttimien kautta: ”Lopettakaa tuolien siirtely!”

Laulusta tallennettiin kaksi versiota, jousiston vibraton kanssa ja ilman, joista jälkimmäinen valittiin. (https://en.wikipedia.org/wiki/Eleanor_Rigby) Luettelokuvan taustakuvan neljä pronssihahmoa ovat Beatles-yhtyeen jäsenet, vuonna 1963 otettua valokuvaa mukaillen. Luettelokuvan valokuvat solistista ja soittajista: Kristian Reuter, Elmo SalmiCatalogue picture background from Pixabay.