Tunne- ja kehoterapia Saara, kokonaisvaltaista hoitoa kaikenikäisille

Tervolan Ylipaakkolassa asuva Saara Hanhisuanto on tarjonnut kotinsa pihapiirissä tunnevyöhyketerapiaa helmikuusta 2018 lähtien. Pitkäaikainen haave tunnevyöhyketerapeutin ammatista toteutui vuonna 2014, kun Saara pääsi opiskelemaan alaa Kairon instituuttiin. Saara tekee kotikäyntejä Tervolassa ja käy hoitamassa asiakkaita Oulussa parina päivänä viikossa.

Tunnevyöhyketerapialla tarkoitetaan Antti Pietiäisen kehittämää terapiaa, jossa avataan tunnelukkoja kehoa kevyesti hieromalla. Pietiäisen mukaan järki asuu päässä ja tunteet kehossa. ”Hoitomenetelmällä ihminen pääsee kosketuksiin kehossaan oleviin tunteisiin. Tämä auttaa häntä matkalla järki-ihmisestä tuntevaksi, vastuunsa kantavaksi ihmiseksi.”, Saara kiteyttää. Asiakkaalle tehdään ensimmäisellä hoitokerralla laaja elämänkaarihaastattelu, joka on oleellinen osa kokonaisvaltaista hoitoa. Paranemisprosessissa tärkeintä ovat ihmisen omat oivallukset elämästään ja perimästään. Tunnevyöhyketerapiassa ihminen kohdataan ihmisenä, jolla fyysinen ja psyykkinen puoli ovat erottamattomasti yhteydessä toisiinsa. ”Pelkkä asioista puhuminen harvoin riittää, mutta kun siihen yhdistetään kehollinen hoito, itseilmaisu ja -tuntemus helpottuvat”, Saara kertoo.

Tunne- ja vyöhyketerapia sopii kaikenlaisille ja kaikenikäisille ihmisille. Saaran asiakkaat kaipaavat apua esimerkiksi stressiin, pääkipuihin, raskausajan rentoutukseen tai synnytyksen luonnonmukaiseen käynnistykseen. ”Suurin osa asiakkaistani on 20-60-vuotiaita naisia, mutta onneksi myös miehet ovat ottamassa vastuuta terveydestään ja tulevat vastaanotolleni. Terapiassa käsittelemme usein myös ihmissuhdehaasteita tai vanhemmuutta”. Terapia on lääketieteen rinnakkaista tai täydentävää hoitoa. Jatkotutkimuksiin ohjataan lääkärille, eikä diagnooseja tehdä.

Kiinnostuksen taustalla halu kehittyä itse

Saaran oman kiinnostuksen terapiamuotoon on herättänyt halu kehittyä äitinä, puolisona ja kasvattajana. 13. lapsisen perheen äitinä Saaralla on näkemystä vanhemmuuteen myös omasta kokemuksesta. ”Omat tunteet, käyttäytymismallit, uskomukset ja lapsuuden kokemukset välittyvät meistä eteenpäin seuraaville sukupolville. Tunnevyöhyketerapian avulla voidaan saada myös katkaistua haitallisia käyttäytymismalleja.”

Usein käy niin, että tunnevyöhyketerapiasta apua saanut vanhempi tuo terapiaan myös lapsensa. Terapia on turvallista myös lapsille, nuorille ja pienille vauvoille. Lasten ja nuorten terapiassa helpotetaan jännitys- ja pelkotiloja, sekä autetaan hyväksymään itseä ja muita. Vauvahieronnalla saadaan helpotettua monista eri syistä johtuvaa itkuisuutta tai parannettua unen laatua.

Vapaa-ajallaan Saara harrastaa kirjoittamista. Hän on käynyt Tervolassa järjestettyä kirjoittajakurssia jo monta vuotta. Myös käsillä tekeminen ja luovuus ovat tärkeitä asioita Saaran elämässä. ”Kaikenlaisen kasvun seuraaminen tuottaa suurta iloa; lapsien, kasvien ja oman itseni sekä muiden henkinen puhkeaminen loistoonsa on suurin kiitos tekemälleni työlle”, Saara kertoo.

www.tunnesaara.fi

fb,ig @tunnesaara

Keho- ja tunneterapeutti Saara metsässä kuvattuna
Kuva: Keho- ja tunneterapia Saara