Työharjoittelusta oman alan yrittäjäksi

Tervolalaiset Antti Vaara ja Matti Aula istuvat vastakkain keskustelemassa hyväntuulisesti kahvipöydän ääressä. Keskustelusta huomaa, että yhteistyötä on tehty jo useampi vuosi yhdessä.

Vuonna 1992 perustettu Sähköasennus Aula Oy vaihtoi omistajaa vuoden 2022 vaihteessa Matti Aulalta Antti Vaaralle. Yritys oli jo ennestään tuttu Antille, sillä ensimmäinen työkokemus tuli suoritettua jo ammattikoulun työharjoittelun merkeissä. – Kyllä silloin jo heti huomasin, että tässä miehessä on selkeästi ainesta alalle, Matti toteaa hymyillen.

Antti siirtyi työharjoittelun jälkeen kokoaikaisesti toisen yrityksen palvelukseen, mutta yhteydenpito harjoittelupaikkaan pysyi yli kymmenen vuoden ajan erilaisten yhteisten projektien merkeissä. Sitten kipinä yrittäjyyteen syntyi työvuorossa sähköasennuskorjauksen yhteydessä. – Tulin siinä ajatelleeksi, että kokoaikainen sähköasennustyö voisi olla mukavaakin, Antti sanoo.  Yrittäjyys oli alkanut kiinnostaa häntä myös siinä mielessä, että työssä saisi itse luoda omat aikataulunsa.

– Sitten yhtenä joulukuun päivänä vuonna 2015 Antti tuli juttusilleni, kun olin Kuksalla kahvilla. Hän sanoi ohimennen, että myy puolet yrityksestäsi minulle. Totesin siihen, että ei kun myyn kaikki, Matti hymähtää.

Monipuolinen työ on opettanut tekijänsä

Vuonna 2016 Antti siirtyi kokoaikaisesti Aula Oy:lle töihin. Alkuun työt olivat rästihommia, kunnes isompi navettatyömaa tuli vastaan. – Se oli ensimmäinen työni jonka tein alusta loppuun asti itse. Opiskelin noihin aikoihin sähkösuunnittelua ja piirtoa itsenäisesti. Oppiminen oli ihan erilaista, kun sai ammentaa tiedon saman tien käytännössä. Sitä myös oppi ja kehittyi nopeasti, Antti tuumaa. Vaara on myös työn ohessa suorittanut lämpökuvauspätevyyden sekä S2 sähköpätevyystutkinnon.

Yritys työllistää Antin tällä hetkellä täyspäiväisesti ja Matti on myös mukana välillä. Lisätyövoimaa kuten harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä on tilanteiden mukaan. Esimerkiksi kahden Attendon palvelukodin sähkötyöt Espoossa ja Rovaniemellä työllistivät yrittäjää melkoisesti ja silloin palkattiin lisätyövoimaa.
 – Haaste on toki löytää osaavia työntekijöitä, jotka sitoutuisivat työhönsä. Ymmärrän, että maailma houkuttelee nuoria, Antti sanoo.

Sähköasennus Aula Oy:n palveluihin kuuluu teollisuusasennukset maatiloille, konepajoille, mekaaniselle metsäteollisuudelle, leipomoille, halleille ja kiinteistöille. Yritys tekee myös sähköurakointia, sähköasennuksia, vika- ja kunnossapitoa, laiteasennuksia, sähköpäivystyksiä, sähkösuunnitelmia sekä tienvarsi- ja valotaulujen asennuksia sekä huoltoja. Yrityksellä on myös lämpökuvauskamera.

Asiakkaiden tyytyväisyys on paras palaute

Palkitsevimmaksi tuore yrittäjä kokee sen, että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Myös oman työn jälki lämmittää mieltä, kun sen näkee heti. Varsinkin sellaiset projektit, jotka hän on saanut toteuttaa itse alusta loppuun. Työn vastapainoksi tuore yrittäjä viettää vapaa-aikansa mielellään perheensä kanssa sekä toimii myös VPK:ssa. – Vielä kun pääsisi urheilemaan, niin se tekee hyvää vastapainoa työlle, Antti sanoo.

Yrittäjävaihdoksen myötä Matti Aulan mietteet ovat levolliset. – Voin sanoa, että luottamuksella voi kääntyä Antin puoleen niin uudet kuin vanhatkin asiakkaat. Olen hyvilläni siitä, että Antti jatkaa yrittäjänä Aula Oy:n yrityksessä, Matti Aula sanoo tyytyväisenä.

Juttu on julkaistu Tervola-lehdessä 9.3.2022

Vasemmalta, Matti Aula ja Antti Vaara. Kuva ja teksti Susanna Karila.