Vaaran Aihkitalot valmistaa massiivista perinnehirttä modernilla tuotantolinjalla

Vaaran Aihkitalot valmistaa hirsikoteja ja -huviloita suurella sydämellä. Tervolan puupuistossa sijaitsevan yrityksen työntekijät rakentavat jokaisen talon kuin oman kotinsa. ”Hyvä pieni yritys palvelee asiakkaansa yleensä paremmin kuin hyvä iso yritys”, Vaaran Aihkitalojen toimitusjohtaja Matti Vaara sanoo. Vaaran Aihkitaloilla laatu on ensisijaisen tärkeää. ”Meidän tavoitteenamme on olla kiistattomasti maailman paras hirsitalotehdas”, lisää Matti. Yrityksellä on työntekijöitä yhteensä 11.

Vaaran Aihkitaloille on karttunut 36 vuoden kokemus hirsitalojen rakentamisesta. Vuodessa valmistuu noin 30 taloa, joista suurin osa tilataan Etelä-Suomesta. Yritys on erikoistunut massiivihirrestä valmistettujen talojen ja huviloiden tuotantoon. Massiivihirrellä tarkoitetaan yhdestä puusta ilman liimausta tehtyä hirttä. Samanlaista tuotetta ei tee mikään muu hirsitalotehdas Suomessa.

Uudella tuotantolinjalla entistä kuivempaa hirttä

Muiden hirsitalotehtaiden luopuessa massiivihirrestä, Vaaran Aihkitalot investoi massiivihirren tuotantoon 1,5 miljoonaa euroa. Massiivisessa perinnehirressä on vahva kädentaidon leima, mutta teollisen hirren tiiviys ja tarkkuus. Uudella tietokoneohjatulla kuivaamolla kuivataan hirsi entistä kuivemmaksi, sillä kuivaamon lämpötila ja ilmankosteus voidaan säätää hirren kuivaamiseen optimaalisiksi. Tällä hetkellä uudessa tuotantolinjassa on kuivumassa ensimmäinen erä 12 metristä hirttä, yhteensä 250 kuution verran. Hirret ovat kuivaamossa 6 viikkoa, jonka jälkeen ne ovat valmiita otettavaksi tuotantoon. Tämä hirsimäärä riittää viiden omakotitalon rakentamiseen.

Hirren kuivaus on Matti Vaaran mukaan puun jalostuksen tärkein vaihe, sillä huolella kuivattu hirsi ei laskeudu. Vaaran Aihkitalojen vanhalla tuotantolinjalla hirsien kuivaaminen kestää kokonaisuudessaan yli vuoden. Hirret on kuivaamossa 4viikkoa jonka jälkeen ne varastoidaan vuodeksi. ”Massiivihirrestä rakennettu talo voi kestää satoja vuosia”, Matti kertoo. Esimerkkiä ei tarvitse hakea kaukaa, sillä Tervolan kirkko on 360 vuotta vanha ja edelleen hyvässä kunnossa.

Massiivihirrellä oma asiakaskuntansa

Hirsitalojen suosio on kasvanut kymmenessä vuodessa merkittävästi. Hirsitaloissa ihastuttaa hyvä sisäilma, ekologinen tuotanto, pitkä ikä sekä kaunis ulkonäkö. Näitä asioita arvostavat etenkin ensimmäistä kotiaan rakentavat 30-40 -vuotiaat, joista suurin osa Vaaran Aihkitalojen asiakkaista muodostuu. Massiivihirrellä on oma asiakaskuntansa, joka ei esimerkiksi halua käyttää talonsa rakenteissa liimaa. Massiivihirren hintataso on suurin piirtein samanlainen kuin liimapuusta tehdyllä hirrellä.

Vaaran Aihkitalojen asiakkaat voivat valita mieleisensä talon valmiista talomalleista tai rakentaa talon mittatilaustyönä. ”Talon suunnittelu kannattaa aloittaa vähintään vuotta ennen talon toivottua valmistumista. Rakentamiseen kuluu aikaa vähintään puoli vuotta”, Matti muistuttaa. Uuden tuotantolinjan myötä Vaaran Aihkitaloilta voi saada perinteistä hirsinurkkaa ja tirolilaista lohenpyrstönurkka salvosta. Tirolilaisen lohenpyrstönurkan pyöristetty muotokieli antaa talolle viehättävän ilmeen. Talon rakentamista suunnitteleville Matti antaa yhden vinkin: ”Ottakaa se talo, joka on oikeasti hyvä. Taloon voi vaihtaa myöhemmin keittiön, lattian tai katon, mutta seinät ovat pysyvät. Niitä ei voi vaihtaa.”

Vaaran Aihkitalojen toimitusjohtaja Matti Vaara.

Vaaran Aihkitalojen verkkosivut

Vaaran Aihkitalot Facebookissa