
Kokoelmat
Tervolan kunnankirjaston kokoelmat koostuvat vajaasta 40 000 niteestä erilaista aineistoa. Pääosan kokoelmasta muodostavat perinteisesti kirjat. Audiovisuaalisen aineiston osuus on kuluneen vuosikymmenen aikana lisääntynyt huomattavasti.
Kirjaston kokoelmat koostuvat pääosin lainattavasta materiaalista. Kirjastosta voit lainata kirjoja, lehtiä, musiikkiäänitteitä, nuotteja, äänikirjoja, DVD-levyjä, CD-ROMeja, kielikursseja, karttoja, lauta- ja konsolipelejä sekä liikuntavälineitä ja seurapelejä.
Kirjastossamme on Selkis-hylly, johon on koottu aikuisten ja lasten- ja nuorten selkokirjat sekä isotekstinen aineisto. Selkis-hylly tarjoaa tukea lukemisen moniin tapoihin kokoamalla nämä aineistotyypit helposti saataville luontevan kulkureitin yhteyteen kirjaston aulaan.
Lainattava kokoelma jakaantuu aikuisten osastoon sekä lasten- ja nuortenosastoon. Lasten- ja nuortenosaston aineisto lautapeleineen on lehtien uusinta numeroa lukuun ottamatta kokonaan lainattavaa.
Lainaus ja neuvonta
Kirjaston aineiston lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Kortin saat kirjastosta todistamalla henkilöllisyytesi ja sitoutumalla Lapin kirjaston käyttösääntöihin (pdf). Alle 15-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.
Voit tulostaa kirjastokorttihakemuksen suomeksi (pdf) tai englanniksi (pdf).
Kirjastokortti on esitettävä aina lainattaessa. Kortti on henkilökohtainen, ja jokainen on vastuussa kortillaan lainatusta materiaalista. Ilman kirjastokorttia ei voi lainata aineistoa.
Muuttuneet osoite- ja puhelinnumerotiedot on ilmoitettava kirjastoon. Myös kortin katoamisesta on syytä ilmoittaa heti.
Verkkokirjasto
Tervolan kirjasto on mukana Lapin kirjastojen yhteisessä aineistotietokannassa. Kaikkien Lapin kirjastojen kokoelmat ovat asiakkaiden käytettävissä.
Kirjautumalla Lapin kirjastojen yhteiseen verkkokirjastoon kirjastokortilla ja salanumerolla voit tehdä varauksia, uusia lainoja ja katsella omia tietojasi kirjaston asiakasrekisterissä.
Verkkokirjaston kautta löydät myös Lapin kirjaston e-aineiston: e-kirjat, e-äänikirjat, e-lehdet ja e-musiikin.
Asiakastietokoneet
Kirjaston asiakaspäätteiltä voit etsiä aineistoa kirjaston omista kokoelmista. Päätteiltä voit tarkistaa myös omat lainaustietosi, uusia lainasi sekä tehdä varauksia. Tarvittavan salanumeron saat kirjaston palvelupisteestä.
Kirjastossa on käytettävissä tietokoneita, joilla voi käyttää www-palveluita, sähköpostia, tekstinkäsittelyä tms.
Kirjastossa toimii myös ilmainen langaton verkko, jota voit käyttää ilman kirjautumista.
Asiakkaat voivat lainata palvelupisteestä tabletin. Nämä laitteet on tarkoitettu käytettäväksi kirjaston tiloissa, eli niitä ei voi lainata kotiin.
Lehtilukusali
Tervolan kirjastoon tilataan monipuolinen valikoima sanoma- ja aikakauslehtiä. Sanomalehdet ovat luettavissa kirjaston lehtisalissa. Aikakauslehtiä voi uusinta numeroa lukuun ottamatta lainata. Laina-aika on kaksi viikkoa. Lasten- ja nuortenlehdet on sijoitettu lasten- ja nuortenosastolle.
Lehtilukusalissa on myös ilmais- ja lahjoituslehtiä sekä Tervolan kunnan eri toimielinten pöytäkirjoja. Kunnan paikallislehden vuosikerrat vuodesta 1998 alkaen on myös sijoitettu lehtikaapistoihin. Lehtisalista löytyy myös Meri-Lapin alueellisen tietokannan Lasmarkin Tervolan paikallisaineistokansiot.
Lehtilukusalissa on suurentava lukuvalaisin.
Digiopastus

Tarvitsetko apua tietokoneen, älypuhelimen tai tablettilaitteen käytössä?
Kirjastomme henkilökunta auttaa erilaisten laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden käytössä. Autamme kirjaston omien verkkopalvelujen ja laitteiden käytössä, tiedonhaussa ja asiakkaan oman laitteen peruskäytössä parhaan osaamisemme mukaan. Tietotekniikan aktiivikäyttäjinä autamme arjen digipulmissa. Kaikkeen emme tiedä vastausta, mutta pyrimme ohjaamaan oikean tahon puoleen ongelman ratkaisemiseksi. Opastuksessa noudatamme valtakunnallisia digituen eettisiä ohjeita.
Digiopastusta saa kirjastossa joko ilman ajanvarausta tai ajan varaamalla kirjaston aukiollessa. Palvelu on maksutonta.
Digiopastusta antava henkilö voi opastaa sähköisessä asioinnissa, palvelujen löytymisessä ja laitteiden peruskäytössä, mutta digiopastus ei yleensä tarkoita viallisten laitteiden korjaamista. Emme avusta verkkokauppojen käytössä, emmekä tee asiakkaan puolesta hakemuksia, ostoja tai tilisiirtoja. Emme osallistu vahvaa tunnistautumista vaativien verkkopalveluiden käyttöön asiakkaan kanssa. Verkkopankkiasioissa auttaa ensisijaisesti kyseisen pankin henkilöstö. Laitteiden teknisten vikojen takia kannattaa kääntyä laitemyyjän puoleen. Verkko- ja tietoliikenneviat hoituvat palvelutarjoajan kautta.
Varaamo
Varaamo on Lapin kirjastojen yhteinen varauspalvelu. Sen kautta voi varata kirjaston laitteita, tiloja ja palveluja.
Varaamo-palvelun laitteiden, tilojen ja palvelujen käyttö on maksutonta. Varaaminen edellyttää kirjautumista kirjastokortilla ja pin-koodilla.