Yhden naisen unelma

Astuessa sisään Korpihillan Louella sijaitsevaan uuteen tuotantotilaan ensivaikutelma on upea. Tuotteita on laitettu houkuttelevasti esille näyttäviin vitriinikaappeihin ja muutama istumapaikkakin löytyy. Korpihillan omistaja Ritva Korpihilla tulee vastaan iloisesti hymyillen. – Olen aina rakastanut sisustamista ja vanhoja esineitä. Sisustaminen on minulle yksi rakas harrastus myös, hän kertoo. 
   Korpihillan toimipiste sijaitsee vanhassa, mutta uudelleen remontoidussa koulussa Posiolla ja juomatuotantotilat Tervolassa. – Olen todella iloinen siitä, että tuotantotilat löytyivät Tervolasta, sillä tämä on logistisesti tuotantotilojen kannalta erittäin hyvässä paikassa, Korpihilla kertoo hyvillä mielin.

Miten pohjoisen tytöstä tuli yrittäjä

Kaikki alkoi siitä, kun Ritva oli opiskelemassa hotelli- ja ravintolakoulussa esimieslinjalla. – Meidän tuli tehdä jostain aiheesta lopputyö opintojen päätteeksi ja silloin mielessä alkoi kypsyä idea omasta yrityksestä, hän kertoo. Eräällä kurssilla käsiteltiin kotimaan matkailua ja sillä kurssilla Jorma Hemmin kirjoittamasta kirjasta. Korpihilla ymmärsi, ettei ravintola-ala rajoitu pelkästään kaupunkeihin, ravintoloihin tai hotelleihin vaan se on nimenomaan monitahoisempi ja laajempi kokonaisuus. Eräänä yönä hän hyppäsi ylös sängystä kirjoittamaan omaa liikeideaa. Korpihillan opinnäytetyö sisälsi kaksi eri kokonaisuutta: maaseutumatkailua sekä liikeidea Korpihillasta. Kukaan ei ollut aiemmin tehnyt opinnäytetyötä vastaavasta ja hän sai työstään parhaat arvosanat.
   Opiskelujen jälkeen Korpihilla jäi Ikaalisiin töihin. Työsopimuksen loputtua hän meni työvoimatoimistoon keskustelemaan oman yrityksen perustamisesta. Hän huomasi samalla, että Kuusamossa olisi mahdollisuus käydä eräkokkikurssi, johon hän pääsi työvoimatoimiston puoltamana. Samoihin aikoihin löytyi vanha koulukiinteistö Posiolta jonka Korpihilla osti veljensä perheen kanssa yhteisesti. Ei kuitenkaan mennyt kauaa, kun kiinteistö siirtyi kokonaan Korpihillalle itselleen. – Asiat muuttuivat melko nopeasti. Veljeni perhe sai töitä muualta ja perheen pienin astmaatikko sai oireita alkaneen remontin keskellä. Vaikka remontti kestikin lopulta useamman vuoden, niin se kannatti. Nykyään rakennus ja sen ympäristö näyttää jo minun sielunmaisemaltani, Ritva kertoo hymyillen.

Korpihillan nimi syntyy

Pudasjärvi on hyvin tunnettu erilaisista metsittyneistä korpisoista, joissa kasvaa hillaa. Korpihillat ovat yleensä vähän isompia ja mehevämpiä kuin normi suohillat. Ritvan isä vei häntä usein lapsena sisarusten kanssa hillaan ja sama perinne jatkui myös aikuisiälle. – Vaikka minulla ei ollutkaan tuolloin vielä lopullista yritysideaa, niin käydessäni korpihillaa noukkimassa isäni kanssa, sanoin hänelle, että yrityksestä tulee sitten tulevaisuudessa Korpihilla.
   Ensimmäinen valmistettu tuote oli kuusenkerkkäsiirappi, yrttiteet ja muut marjasiirapit. Nykyään tuotevalikoima on kasvanut monilla muillakin tuotteilla. Tutustu tuotevalikoimaan osoitteessa: www.korpihilla.fi

Tuotteiden matka tunnetuksi

Vuonna 1995 Korpihilla kiinnostui erilaisista marjaisista likööreistä ja lähti opiskelemaan niiden valmistusta marjaviinikouluun tilaviiniyrittäjäkoulutukseen Muuruvedelle. Kahden koulutuksen jälkeen hän opiskeli myös silloisen puolisonsa kanssa tekemään helmeileviä juomia. Korpihilla oli jo aiemmin valmistanut hiilihapottomia juomia. – Halusin juomista juhlavempia ja lähdin kehittämään niitä uudelle tasolle, hän kertoo.
   Tuohon aikaan alkoi myös lähiruokabuumi pääkaupunkiseudulla. Korpihilla päätti osallistua miehensä kanssa Viisi tähteä nimisen ravintola-alan lehden järjestämään Suomen paras -kilpailuun. Kilpailuun lähettämät hillamarmeladit saivat kilpailussa kunniamaininnan. Seuraavana vuonna 2005 kilpailussa pääsi jaetulle ykkössijalle alkoholiton shampanjatyylinen Kuohuva Kuusenkerkkäjuoma®. Voitto oli poikkeuksellinen silloin, koska alkoholittomia kuohujuomia ei tuolloin vielä ollut juurikaan tarjonnassa. Alkoholittomien juomien arvostus ja kiinnostus on noussut vasta parin viime vuoden aikana. Se miten tuote päätyi arvostettuihin ravintoloihin olivat ravintola-alan pientuottajien puolestapuhujat Markus Maulavirran, Eeropekka Rislakin ja Aki Ariolan ansiota. Suositusten myötä myös muut ravintolat ja jälleenmyyjät kiinnostuivat tuotteestamme ja kysyntä kasvoi asiakkaiden toimesta niin suureksi, että Kuohuva Kuusenkerkkäjuoma® päätyi myös Alkon tuotevalikoimaan myyntiin.
   Myös Korpihillan uusi vegaaninen ja alkoholiton kuohujuoma 543210 lanseerattiin tänä vuonna Alkon 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kuohujuoman nimi juontaa Alkon historiaan ja vuoteen 1932, kun yhtiö perustettiin. Alko nimittäin aloitti toimintansa 5. huhtikuuta 1932 klo 10, josta juontuu numerosarja 5-4-3-2-1-0.

Unelma juomatehtaasta toteutuu

– Olen haaveillut juomatehtaasta jo 20 vuotta ja tehnyt erilaisia piirustuksiakin rakennuksesta. Alun perin suunnittelin tehdasta Posion puodin läheisyyteen, mutta paikka ei kuitenkaan tuntunut oikealta. Vaikka erosimme silloisen mieheni kanssa, päätimme kuitenkin pysyä työtovereina ja etsimme yhdessä parin vuoden ajan tuotantotiloja eri puolelta Lappia. Lopulta sellainen löytyi Tervolasta. Tilojen löytämisessä auttoi Tervolan elinkeinokoordinaattori Matti Alatalo. Hän on auttanut meitä todella paljon ja lisäksi kunnan puolesta ollaan oltu tosi kannustavia, Ritva kertoo iloisesti.
   Pariskunta kiersi Tervolassa elinkeinokoordinaattorin kanssa erilaisia toimitiloja kunnes he päätyivät Louella sijaitsevaan toimitilaan. Kunnostustyö on sujunut hyvin vaikka korona aiheutti haasteita, sillä laitetoimitukset olivat pitkiä. Rakennuksella on myös mukava historia, sillä se on aiemmin toiminut mm. keramiikkapajana sekä maataloustuotteiden kauppakunnostuspaikkana. Rakennuksen ulkoseinissä on käytetty myös Tervolasta aikanaan louhittua marmoria. Nyt rakennusta kunnostetaan vanhaa kunnioittaen. Sisätilat kunnostettu ja seuraava toimenpide on rakennuksen julkisivun ja piha-alueen kohennus. Haaveena on, että jossain vaiheessa juomatehtaan yhteyteen tulisi erillinen myymälä, josta voi ostaa Korpihillan erilaisia tuotteita.
   Ritva Korpihilla on ollut iloinen ja kiitollinen asioiden järjestymisestä. – Tunnen oloni tervetulleeksi Tervolaan. Vastaanotto on ollut avoin ja lämmin niin kunnan kuin kuntalaisten suunnasta. Se on koskettanut minua, hän kertoo liikuttuneena. Korpihillan suunnitelmissa on löytää kakkoskoti Tervolasta, mutta asuntoa on ollut haasteellista löytää. – Minuun voi olla yhteydessä niin vuokra-asunnon kuin myytävän asunnon suhteen!
   Vapaa-ajallaan Ritva Korpihilla viettää mielellään liikkuen esimerkiksi murtomaahiihtäen tai tanssien. – Ja kesällä luonnon vedessä uimista rakastan yli kaiken! Lisäksi puutarhanhoito ja astrologia kiinnostavat.

Elinkeinokoordinaattori Matti Alatalo ja yrittäjä Ritva Korpihilla. Kuva ja teksti Susanna Karila.