Zava Finland valmistaa moderneja tuohituotteita

Tuohi taipuu moneksi

Helmikuussa Zava Finland -nimisen yrityksen perustanut Dmitrii Bastrykin työstää esineitä tuohesta. Dmitriin valikoimaan kuuluu magneetteja, joulukoristeita, tuotelappuja, tarroja sekä lasinalusia. Venäjältä vaimonsa kanssa Tervolaan muuttaneen yrittäjän ensimmäinen puolivuotinen yrittäjänä ei ole ollut helppo.

-Koronavirus aiheutti paljon ongelmia, sillä jouduin odottamaan työkoneita kolme kuukautta, yrittäjä kertoo.

Nyt tuohen työstämiseen tarvittavat stanssit, laserleikkuri ja kuumaprässi ovat jo kovassa käytössä. Tuohiesineet valmistetaan Tervolassa sijaitsevalla pajalla käsityönä.

Tuohesta on työstetty entisaikaan monenlaisia tarve- ja koriste-esineitä. Venäjällä tuohesta on perinteisesti valmistettu esimerkiksi rasioita, joiden monimutkaiset koristelut ovat kaunista käsityötaidetta. Zava Finlandin yrittäjä Dmitrii on saanut inspiraationsa omiin tuotteisiinsa perinteisistä tuohiesineistä. Perinteisten tuohiesineiden sijaan Dmitrii tekee moderneja tuotteita, jotka sopivat hyvin esimerkiksi skandinaaviseen kotiin.  

Materiaaliltaan tuohi on samanaikaisesti sekä joustavaa että kestävää. Tuohi ei allergisoi ja se on ekologista. Tuohituotteiden kastuminen ei ole ongelma, sillä tuohituotteet voi halutessaan pestä pesukoneessa. Dmitrii käyttämä tuohi tulee venäjältä. Suomalaiseen tuoheen verrattuna paksumpaa venäläistä tuohta on monipuolisempi työstää. Tuohi on myös yksi puuteollisuuden sivuvirroista, sillä tuohituotteissa käytetty tuohi kerätään kaadettavista puista.

Kohteena kuluttaja- ja yritysmyynti

Haastavin osuus tuohen työstämisessä on tuohen pinnassa olevan valkoisen osan poisto. Osa Dmitriin tuotteista valmistuu nopeasti ja osa vaatii enemmän työstämistä. Tuotelappuja ja tuotetarroja valmistuu tarvittaessa jopa tuhat päivässä, kun taas joulukoristesettejä valmistuu päivässä vain viisi.

-Parasta tässä työssä on nähdä valmis lopputulos, vaikka pidänkin kaikista työvaiheista, yrittäjä kertoo.

Tulevaisuudessa Dmitrii aikoo myydä tuohituotteitaan sekä kuluttajille että muille yrityksille.

-Tällä hetkellä kartoitamme potentiaalisia asiakkaita yrityspuolelta, yrittäjä kertoo.

Tuohesta valmistuneita tuotelappuja voisi olla tulevaisuudessa esimerkiksi ekologisesti tuotetuissa vaatteissa.  Tuohituotteista kiinnostuneet yksityiset asiakkaat voivat ottaa yhteyttä Dmitriin jo nyt, sillä yrittäjä tekee tuotteita tilauksesta. Tuotteisiin voi tutustua yrityksen omilla verkkosivuilla tai käsityötuotteisiin erikoistuneella etsy.com sivustolla.

Tutustu yrityksen verkkosivuihin: https://www.birchpack.com/