Lähiruokaan erikoistunut Louen kyläkauppa täyttää vuoden – “Yksikään päivä ei ole sellainen, ettei tekisi mieli lähteä töihin”

Tervolan Louen kylän sydämessä toimivassa kyläkaupassa on takana työntäyteinen vuosi, jonka aikana kauppa on kehittynyt ja erikoistunut.

Yrittäjä Elina Miettunen kertoo videolla kyläkaupan perustamisesta sekä siitä, minkälainen kaupan ensimmäinen vuosi on ollut.

 

Kaksi vuotta sitten Louen kylä uhkasi jäädä ilman omaa kauppaa, kun S-ryhmä ilmoitti sulkevansa Louella toimineen Sale-myymälän. Ajatus oman kaupan menettämisestä oli kyläläisille suuri suru. Asiaan mietittiin ratkaisua, jolloin paikalliset yrittäjät Tommi Kaarninen ja Janne Jurva päättivät ostaa kauppakiinteistön perustamalleen yritykselle Louen Kehitys Oy:lle ja lähtivät etsimään kyläkaupalle yrittäjää.

Kauppaan yrittäjäksi löytyi pitkän uran yrittäjänä sekä palkkatöissä kerryttänyt Elina Miettunen, jolla ei tosin ollut aiempaa kauppiaskokemusta. Uusi aluevaltaus onkin tuonut mukanaan paljon yllätyksiä. Muutosta on helpottanut kauppaan palkattu alan kokenut konkari Anne-Mari Tennilä.

“On hienoa, että olen saanut toisen työntekijän, joka on ollut pitkään kaupanalalla. Hän on kyllä ollut kullanarvoinen apu tässä”, Miettunen kertoo.

Lisäksi kaupassa työskentelee Laura Iivari, joka hänkin on asiakaspalvelun ammattilainen.

Louen kyläkaupan henkilökunta

Louen kyläkaupan henkilökunta: Elina Miettunen, Anne-Mari Tennilä ja Laura Iivari.

Kyläkaupan valtti on paikallisuus

Salen tunnukset ovat vaihtuneet M-marketiksi ja nykyisin Louen kyläkaupan yhteydessä toimii myös pieni kahvila, jossa on tarjolla paikallisia leivonnaisia.

“Lehmät laiduntavat neljän kilometrin päässä. Sieltä saadaan maito ja tehdään jäätelöksi asti, se on tosi lähiruokaa”.

Kyläkauppa onkin erikoistunut tarjoamaan paikallisia tuotteita, jotka on aseteltu sievästi puusepän tekemille hyllyille. Kaupan valikoimasta löytyy lähituotteina paitsi leipää ja lihaa, myös esimerkiksi hunajaa. Tarjolla on myös erilaisia juomia, kuten Korpihillan alkoholittomia kuohuvia ja limonadeja – sekä tietenkin Arctic Ice Cream Factoryn jäätelöä.

“Lehmät laiduntavat neljän kilometrin päässä. Sieltä saadaan maito ja tehdään jäätelöksi asti, se on tosi lähiruokaa”, Miettunen kertoo tuotteiden alkuperästä.

Kaupan takahuoneessa sijaitsevassa keittiössä puolestaan valmistuvat täytetyt patongit, jotka katoavat asiakkaiden matkaan nopeasti. Miettuselle kaupan säilyminen kylällä on sydämenasia.

“Minusta kylän sydän on kauppa. Kauppa on kohtaamispaikka, missä ihmiset tapaavat toisiaan ja juttelevat, se on sellainen informaatiokeskus myös”.

Kyläkaupassa vaalitaan kestävää kehitystä

Miettunen kertoo, että hänen ohjenuoranaan on kestävä kehitys. Louen kyläkauppa on mukana HULAP-hankkeessa, jossa tarkoituksena on hyödyntää hukkalämpöä sekä LapinKIERTO-hankkeessa, jonka tavoitteena on ruokahävikin nollaaminen. Hankkeen kautta kaupalle on muun muassa asennettu kompostori.

”Yksikään päivä ei ole sellainen, ettei tekisi mieli lähteä töihin. Ennemminkin on vaikea pysyä pois. Mukavat asiakkaat ja työporukka ovat se elämän suola”.

Louen kylän sydämenä toimivalla kaupalla järjestetään myös tapahtumia. Toiveena on saada toimintaan myös Meri-Lapin aluetta palveleva paikallisten lähiruokatuotteiden verkkokauppa. Louen kyläkaupan valikoimassa on noin 1800 erilaista tuotetta, joihin kuuluvat paikallisten lähituotteiden lisäksi myös peruselintarvikkeet sekä lahja- ja taidetavarat.

Ensimmäistä vuottaan kyläkauppiaana Elina Miettunen kuvailee työntäyteiseksi ja opettavaiseksi. Valintaansa ryhtyä kauppiaaksi hän on yhä tyytyväinen.

“Täytyy sanoa, että yksikään päivä ei ole sellainen, ettei tekisi mieli lähteä töihin. Ennemminkin on vaikea pysyä pois. Mukavat asiakkaat ja työporukka ovat se elämän suola”.

Louen kyläkaupan ensimmäistä syntymäpäivää juhlitaan kaupalla monipuolisen ohjelman merkeissä 14. kesäkuuta kello 12–18.

TEKSTI JA VIDEO: Jenni Mehtonen


Jaa sivu eteenpäin