Nähtävää ja koettavaa

Tervolan kaunis luonto jokineen ja vaaroineen on nähtävyys sinäänsä. Historiallisista ajoista saakka Tervolassa kukoistaneen ihmiselämän ansiosta paikkakunnalla on myös kulttuurisesti kiinnostavia kohteita. Ohessa on esitelty muutamia. Tervolan Infokartta auttaa löytämään kiinnostavien kohteiden sijainnin.

 • Historialliset kohteet

  Entisajan elämään voi Tervolassa sukeltaa aivan kivikaudelta saakka. Törmävaaran kivikylä tarjoaa matkan esihistoriaan. Alueeseen voi tutustua joko opastetusti tai omatoimisesti. Peräpohjalaiseen lähihistoriaan pääsee puolestaan tutustumaan Paakkolan kotiseutumuseossa. Perinteiseen kirkkorakentamiseen voi tutustua Törmävaaran ortodoksisen Tsasounan ja keskustaajaman kirkkomaiseman kautta.

  Törmävaaran kivikylä

  Osoite: Tsasounantie 16, 95300 Tervola

  Tervola on kivikaudella ollut todellinen sen ajan metropoli. Kunnan alueelta on löytynyt yksi Euroopan suurimpia yhtenäisiä kivikautisia asutuksia. Törmävaaran kivikylän alueella on Varejoen vanha kyläkoulu, josta löytyy Tervolan muinaishistoriaa esittelevä näyttely. Tunnelmaa kivikauden asumisesta saa Törmävaaraan rakennetuista turvekotaa mukailevista asumuksista. Paikan päällä kävijät voivat napata repun selkään ja kulkea paikoille, jossa oli elämää jo 6000 vuotta sitten.

  Varejoen kyläyhdistyksen sivut

  Tervolan kotiseutumuseo

  Osoite: Nelostie 373, 95300 Tervola

  Perinteiseen peräpohjalaiseen kulttuuriin voit tutustua Tervolan kotiseutumuseolla. Museon alueella on 30 erilaista rakennusta, joissa pääsee tutustumaan entisajan elämänmenoon. Museolla esineistö ja tilat eivät seiso pölyttymässä vaan vierailijoiden on mahdollisuus tutustua niihin ihan kädestä pitäen. Museon näyttelypuistossa on nähtävillä monipuolisesti alueen eri kasvilajeja, ja onpa joukossa muutama harvinaisuuskin. Harvalla meistä on enää mahdollisuutta palata mummoloiden idylliin saatikka tarjota niitä lapsillemme. Täällä se on mahdollista.

  Lue lisää Museonraitin sivuilta

  Trifon Petsamolainen tsasouna

  Osoite: Tsasounantie 1, 95300 Tervola (Törmävaaran kivikylän vieressä)

  Petsamolaiseen perintöön kuuluva Lapin eteläisin tsasouna löytyy Tervolasta. Varejoella sijaitseva ortodoksinen tsasouna on nimetty Trifon-munkille.

  Keskustaajaman kirkkomaisema

  Osoite: M.A. Castrenintie 4, 95300 Tervola

  Tervolan keskustaajaman kupeesta, Kemijoen vehreältä rantatörmältä, matkailija löytää idyllisen kirkkomaiseman. Alueella on harvinaisen upea vanha puukirkko, joka on rakennettu 1687. Samassa pihapiirissä on lisäksi hieman uudempi iso puukirkko ja seurakuntakeskus marmoriseinineen, joten alueella pääsee tutustumaan kirkkoihin kolmelta eri vuosisadalta.

  Lue lisää Tervolan seurakunnan sivuilta

   

 • Luontokohteet

  Kätkävaaran luontopolku

  Osoite: Leirikätkä 74, 97140 Tervola

  Kätkävaara on Tervolan kunnan pohjoisosassa sijaitseva rakkalakinen vaara, jossa sijaitsee yhteensä 7 kilometrin mittainen Kätkävaaran luontopolku. Kätkävaaran kivipellot ovat vaikuttavia muinaisia rantoja, joita usein kutsutaan myös pirunpelloiksi. Luontopolku on rengasreitti, jossa esitellään alueen monipuolista luontoa. Reitti on keskivaativa ja sen kävelyyn on hyvä varata omasta tahdista riippuen 3-4 tuntia aikaa. Merkityn reitin varrella on lisäksi kaksi tulipaikkaa ja tulistelukota vaaran huipulla. Reitti on 7 km pitkä. Kätkävaaran luontopolulla on myös erillinen 600 metrin esteetön reitistö Perälammen ympäri. 

  Reitin alussa on tulipaikka ja käymälä ja reitin huipulta löytyy näköalatorni, hirsikota ja käymälä. Polulla on yhteensä 19 infopistettä.

  Noin 50 metriä merkityn reitin ulkopuolella sijaitsee suurehko kattoikkunaluola ( N 66°14.241′ E024°56.733′), jonne rohkeimmat ja varmajalkaisimmat voivat kiivetä. Luolan sisäänmenoaukko on kooltaa 3×3 metriä ja sen katossa on suorakulmaisen muotoinen kattoikkuna. Luolasta ja muista alueen erikoisuuksista voi lukea lisää esimerkiksi Lounais-Lapin Retkioppaasta.

  Lisätietoa Kätkävaarasta

  Elijärven lintutorni

  Elijärven rannalla Hastinkankaan (Neste Tervakuksan) ja Törmävaaran välillä. Elijärvi on pienehkö, rannoiltaan umpeen kasvava järvi, jossa on etenkin keväisin paljon muuttolintuja. Lintutornille on opastus Törmävaaran Mastotieltä risteävän kärrypolun varrelta.

  Tutustu karttaan

 • Maaseutukokemukset

  Maaseutuelämään pääsee Tervolassa kurkistamaan esimerkiksi Vanhalan Lammastilalla, jossa Kemijoen rantaniittyjä laiduntavia suomenlampaita paimentavat tilan bordercolliet. Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteellä puolestaan pääset kurkistamaan nykyaikaiseen robottinavettaan. Helppo tapa nähdä Tervolan parhaat palat on tehdä kiertoajelu.

  Tutustu ainakin näihin

 • Kuntoladut ja uimarannat

  Tervolan metsät, vaarat ja joet kutsuvat ulkoilemaan ja virkistäytymään. Ympäröivän luonnon lisäksi Tervolasta löytyy useita rakennettuja liikuntapaikkoja, ulkoilureittejä ja virkistyskohteita.

  Lue lisää virkistystoiminnasta

 • Ohjelmapalvelut

  HV-Heli Oy

  Osoite: Paakkolantie 1316, 95330 Tervola
  Tel: 0400 789 840
  Palvelut: Helikopterilennot

  Kätkävaaran luontokeskus Wild Lapland

  Osoite: Nakuvääräntie 5, 97140 Muurola
  Tel: 040 748 8737
  Kätkävaaran luontokeskuksen verkkosivut
  E-Mail: info@wildlapland.net
  Palvelut: Majoitus- ja ohjelmapalvelutuotteet

  Suukosken keidas

  Osoite: Itäpuolentie 4070, 95355 Tervola
  Tel: 0400 690640
  Suukoskenkeitaan ohjelma
  E-Mail: info@suukoskenkeidas.fi
  Palvelut: tanssipaikka, kahvio, grilli

  Tervolahovi

  Osoite: Keskustie 47, 95300 Tervola
  Tel: 040 537 5059
  Tervolahovin verkkosivut
  E-Mail: kakko@tervolahovi.fi
  Palvelut: Matkailu-, majoitus- juhla- ja Limousine-palvelut

  Tervolan Luontolomat

  Osoite: Reutuaavantie 813, 95300 Tervola
  Tel: 0400 974 137
  Tervolan luontolomien verkkosivut
  E-Mail: matti.skinnari@pp.inet.fi
  Palvelut: Mökkimajoituspalvelut, seikkailurata

Tutustu myös näihin


Jaa sivu eteenpäin