Pillit pussiin laittavat Meän lihan yrittäjät toivovat toiminnalle jatkajia – ”Kyllä tälle on ollut tilausta”
Meän Liha Oy viettää vuoden päästä kymmenvuotisjuhliaan. Nykyiset yrittäjät Pekka ja Ritva Mansikkasalo aikovat omalta osaltaan lopettaa toiminnan vuoden 2027 alussa.

Lappilaisia lihatuotteita ja lihanjalostuspalveluita tuottavan yrityksen Meän Liha Oy:n päivä on tavallinen, eli työntäyteinen. Yrityksen tuotantotiloissa Tervolan Louella Lappian opetustilalla on leikkuun alla naudanruhoja, joista tulee asiakkaan tilauksesta tällä kertaa muun muassa käristyslihoja ja jauhelihaa.
Viileissä tuotantotiloissa huhkii terävän puukon kanssa Meän Lihan yrittäjä Pekka Mansikkasalo. Työntekijöitä on syyskuisena kiirepäivänä neljä, joista yksi leikkaa lihaa Mansikkasalon kanssa. Kolme henkilöä työskentelee jauhelihan valmistusketjussa.
”Meillä on kyllä Tervolan parhaat työntekijät. Heitä ei voi muuta kuin kehua”, Mansikkasalo huikkaa. Tunnelma onkin hyvä – kaikki tekevät keskittyneesti ja rutinoituneesti omia tehtäviään. Myös Pekka Mansikkasalo pitää tästä työstään.
”Yrityksen toiminta on kantanut pian jo kymmenen vuotta. Asiakkaita riittää niin hyvin, ettei mainostaa voi. Enempää ei ehtisi enää tehdä.”
Silti Meän Lihan tarinan päätepiste häämöttää, ellei joku intoudu ostamaan liiketoimintaa Mansikkasaloilta. He aikovat laittaa pillit pussiin, kun vuokrasopimus koulutuskuntayhtymä Lappian omistamista tuotantotiloista loppuu helmikuussa 2027.
”Meille rasituksena on tämä pitkä matka kotoa Louelle. Täällä mutkin kulkemiseen menee nelisen tuntia. Tuntuu jo siltä, että voisihan sitä ihminen vähän helpommalla itsensä päästää”, Pekka Mansikkasalo kertoo.

Yritystoiminnan jatkoa toivotaan
Meän Liha Oy on siis hiljaisessa myynnissä. Hiljaisessa siksi, että suunnitelmista on jo hyvissä ajoin alettu kertoa asiakkaille, mutta mitään konkreettista myyntityötä ei vielä ole tehty.
Yrittäjät tietysti toivovat, että Meän Lihan tarina jatkuisi. Yritys perustettiin alun perin siksi, jotta olisi paikka, jossa voisi loihtia maistuvia ja laadukkaita lihatuotteita omilta tiloilta ja tuottajakollegoilta tulevista raaka-aineista.
Mansikkasalojen lisäksi Meän Lihaa oli marraskuussa 2016 perustamassa kaksi muutakin tilaa, jotka ovat jääneet pois toiminnasta. Yksistään Mansikkasaloilla Meän Liha on ollut kesäkuusta 2023 lähtien.
Lihatuotteita Meän Liha toimittaa suoramyyntinä kuluttajille, vähittäiskauppoihin, ravintoloihin ja hankintarenkaisiin. Suurimmat asiakkaat ovat tällä hetkellä Pohjois-Lapin Ruoka Oy ja Osuuskauppa Arina.
”Viljelijät ovat suuri asiakasryhmä. He teettävät meillä leikkuupalvelun lisäksi jalosteita tilojensa suoramyyntiin. Meän Lihan toiminnalla olemme omalta osalta halunneet auttaa tuottajakollegoita suoramyynnissä”, Pekka Mansikkasalo sanoo.
Eniten Mansikkasaloja mietityttääkin viljelijöiden tilanne, jos Meän Lihan toiminnalle ei löydy jatkajaa. Heille se voi tarkoittaa suuriakin muutoksia, sillä moni on ryhtynyt tekemään lihan suoramyyntiä lähellä olevan lappilaisen lihanleikkuu- ja jalostuspalvelun ansiosta.
”Laittakaa viidakkorumpua pärisemään, niin saadaan tänne uusi yrittäjä jatkamaan tätä työtä”, yrittäjät viestittävät.
Teksti ja kuvat: Auni Vääräniemi
Jaa sivu eteenpäin