Lappi-Aasia hankkeen toukokuun työpaja

16.–17.5. järjestettiin työpaja Tiina Ropon johdolla Kätkä Lake Lodgella. Työpaja oli monipuolinen ja siitä sai paljon uutta ajateltavaa hankkeen kehittämiseen. Kaikki hankkeeseen osallistuvat yrittäjät eivät päässeet osallistumaan, joten nopea tiivistelmä sisällöstä, joka on kyllä pelkästään pintaraapaisu sisältöön.

Suomalaisuus on tuttua japanilaisille ja heillä on positiivinen kuva Suomesta. Tämä on kuitenkin vasta lähtökohta, eikä päämäärä. Japanin matkailu panostaa Suomeen, sekä japanilaisia ylipäätänsä kehotetaan matkustamaan nyt koronan jälkeen ja täyttämään tyhjiä lentokoneita, jotta talous lähtisi nousuun.

Meidän täytyy luoda Tervolasta positiivisia mielikuvia, mutta huijata ei tietenkään saa. Harmonia on japanilaisille erittäin tärkeä asia, ja sitä ei koskaan haluta rikkoa. Tämä näkyy esimerkiksi rauhallisuutena, ei sanota tärkeitä asioita ja ryhmän etu ja yhdenmukaisuus on tärkeää. Harmonian voi huomioida siten, että ilmoittaa kaiken etukäteen, hioo oman tuotteen niin valmiiksi kuin mahdollista ja tuottaa siitä paljon informaatiota etukäteen. Tärkeää on myös olla aito oma itsensä, viestiä selkeästi ja kehittyä jatkuvasti. Lisäksi japanilaisilla on vahva ryhmäkulttuuri, joka vaikuttaa päätöksentekoon hidastaen sitä. Kaikki tehdään ajatellen ryhmän etua.

Omotenashi – japanilainen palvelukulttuuri on palvelua, joka on ihmiseltä ihmiselle. Tietenkään suomalaisten ei tarvitse tarjota japanilaista palvelukulttuuria Suomessa, mutta se antaa hyvän pohjan sille, mitä japanilaiset odottavat saamaltaan palvelultaan. Suomen paras palvelu on saavutettavissa, kun jätetään turha hössötys, ei tungetella, keskitytään henkilökohtaisuuteen ja ensikohtaamiseen. Palvelun ei tule olla räikeää tai ylenpalttista.

Tärkein matkailijaprofiili meille on naiset. Japanissa naisilla on hyvä asema ja he ovat rahapussin vartioita. Muita hyviä kohderyhmiä ovat nuoret vastavihityt, pienet ryhmät ja eläkeläiset pariskunnat.

Japanilaisten loma-ajat ovat toukokuun alku sekä syyskuun loppu.

Lisätiedot

Reetta Davidila
Elinkeinosihteeri