Metso-leirillä opetettiin lapsille erätaitoja ja oppeja jokaisenoikeuksista
Suosittu Metsoleiri keräsi lapsia Tervolan eränkävijöiden tuvan alueelle Kauonkankaalle.

Tervolan eränkävijöiden ja Metsästäjäliiton yhteistyössä toteuttama Metsoleiri toteutettiin kesäkuun alussa jo viidennentoista kerran leirin historiassa. Metsoleirillä 8–12-vuotiaat lapset, niin pojat kuin tytöt, pääsevät tutustumaan erilaisiin erätaitoihin, oppimaan jokaisenoikeuksista ja yleisiä hyviä käytöstapoja.
Tervolan eränkävijöiden tuvan alueella koottiin ensimmäisenä leiripäivänä isoa telttaa, jossa leiriläiset saivat yöpyä leirin keston eli kahden yön ajan. Matti Muotka, Veeti Vähätaini ja Luukas Määttä ehtivät ensimmäisenä levittämään makuualustansa ja testaamaan nukkumapaikkaansa.
Vieressä koottiin pienempää telttaa, sillä leiriläiset saivat halutessaan yöpyä myös omassa teltassaan. Tällä kertaa leirillä oli vain poikia, joten toista isompaa telttaa ei tarvittu tyttöjen yöpymistä varten.
”Meillä on leirillä ollut yleensä aina tyttöjäkin, mutta tällä kertaa mennään poikaporukalla. Yleensä mukana on 10–20 lasta, määrä vaihtelee. Kaikki paikat tulevat aina täyteen, mutta peruutuksia tulee väistämättä sairastumisten vuoksi. Yhtään lasta ei ole lähtenyt kesken pois koti-ikävän tai muun syyn vuoksi”, kertoo leirijohtaja Ville Alatalo.
Alatalolla oli tällä leirillä vastuullaan yövartiointi, ja ensimmäisenä päivänä hän ohjaili lapsia, mitä aina pitikään tehdä. Mukana leirillä on aina useita aikuisia vapaaehtoisia. Muonituksesta vastasivat tälläkin kertaa Juha ja Miia Riimala.
Riistapellon teko suosiossa
Metsoleirejä järjestetään ympäri Suomen useita kesässä. Tervolan lisäksi Metsoleirejä on tänä kesänä esimerkiksi Muoniossa, Narkauksessa, Orimattilassa ja Kurikassa. Tervolan Metsoleirillä kaukaisimmat leiriläiset ovat tulleet Espoosta. Paikkakuntalaisia on yleensä puolet leiriläisistä.
”Moni leiriläinen tulee yhä uudestaan ja uudestaan niin kauan kuin ikää riittää. Kaikilla ei ole mitään erätaustaa perheessä ja voi olla, että innostus eräilyyn syntyy juuri leirillä”, Ville Alatalo sanoo.

Metsoleirin ensimmäisenä päivänä ehdittiin jo kokeilla jousiammunnan saloja. Kymppejäkin tuli.
Tällä kertaa Tervolan metsoleiriläiset oppivat muun muassa laserammuntaa, riistapellon tekoa ja jousiammuntaa. Alatalon mukaan riistapellon tekeminen on erityisessä suosiossa leirillä.
”Sen aikana kuljetaan leiripaikalta vähän kauemmas ja tehdään yhdessä riistapeltoa, eipä sen viehätys muuta tarvitse, jotta se olisi suosittua puuhaa”, Alatalo selittää.
Tärkeänä oppina leirillä on myös yleisten hyvien käytöstapojen opettelu. Tähän kuuluu esimerkiksi se, että lakki otetaan pois päästä, kun astutaan erätuvan ovesta sisälle syömään ja asioimaan. Kiusaamiselle on luonnollisesti nollatoleranssi.
Neljäs kerta leirillä
Päästäkseen Metsoleirille on osallistujan pärjättävä vieraassa ympäristössä muiden kanssa. Kriteerinä on, että kotoa on pitänyt olla yötä pois aiemminkin, ja mieluusti myös jossakin muualla kuin mummolassa. Siksi nuorimmat osallistujat ovat jo 8-vuotiaita.
”Yläkouluikäiset ovat taas monesti jo liian vanhoja tänne, sillä heillä on jo isojen lasten kujeet”, Ville Alatalo sanoo.
Tervolalainen Leo Laine pääsi vielä leirille, vaikka hän on melkein 14-vuotias. Leirillä hän oli nyt isosen asemassa eli auttamassa ja ohjaamassa nuorempiaan. Tämänkertainen Metsoleiri oli Leolle jo neljäs.
Ensimmäisen kerran hän päätyi leirille, kun hänen isänsä kysyi, haluaisiko hän lähteä leirille. Sittemmin myös Leon pikkuveli ja velipuoli ovat olleet leirillä.
”Leiriltä odotan riistapellon tekoa ja vapaa-aikaa, jolloin pääsee rakentelemaan. Yhtenä kesänä teimme hirvitornia. Vapaa-ajalla paistetaan makkaraa ja saa käydä kanttiinissa”, Leo kertoo.
Pienempänä Leo ajatteli ryhtyvänsä metsästäjäksi. Tällä hetkellä ajatukset ovat siinä, että metsässä voi tehdä muutakin kuin metsästää.
”Metsoleirillä on siitäkin mukavaa, sillä täällä pääsee kokeilemaan kaikenlaista, kuten tänä vuonna jousiammuntaa”, Leo sanoo.
Teksti ja kuvat: Auni Vääräniemi
Jaa sivu eteenpäin