Tervolassa aloitetaan suolistosyövän seulonnat

Ajoissa löydetty, helpommin hoidettu.

Miksi suolistosyövän seulontaa tehdään?

Suolistosyövän seulonta on osa kansallista seulontaohjelmaa, josta vastaa Fimlab Laboratoriot Oy. Jatkotutkimusten organisoinnista ja järjestämisestä huolehtii kotikunta. Suolistosyövän joukkotarkastuksilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin sen hoitaminen on huomattavasti helpompaa ja hoitotulokset parempia. Seulonta voi paljastaa myös syövän esiasteen, joka poistamalla suolistosyöpä voidaan ehkäistä.

Kenelle suolistosyövän seulonta on tarkoitettu?

Seulonta tapahtuu kahden vuoden välein ikäryhmissä 56–74-vuotiaat. Seulontatoiminta laajenee asteittain ikäryhmäkohtaisesti (vuonna 2022: 60–68-vuotiaat, vuonna 2023: 60–70-vuotiaat). Suolistosyövän seulontaan kuuluvat ikäryhmät näet seulontamatriisista.

Katso seulontamatriisi tästä

Kuinka seulontaan osallistutaan?

Seulontaan kutsuttava saa kotiin postitse näytteenottosetin, joka sisältää kutsun, näytteenotto-ohjeen, näytteen palautuskuoren, esitietolomakkeen sekä varsinaisen näyteastian. Seulottava ottaa näytteen kotona kutsusetin mukana tulleen ohjeen mukaisesti näyteastiaan/näyteputkeen ja palauttaa sen postitse palautuskuoressa seulontakeskukseen (postimaksu on maksettu valmiiksi). Kutsuja seulontaan lähetetään ympäri vuoden.

Milloin saan tuloksen?

Seulontatestin tulos lähetetään osallistuneille postitse noin kuukauden kuluessa näytteen palauttamisesta. Mikäli näytteestä löytyy verta, seulontatulos on positiivinen. Tällöin tarvitaan tarkempia tutkimuksia. Tieto positiivisesta tuloksesta lähetetään myös seulottavan kotikunnan seulontahoitajalle, joka ohjelmoi tarvittaessa jatkotutkimuksia.

Maksaako seulonta?

Seulonta on seulottavalle maksuton. Mahdollisista jatkotutkimuksista veloitetaan normaalit terveydenhuollon käyntimaksut.

Lisätietoa voit lukea Fimlabin sivuilta


Jaa sivu eteenpäin