Tietoa aikuisten rokotuksista - Lapin hyvinvointialueella alkaa uusi koronarokotuskierros

Tietoa aikuisten rokotuksista -Lapin hyvinvointialueella alkaa uusi koronarokotuskierros

65-vuotta täyttäneet, erittäin immuunipuutteiset 12-17 -vuotiaat sekä 18-vuotta täyttäneet riskiryhmään kuuluvat ovat oikeutettuja tehosterokotteeseen. Rokote suositellaan otettavaksi influenssa- rokotuksen yhteydessä.

Mikäli olet vakavasti immuunipuutteinen ja aiemmasta koronarokotuksestasi tai sairastetusta koronainfektiosta on kulunut yli 3 kuukautta, suositellaan rokotteen ottamista heti kun rokotteita on saatavilla.

Kausi-influenssarokotukset

Kausi-influenssarokotukset alkavat lokakuusta eteenpäin. Rokotteet ovat pistettävä Vaxigriptetra ja lapsille annettava nenäsumuterokote FluenzTetra.

Kausi-influenssarokotus on tärkeä riskiryhmiin kuuluville. Kts THL:n influenssarokotuksen riski- ryhmät

 

Maksuttoman pneumokokkirokotteen riskiryhmälaajennos koskee muun muassa munuaissairaita ja astmapotilaita

Pneumokokkirokotteen uudet laajennukset ovat astuneet voimaan. Jatkossa maksuttomia pneumokokkikonjugaattirokotteita tarjotaan:

  • kantasolusiirteen saaneille
  • alle 75-vuotiaille vaikeaa munuaissairautta sairastaville
  • alle 75-vuotiaille voimakkaasti immuunipuutteisille
  • 65–84-vuotiaille astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastaville

Kaikille yli 64-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville (kts influenssarokotteen riskiryhmät) pneumokokkirokotteesta on hyötyä. Keskustele rokottautumisesta hoitavan lääkärisi kanssa.

Lue lisää Pneumokokkirokotteet – THL

RSV rokote aikuisille

RSV-virus kuuluu paramyksoviruksiin, pneumovirusten ryhmään. RSV-virus on hengitystieinfektio, joka leviää pisaratartuntana ja tyypillisimpiä oireita ovat nuha, kurkkukipu ja kuume. RSV aiheuttaa erityisesti imeväisille ja pienille lapsille alempien hengitysteiden infektioita sekä sitä todetaan runsaasti vanhuksilla. RSV-rokotteen tehoarvio on 2-3 vuotta. RSV rokotetta on ollut saatavilla elokuusta 2023 alkaen aikuisille ja on omakustanteinen. Keskustele rokottautumisesta hoitavan lääkärisi kanssa.

Vyöruusurokote

Vyöruusurokotteella voidaan ehkäistä vyöruusua ja se antaa merkittävän suojan vyöruusua vastaan. Vyöruusuriski lisääntyy immuunipuutteisilla ja ikääntyneillä. Vyöruusurokotteet ovat omakustanteisia reseptilääkkeitä, joten keskustele rokotustarpeestasi hoitavan lääkärisi kanssa.

Puutiaisaivokuumerokote

Puutiaisaivokuumerokote on maksuton rokotusohjelmaan liittyen tietyillä korkean riskin alueilla. Lapin hyvinvointialueen alueella rokotuksen saa Simon kunnan alueella ja osassa Kemin eteläisiä kaupunginosia.

Omakustanteista puutiaisaivokuumerokotetta voi harkita, mikäli liikut luonnossa alueilla jossa esiintyy punkkeja.

THL puutiaisaivokuumerokote

Jäykkäkouristus- kurkkumätätehosterokote

Tehosteannokset annetaan alle 65-vuotiaille 20 vuoden välein ja 65-vuotta täyttäneille ja sitä van- hemmille 10 vuoden välein.

 

Lisätiedot

Infektioiden torjuntayksikkö
Lapin hyvinvointialue
Puhelin (016) 3281
Sähköposti tartuntataudit@lapha.fi


Jaa sivu eteenpäin