Aikaansaavaa ja harkittua tekemistä lypsyroboteilla Torniossa – Puikon tila
Tällä kertaa pääsemme tutustumaan maaseutuyrittäjien tarinoissa Puikon tilaan, jolta löytyy pitkä historia 1930-luvulta asti. Tilalta löytyy noin 160 hehtaaria peltoa, 87 lypsävää lehmää, nuorkarjaa suunnilleen saman verran kuin lypsyssä olevia lehmiä, hevosia, koiria ja kissoja. Tulehan tutustumaan siihen miten tällä tilalla hyödynnetään nöyryyttä, tiedonjanoa ja harkittua tekemistä sekä valmiutta toimia etunenässä myös muiden tilallisten hyödyksi.

Puikon tilalla on pitkä historia. 1930-luvulla tila saatiin Puikon suvulle, jolloin on lähdetty nollasta. Tilalla nyt yrittäjänä toimiva Petri on ostanut tilan 2007 sukupolvenvaihdoksessa. Alkuaikoina tilalla oli peltoa 9 hehtaaria viljelyssä, löytyi hevonen, lehmiä ja lampaita. Tilalla oli ostettaessa 43 hehtaaria peltoa ja 23 lehmää. Tilalta nyt löytyy noin 160 hehtaaria peltoa ja lypsyssä lehmiä on 87 ja suunnilleen saman verran on muuta karjaa.
Mervi tuli tilalle mukaan 2010. Petri ja Mervi ovat olleet yhdessä samaan aikaan maatalouskoulussa vuosina 1999-2003 opiskelemassa. Mervin taustalla koulun jälkeen on ollut muun muassa lomittajana Tornion ja Tervolan alueella ja puukkotehtaan työntekijänä. Pariskunnalla on yksi yhteinen lapsi, joka nauttii tilalla toimimisesta.
Tilalta lehmien lisäksi löytyy hevosia 11, joista omia on seitsemän. Tilalta löytyy myös lemmikkeinä koiria ja kissoja ja kani on laitettu tilauslistalle. Lehmät lypsävät tilalla kaksi lypsyrobottia, jotka antavat mahdollisuuden vielä lisätä eläinmäärää. Viljelyssä olevasta peltoalasta on noin 95 hehtaaria omia ja loput vuokrattuja. ”Peltoalaa saisi enemmän, jos olisi tarvetta,” tilan isäntä tuumaa. Tilan pellot ovat 5 km säteellä, 130 hehtaaria pelloista on 2,5km säteellä. Tila on ollut tilusjärjestelyssä, joka on saatu tilallisten osalta loppuun viime vuoden puolella hallinnan osalta. Tilan isäntä tekee myös koneurakointia erityisesti aurauksen muodossa talvella. ”Syksyn koneen hankkimisen jälkeen on tullut jo 1000 ajotuntia täyteen,” Petri kertoo.
Tavoitteena on tehdä tilan hiehoille ulkotilat, todennäköisesti kylmähalli siten, että nykyinen halli jää lypsäville kokonaan. Kokonaisuudessaan tilalla on mahdollisuus olla lypsyssä yhtä aikaa 95 lehmää. Hiehohallin lisäksi tehdään myös rehuvarasto tai jatko nykyiseen, mutta vuotta ei investoinneille ole vielä määritelty tilalla.
Tilalta löytyy eläinten hyvinvointisuunnitelma. Eläimet saavat olla vapaana ja laiduntaa tällä tilalla. Tilalle on tehty erikseen vasikkala edellisenä kesänä pehmyillä makuuparsilla. Pihatosta löytyy kaikki mukavuudet eläimille. ”Työhyvinvointia tulisi kehittää tiloilla siten, että työ olisi mahdollisimman kevyttä fyysisesti,” yrittäjät kertovat. Tilalla hyödynnetään lypsyrobotteja, jolloin saa elää vahvemmin myös omaa elämää tilalliset sekä vähentää stressiä myös eläimiltä, kun saa nukkua ja syödä rauhassa. Laidunaluetta tilalta löytyy yhteensä 25 hehtaarin verran, mutta koko ala ei ole yhtä aikaa laidunnuksessa. Vasikat ja hiehot käytännössä saavat laitumelta ruoan, mutta lehmät ruokitaan sisällä laidunnuksen lisäksi.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa
Liha menee tilalta Atrialle ja maito Valiolle. Tällä hetkellä tilalta ei löydy suoramyyntiä ihan jo ajankäytön vuoksi. ”Maidon kyselijöitä on paljon, mutta täytyisi selvittää miten paljon saa myydä ja mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon,” Mervi pohtii ääneen. ”Aina teuraat ja maito ovat lähteneet ja kaikki on saatu myytyä, joten hyvin yhteistyö on pelannut,” yrittäjät kertovat. Vasikat tilalta on myyty lähialueelle, pääasiassa paikalliselle sonnitilalle. ”MTK tekee paljon töitä sen eteen, että saataisiin tuottajille parempaa hintaa ruoan tuottamisesta,” Mervi jatkaa. Mervi toimii itse aktiivisena toimijana MTK:n paikallisyhdistyksessä Torniossa (MTK-Tornio).
Mervi on ollut MTK-Torniossa mukana muutaman vuoden aktiivisena toimijana ja saikin heti pestin sihteerinä. ”En tiennyt miten paljon toiminta vaikuttaa kaikkeen,” Mervi avaa. Yrittäjä lähti mukaan toimintaan omasta kiinnostuksesta mutta ei ollut ymmärtänyt mitä kaikkea etujärjestö tekee ennen mukana olemista aktiivisemmin. ”Toivotan lämpimästi tervetulleeksi muutkin tuottajat toimintaan mukaan,” Mervi innostuu. Mervin mukaan pitäisi saada enemmän porukkaa mukaan ja haaste on, että viljelijöillä on paljon töitä.
Tila oli edellisenä kesänä ensimmäistä kertaa laitumelle lasku -tilaisuudessa ja tänä vuonna oli toinen kerta. Tämän kesän tapahtumassa oli tilalla kuitenkin taas yli sata osallistujaa. ”On hienoa huomata, miten edelleen maatalous kiinnostaa ihmisiä, ja voidaan olla mukana näyttämässä mitä se käytännössä on tiloilla,” Mervi kertoo.
Parasta maaseutuyrittäjyydessä
”Oma vapaus päättää milloin menee töihin – voi olla töissä, vaikka aina, jos haluaa,” Petri toteaa pilkettä silmäkulmassa. ”Ei tarvitse autoa talvella lämmittää töihin lähtiessä vaan saa olla kotona,” Mervi pohtii. Yrittäjille tärkeää on se, että tila on oikeasti lähellä kotia ja jopa makuuhuoneesta voi kuulla, jos eläimet pitää poikkeuksellista ääntä.
Maatalouden tulevaisuus
”Aina sitä odottaa parempaa aikaa, mutta saa nähdä miltä näyttää,” Petri miettii. ”Ei se maatalous lopu, joskus täytyy muuttua paremmaksi,” Mervi ajattelee. Yrittäjät toteavat yhdessä, että säännölliset kuukausitulot saadaan sitten eläkkeellä ollessa.
”Kriittiseen aikaan tehtiin omat investoinnit, koska nyt saa melkein kaksinkertaisen hinnan maksaa investoinneista,” yrittäjät kertovat. Viljan hinnan nousu, venäjäpakotteet ja muu heilunta on yrittäjille tuottanut haasteita samalla tavalla kuin muulle maatalouden parissa työskenteleville. ”Tasaisia vuosia ei ole ollut, mutta maltillisesti toimimalla on pärjätty,” Petri toteaa. Suunnitelmissa on tehdä tilalle lantala ja mahdollisesti hiehola ja robotit on vaihdettava jossain vaiheessa.
Tilalta tulevaisuudessa voi ehkä löytyä rekiajelua, jota Mervi tekee jo nyt omaksi ilokseen. Hevosilla pidetään lähialueella reittejä auki, jolloin erilainen maailma avautuu talvella kuljettavaksi.
Vinkit muille maaseutuyrittäjille
”Menkää jollekin muulle alalle,” nousee ensimmäisenä mieleen Petrille. ”Voin suositella alaa jos oikeasti on halua alalle,” Mervi loiventaa. ”Tämä ala vaatii sitoutumista, jos sinulla on yksikin eläin niin olet vastuussa,” Mervi jatkaa. Yrittäjät arvostavat omaa vapautta ja sen hyödyntämistä. Kumpikaan yrittäjistä ei halua lähteä ulkopuoliselle töihin omalta tilalta. Tilalla silti on olemassa oma navettatyöntekijä, jota suosittelevat harkitsemaan myös muille tarpeiden mukaan. ”Navettatyöntekijä on tällä hetkellä oppisopimuksella ammattiopisto Lappialta,” Mervi kertoo. Opiskelijoiden hyödyntäminen tilallisten mielestä on ollut iso asia ja on voinut keskittyä itse paremmin tuotokseen.
”Koko ajan kannattaa olla nöyrä ja vastaanottavainen tiedolle,” yrittäjät pohtivat. Tilalta ollaan oltu mukana myös pienryhmätoiminnassa uuden tiedon saamisen näkökulmasta. ”Aina parempi jos ei peitellä sitä, että jokin menee huonosti, opitaan yhdessä ja jaetaan kokemukset niin hyvistä kuin huonoista opeista,” Mervi vinkkaa.
”Harrastukset tilan töiden ulkopuolella motivoi tekemään vauhdikkaammin työt ja pysymään muutenkin motivoituneena,” Mervi toteaa. Ihmisten näkeminen harrastusten parissa on mukavaa vastapainoa yrittäjälle tilan töihin. Mervi on toiminut eläinlääkärin avustaja jo kuuden vuoden ajan ja erityisesti raveissa yrittäjä viihtyy avustajan roolissa. Tilalla on toiminut jo pitkään rengaslomittaja, joka mahdollistaa myös harrastustoimintaan lähdön helpommin.
Mervi on saanut hevosiin liittyvän kasvattajapalkinnon edesauttaessaan raviurheilua. Kiinnostuksen kohteita kannattaa olla tilan töiden lisäksi. ”Hevosilla työmestaruuskisat on olleet sellainen kiinnostuksen kohde kuormien kantamisesta ja vetämisestä, mutta vielä ei ole tullut lähdettyä mukaan,” Mervi kertoo.
Tule seuraamaan tilan toimintaa Facebookin puolelle Puikon tila
Tarinan kirjoitti: Tanja Häyrynen
Kuvat: Tanja Häyrynen

Jaa sivu eteenpäin