Farm Escape Tornio – maaseutuyrittäjyyttä rohkeasti uusilla ideoilla!

Oletko jo tutustunut pakopeleihin? Entä oletko tutustunut pakopeleihin maaseudulla? Tai vieläkin hullumpaa, oletko vapauttanut eläimiä pakopelin aikana edetessäsi pakopelin ratkaisuun? Nyt pääset tutustumaan sellaiseen maaseutuyrittäjään, joka on kehitellyt pakopelin, jossa pääset todella vapauttamaan maatilan eläimiä edetessäsi pakopelissä.

Kuva: Antti Kurola Farm Escape Tornio

Vapauta eläimet pakopelissä Torniossa!

Liisa Koivisto on itse kotoisin Jyväskylästä, mutta löysi Lapista Ylitorniolta kotoisin olevan miehen. Miehen työ toi heidät Lapin maaseudulle Tornioon. ”Ajatuksena oli, että lapset saisi kasvattaa maalla, joten siitä se sitten lähti” Liisa muistelee. Liisalla on ollut haaveena elää eläinten ympäröimänä ja saada itselle niin hevosia kuin muitakin eläimiä. Tornion pohjoisosista löytyikin tila, jonne he muuttivat heti kun mies sai vakituisen työpaikan Torniosta. Liisan haave omasta maatilasta toteutui ja ensimmäistä kertaa maatilan arkeen käynnistyivät eläinpakopelit vuonna 2017. ”Suomeen pakopelit tulivat vuonna 2014 ja ihastuin niihin heti kun kävin työporukan kanssa pakopelissä ensimmäistä kertaa”, kertoo Liisa.

Liisa on asunut nyt 16 vuotta maalla ja tehnyt etätöitä niin ohjelmistoyrittäjänä kuin it-opettajana sekä projekteissa työntekijänä. ”Palkka meni eläinten kuluihin, kun toimi vain eläintenpitäjänä, joten oli pakko miettiä tulorakennetta uusiksi”, Liisa tunnustaa. Yrittäjän tutustuessa pakopeleihin alkoi mielessä pyörimään kysymys: ”Mitä jos lukitsisin ihmisiä eläinten kanssa talliin?” ja siitä se sitten lähti. Lapin maaseudulla tarvitaan uusia ideoita ja tämä uusi idea on auttanut muitakin alueen yrittäjiä saamaan asiakkaita, kun asiakasvirta on kasvanut Farm Escape -pakopelin äärellä.

Liisa on toiminut Lapissa asuessaan monissa tehtävissä tilanpidon ohella. Lapin ammattikorkeakoululla Liisa on toiminut esimerkiksi opettajana ja nyt tänä vuonna hän toimii Digipoliksella hankkeessa projektipäällikkönä vuoden 2023 loppuun asti. Liisan mielestä on todella hyvä, että tulonlähteitä on useita, jotta voi turvata paremmin tulevaisuutta eikä elanto ole vain yrittäjyydestä kiinni. ”Pakopelien tultua kuvioihin parasta on ollut se, että eläimet eivät ole enää olleet vain minua varten, vaan myös muita ihmisiä varten. Näin saamme jakaa omalla tilalla maalaiskokemuksia eteenpäin myös muille”, Liisa kertoo hymy huulilla. Liisan mukaan pelaajat vapauttavat eläimiä vapaaksi talliin pakopelin aikana lukkoja avatessaan. Eläimet asuvat suurissa huoneen kokoisissa karsinoissa, ja ovat innoissaan päästessään sieltä pakopelin ajaksi koko suureen talliin loikkimaan ja viipottamaan. Eläimet puuhailevat omia touhujaan koko pelin ajan. ”Eläinlajien yhteiseloa on myös erittäin mielenkiintoista seurata niin peliin osallistujille kuin pelinvetäjälle”, Liisa jatkaa.

”Monet ihmiset haaveilevat maalla asumisesta ja olen voinut auttaa ihmisiä näkemään, miltä se näyttää kun toteuttaa omia unelmiaan maaseudulla toimivana yrittäjänä”, kertoo Liisa. Liisan mukaan on todella hienoa antaa asiakkaille mahdollisuuksia muistella omaa lapsuuttaan maalla tai että heillä on ollut mahdollisuus näyttää lapsille elämää maaseudulla. ”On ollut yllättävää, miten vähän ihmiset tietävät maalaiselämästä, maataloudesta ja eläimistä. Ihmiset eivät erota kovin hyvin eri eläinlajeja toisistaan, esimerkiksi kanoja kalkkunoista tai vuohia lampaista”, Liisa kertoo huomionsa.

Pakopeleissä on useita eri vetäjiä, jotta voidaan palvella mahdollisimman laajasti asiakkaita heidän tarpeidensa mukaisesti. Haastattelupäivänä tilalla ensimmäistä pakopeliään ilman apua alkoi vetämään uusi työntekijä Iida. Liisa kouluttaa itse pelinvetäjiä, jotta pelinvetäjä on aina tarvittaessa saatavilla.

Kuva: Antti Kurola Farm Escape Tornio

Maatilan elämää

Hevosia Liisalla oli 17 vuotta, mutta viime talvena 2022 hän myi viimeisetkin hevoset. Liisa on ollut ratkaisuun erittäin tyytyväinen, ja iloitsee siitä, että voi nykyään käydä Hyvinvointi Ranch Huminalehdon tallilla (IG linkki ja Facebook linkki) ratsastamassa. ”Hevoset sitovat ihan eri tavalla ja ne vaativat lomittajilta ja työntekijältä enemmän, kuin mitä muut eläimet tilalla vaativat”, Liisa summaa. Tilalta löytyy paljon erilaisia eläimiä, mutta tässä lista joistakin eläimistä, joita tilalta tällä hetkellä löytyy: lampaita, kanoja, ankkoja, kalkkunoita, pupuja, kyyhkyjä ja koiria. ”Jonain päivänä olisi ihanaa, jos tilalta löytyisi alpakoita ja lapinlehmiä. Olisi huippua, jos kylältä löytyisi useampia kiinnostuneita hankkimaan kimppalehmiä”, Liisa haaveilee. Liisa mietti jo ääneen, että olisiko mahdollista vaikka lypsää vuorotellen  lapinlehmiä Komun kotieläinpihan kanssa. Komun kotieläinpiha on avannut ovensa joulukuussa 2022 (IG linkki ja Facebook linkki). Liisa on jo harjoitellut lypsämistä vuohien kanssa. ”Vuohia lypsäessä tulin supernopeeksi lypsäjäksi”, Liisa naurahtaa. Kaksi vuohta tuotti maitoa päivässä noin neljän litran verran tilalla. ”Heidin mummolan Heidi on yksi esikuvistani, kun jaksaa lypsää käsin omat lehmät joka päivä”, Liisa kertoo ihaillen. Heidin mummolan elämää voit seurata Facebookista ja Instagramista.

Eläimet Farm Escapella ovat pääasiassa vapaana ulkona kesäaikoina. ”Linnut haluavat sisälle talliin yöksi vaikka mahdollisuus olisi olla vapaana. Ja onhan se turvallisempaa niin siltä varalta, että yöllä olisi vaikka kettuja liikkeellä”, Liisa kertoo. Tilalla eläimet hoidetaan jokaiselle eläinlajille ominaisella tavalla. ”Kanat tykkäävät kylpeä tuhkakylvyissä, seikkailla orsilla sekä kuopsuttaa pehkuja, joten me olemme halunneet mahdollistaa sen, ja välillä olemme jopa kasvattaneet jauhomatoja kodinhoitohuoneessa, että olemme saaneet niitä laittaa kanoille kuopsutettavaksi niiden pehkuihin,” Liisa jatkaa. Tilalla eläimille syötetään aina hyvänlaatuista ruokaa ja eläimiä myös halutaan välillä yllättää niille sopivilla herkuilla. ”Kaupasta ei löydy ehkä herkkupusseja kanoille, mutta itse voi aina keksiä erilaista. Lähikaupasta saamme eläimille usein myös hävikkiruokaa herkuksi, joten kannattaa kysäistä omasta lähikaupasta”, Liisa haastaa.

Yrittäjän mielestä maalla on helpompaa elää luonnonmukaisemmalla tavalla ja kulutus itsessään on pienempää. ”Heräteostoksia ei maalla tehdäkään niin helposti”, Liisa kertoo pilkettä silmäkulmassa. ”Jos tekee mieli makeaa niin ei sitä lähdetä ostamaan kaupasta vaan sitten tehdään, vaikka lettuja ja hilloja tai vaikka sipsejä perunoista”, Liisa jatkaa.  Liisa kertoo, että perheen lapset mielellään välillä pyöräilee 12 kilometriä kauppaan, jos tekee mieli, vaikka jäätelöä.

Farm Escape, tipu
Kuva: Pauliina Silven-Alamartimo Farm Escape Tornio

Yritykset yhdessä – ei yksin

”Yritysten välinen yhteistyö on punainen lanka maaseutuyrittäjänä toimiessa”, Liisa sanoo. Farm Escape pystyy järjestämään esimerkiksi itsepuolustuskursseja ryhmille. Itsepuolustuskursseihin apuna tilalla käytetään Fighters Club Finlandia kumppanina.  ”On helpompi ostaa palveluita alihankintana muilta yrityksiltä kuin rekrytoida osa-aikaista työntekijää vaihtuvin työajoin maaseudulle. Olisi ihanaa, että olisi niitä omiakin pysyviä työntekijöitä, mutta kun ei pysty tarjoamaan säännöllisesti tiettyä tuntimäärää töitä, moni työllistyy muualle. Lisäksi ihmisten elämäntilanteet muuttuvat. Siksi verkostot ja yrittäjien yhteistyö ovat tärkeitä ”, Liisa kertoo. ”Itsepuolustus on ollut suosittua tyky-päivien ja luokkaretkien ohjelmaa. Eikä ihme, sillä turvattomuutta kohdataan erityisesti kaupungeissa. Koskaan ei tiedä, koska joku tulee kuristamaan pimeällä kujalla, joten on hyvä tietää, miten toimia. Turvattomuuden tunne on yksi syy, minkä takia varsinkin suurista ja levottomista kaupungeista jotkut haluavat muuttaa maalle”, Liisa jatkaa.

Farm Escapen lisäksi Liisalla on toinenkin yritys, Digibisnes Oy. Digibisneksen kautta Liisa voi tehdä erilaisia koulutuksia kuten some-, digimarkkinointi tai tekoälykoulutuksia. Liisa tykkää kouluttaa eri toimijoita. ”Maaseudulla pystyy tekemään monipuolisesti töitä. Teen esimerkiksi nettisivuja, somemarkkinointia ja kaikkea, mitä yhden naisen mainostoimisto voi vain tehdä”, Liisa mainitsee. Liisa on koodannut maailmanlaajuisessa tiimissä, eikä juuri edes maailmanlaajuinen pandemia vaikuttanut työntekoon, koska Liisa on tehnyt töitä etänä jo paljon pidempään.

Yrittäjän mielestä syrjäinen sijainti ja yhteydet vaikuttavat vain hieman toimintaan, mitä voi tehdä. ”Kun tietää, että YouTube videoiden lataamiseen menee enemmän aikaa, niin sen aikana voi tehdä jotain muuta”, Liisa kertoo. Etäluentojen pitäminen tilalta onnistuu Liisan mielestä hyvin, että on tietoliikenneyhteydet ainakin siinä kunnossa. ”Ihmisten välistä aitoa kohtaamista ei pidä unohtaa”, Liisa jatkaa. Tilan sijainti ei lopulta ole yrittäjälle ollut ongelma, sillä Rovaniemellekin pääsee vain 1,5 tunnissa tarvittaessa. ”Tärkeää on huomata se, että ei välttämättä jokaisella yrityksellä edes ole tänä päivänä toimitiloja missään, mutta silti työntekijät hakeutuvat sellaiseen töihin”, huomauttaa Liisa.

Farm Escapella voit tehdä kaikkea mahdollista. Esimerkkejä tilan palveluista on tässä listattuna: Farm&Paint- jolloin voit maalata eläinten kanssa sekä luonnonläheiset palvelut villiyrttiretki, metsäkylpy tai shamaanirummutus.

Markkinointi tilalla hoidetaan pääasiassa sosiaalisessa mediassa ja säännöllisesti käytetään myös maksullista mainontaa. Liisa toivoo, että podcastilla tavoitettaisiin enemmän ihmisiä, mutta hän ymmärtää, että podcast vaatii pitkäjänteistä työtä ja kuulijoiden tavoittaminen vaatii aikaa. Liisa haaveilee myös kustantajan löytämisestä Farm Escape -kirjalleen. Hän kirjoittaa parhaillaan muistiin asioita siitä, mitä on tapahtunut viimeisen kuuden vuoden aikana, kun maatilapakopeli on ollut olemassa.

”Parasta on, kun tulee palautetta sosiaalisen median kautta eri sisällöistä”, Liisa sanoo. Esimerkki palautteesta on tämä Instagramissa tullut kommentti:

Sun podcast jaksot on tosi kivan pituisia 🙂 ei liian pitkiä eikä liian lyhyitä 🙂 asia on myös tosi kouluttava ja kiinnostava 🙂 sit nää eläimet vieraana on niin hupsu ja ihana lisä 😉 

Farm Escape Tornio, yhdessä
Kuva: Antti Kurola Farm Escape Tornio

Sulkakorvakoruja ja paljon muuta

Tilalta ei tuoteta lähiruokaa mutta tilalta tehdään itse omista linnuista lähteneistä sulista sulkakorvakoruja. Tilalta ei löydy vielä verkkokauppaa, mutta tuotteet ovat erittäin laadukkaita ja sulat kiinnitetään ruostumattomaan teräkseen. Korvakorujen sulat ovat Liisan mukaan lämpödesinfioituja. Liisa etsii jälleenmyyjiä sulkakorvakoruille. Vinkkasimme paikan päällä Ammattiopisto Lappian Loueen toimipisteen uudesta lähiruoka- ja taimimyymälästä, johon otimmekin heti yhteyttä selvittääksemme, onnistuisiko sinne saada myyntiin sulkakorvakoruja. Jos siis tiedät sopivan jälleenmyyjän, niin olethan yhteydessä Liisaan?

Liisa kasvattaa tilallaan lähiruokaa oman perheensä tarpeisiin ja haaveissa on tulla vuosi vuodelta yhä omavaraisemmaksi ruoantuotannon suhteen. Tilalla on mahdollisuus järjestää maksimissaan 40 hengen tapahtumiin myös ruokailuita. Liisan kanssa puhuttiin myös Kemi-Tornion REKOsta, josta on mahdollisuus hankkia lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Yrittäjä jäi miettimään, että voisiko haastatella niin yrittäjiä kuin kuluttajia omaan podcastiin.

Farm Escape Tornio
Kuva: Antti Kurola Farm Escape Tornio

Parasta maaseutuyrittäjänä

”Omavaraisuus on se mikä kiinnostaa niin taloudellisesti kuin muutenkin”, Liisa miettii. Yrittäjä nauttii siitä, että voi olla myös palkkatöissä, koska se on lisännyt hänelle taloudellista turvaa epävarmuuden aikoina yrittäjyydessä. ”Yrittäjänä voi tehdä mitä vaan, mistä joku on valmis maksamaan”, Liisa vinkkaa. Liisan mielestä on tärkeää tehdä sitä mitä osaa tehdä ja mitä joku tarvitsee. Yrittäjä myöntää, että heti maalle muuton jälkeen ei olisi pystynyt tällaista palettia pyörittämään. ”Jokaisen eläinlajin hoidossa on paljon opeteltavaa, ja suosittelen opettelemaan uusia asioita yksi kerrallaan ja lisäämään asioita vasta sitten, kun vanhat asiat sujuvat jo rutiinilla”, Liisa jatkaa.

Liisan mielestä, yksi parhaimmista puolista maaseutuyrittäjänä on ihmiset. ”Jos yksin kasvattaisi porkkanoita olisi se ihan eri asia, tuskin kukaan tulisi sitä tänne katsomaan. Ellen sitten kasvattaisi niitä jotenkin tosi jännittävästi tai erilailla kuin muut.  Nyt ihmiset tulevat tilalle kokemaan elämyksen”, Liisa sanoo. Yleensä Farm Escapella käyneet ihmiset ovat iloisia ja jännittyneitä kun he saavat kokea jotain ikimuistoista. Airbnb on tullut ja tulossa vahvemmaksi mahdollisuudeksi tilalla ja sitä kautta yrittäjä aikoo tarjota niin aamu- kuin iltatallia kokeiltavaksi asukkaille. ”On itselle myös eksoottisempaa olla mukana perustilantöissä heiluttamassa talikkoa, kun on joku mukana”, Liisa kertoo.

Farm Escape Tornio
Kuva: Pauliina Silven-Alamartimo Farm Escape Tornio, Liisa

Maaseudun tulevaisuus

”Olisi loistavaa saada oman tilan kasvimaalle sensorit, jotta tietäisi, mitä kasvit milloinkin tarvitsevat ja millaisia tarpeita niillä, milloinkin on”, Liisa miettii. Yrittäjän mielestä on paljon nuoria, jotka haluavat muuttaa maalle ja ovat valmiita tekemään etätöitä. Suomalaisille nuorille maailma on avoin, ja he voivat muuttaa minne päin tahansa maailmaa – tai jäädä Suomeen, ja ehkäpä jopa maaseudulle. Suomen maaseutu on Liisan mielestä monille kiinnostava paikka, ja monilla on halua asua ekologisesti etätyön mahdollistamana. ”Työpaikalla ei tarvitse välttämättä käydä ollenkaan, jos työsopimus on 100% etätyö”, Liisa huomauttaa. Voi käydä kaupungissa, vaikka pari kertaa viikossa ja hakea samalla paketit, käydä mahdollisesti toimistolla tai muuten töissä ja lopulta käy kaupassa, jos tarvitsee autoa kulkeakseen.

”Ruoan tuottaminen itse on erittäin voimaannuttavaa. Tuntuu hienolta näyttää lapsille, että voi elää myös tällä tavoin. Muutamassa sukupolvessa monessa perheessä on unohdettu, miten tuotetaan ruokaa”, Liisa huokaa. Yrittäjä näkee, että osittain tehomaatalouden vuoksi ei enää niin paljon olla opeteltu itse tuottamaan ruokaa, vaan luotetaan, että joku muu tuottaa sen ja itse voi ostaa sitä kaupasta. Liisalla on halua itse opetella, miten hyödyntää omaa pientä maatilaa ja maaseutua monipuolisesti. ”Osaan tehdä itse lampaanvillasta lankaa ja olen myös vuohien maitoa jalostanut itse moniksi eri tuotteiksi”, Liisa kertoo innostuneesti.

Liisan mielestä Suomessa tulisi katsoa tarkemmin, mitä ruokaturva ja omavaraisuus todella tarkoittavat. ”Ymmärrän, miksi tiloja lopettaa kustannusten kasvaessa. Näitä tiloja tulisi tukea vieläkin vahvemmin, jotta ne voisivat pysyä ruoantuotannossa eikä niiden olisi pakko lopettaa toimintaansa”, Liisa jatkaa. Yrittäjän mielestä maaseudun elinvoimaisuus näkyy siinä, miten ruoantuotantoa pidetään yllä ja miten sitä vahvistetaan. ”Ei me voida luottaa siihen, että aina joku muu, esimerkiksi naapurivaltio tai EU, auttaa. Jos on kriisitilanne, jokainen valtio huolehtii ensisijaisesti itsestään. Suomen täytyy tuottaa ruokaa itse ja siihen tarvitsemme elävää maaseutuja ja toiminnassa olevia maatiloja. Elleivät kaikki suomalaiset meinaa alkaa harjoittelemaan omavaraisuutta, ja sitä tuskin ihan heti tapahtuu”, Liisa lisää.

Farm Escape Tornio, Liisa
Kuva: Pauliina Silven-Alamartimo Farm Escape Tornio, Liisa

Farm Escape tulevaisuudessa

Liisa perheineen on yrittänyt ostaa uutta tilaa isommalla tallirakennuksella ja mielellään lähempää Torniota, mutta vielä ei ole isompiin tiloihin päästy.  ”Kansainvälisiä farmeja olisi mahtava saada!”, Liisa innostuu. Liisan tekemiä maatilapakopelejä pyörii tällä hetkellä Farm Escape Forssassa. Uusia farmeja Liisa etsii koko ajan. Liisa on kehitellyt tällä hetkellä yli 10 erilaista peliä – joten jos olet jo jossain käynyt niin ei hätää – myös muita pelejä on olemassa! Yrittäjä kouluttaa koko ajan lisää pelienvetäjiä ja jos on kiinnostusta itsellä ottaa pelit käyttöön tilalle, niin ota yhteyttä Liisaan. Saat valmiin pelin hyödynnettäväksi koulutuksen ja Liisan tuen kera. ”Olisi loistavaa, jos tilalta löytyisi myös majoitusta ja ruokailua, mutta jos se ei ole mahdollista, niin tärkeintä on kuitenkin pakopeleihin sopiva ympäristö pelin toteuttamiseksi.” Liisa jatkaa.

Pakopeli maatilalla voi toimia loistavana sivutulonlähteenä, kuten se tällä hetkellä on Liisalle ja hänen perheellensä. Kalenterin voi sulkea niiltä ajoilta, jolloin ei voi pakopelejä vetää. Samalla lailla monella toimii esimerkiksi Airbnb-toiminta eli ajanvarauskalenteria voi avata ja sulkea omien menojen mukaan. Lomittajien saanti eläimiä hoitamaan voi olla haastavaa, mutta Liisa pyytää naapureita tai muita yrittäjiä käymään lomittamassa tilaansa, kun hän lähtee lomalle.

Farm Escape Tornio, pupu
Kuva: Antti Kurola Farm Escape Tornio

Vinkkejä tuleville maaseutuyrittäjille

Joko olette tutustuneet ”Maalaiselämää” – podcastiin? Vielä ei ole myöhäistä. Hyppää kuuntelemaan joko Spotifystä (suora linkki maalaiselämää podcastiin) tai suoraan Farm Escape -nettisivuilta. Tämä podcast on täynnä vinkkejä siitä, mitä uusien yrittäjien tai maalle muuttavien tulisi ottaa haltuun. Liisa antaa erityisenä vinkkinä jakson ”Matkaile budjetilla farmeilla ympäri maailmaa” Maalaiselämää -podcastista. ”Ehdottomasti kannattaa tutustua muihin maatilamatkailua tekeviin yrityksiin, jos omaa maatilamatkailuyritystä miettii”, Liisa jatkaa. Maailmalla on paljon erilaista yrittäjyyttä maatilamatkailussa yrittäjän näkökulmasta. ”Voi tehdä farmihommia kamelifarmille tai vaikka Farm Escapelle Torniossa maatilapakopelissä”, Liisa vinkkaa. Pienen kesätauon jälkeen uusi podcast jakso tulee aina torstaiaamuisin ulos, joten otahan kanava haltuun yllä olevasta linkistä!

”Ole rohkeasti yhteydessä muihin, jos muutat maalle – yhteisöllisyys on täällä se juttu!”, Liisa kertoo. Yrittäjän mielestä kaupungissa ei välttämättä tutustu muihin, mutta maalla se on enemmän kuin suotavaa ottaa yhteyttä ja tutustua. ”Kannattaa tutustua siihen millaisissa asioissa voi olla yhteydessä keneenkin. Esimerkiksi itse en oikein vieläkään osaa käyttää akkuporakonetta kunnolla, ja joskus kun on tullut nopea tarve korjata jotain pakopelissä rikkoontunutta, on soitto naapurille pelastanut koko pelin!”, Liisa kertoo.

”Facebookista löytyy myös paljon ihania ryhmiä, joista saa paljon tietoa, mitä maalla on hyvä tietää!”, Liisa mietti. Muutama ryhmä joita yrittäjä mainitsi oli:

”Halutaan maalle” -ryhmä

”Omavaraistalous” -ryhmä

”Monet korkeasti koulutetut tekevät etätöitä maalta käsin ja maaseutu houkuttelee kaikenlaisia ihmisiä”, Liisa jatkaa. Yrittäjän mielestä maaseudulla asuminen yhdistää ihmisiä.  Joukossa voi olla maanviljelijöitä, omavaraisuuteen pyrkiviä ja ihmisiä kaikilta aloilta, jotka vain haluavat asua maaseudun rauhassa.

”Maatilamatkailun suurin haaste on meillä se, miten turistit saadaan tulemaan tänne syrjäiselle maaseudulle ilman julkisia kulkuyhteyksiä”, Liisa tuumaa. Tällä hetkellä turistien täytyy vuokrata auto päästäkseen farmille. Houkuttimena on toiminut kuitenkin bisnesidea, jota ei oltu vielä tehty, joten asiakkaita on tullut Lappiin jopa Farm Escapen houkuttelemana. Samalla he tietenkin käyttävät myös muiden yritysten palveluja.  ”Kuka seuraavaksi keksisi sitten uuden idean uuden virran tuomiseksi?” Liisa kysyy. ”Tällä hetkellä Torniosta puuttuu poroja ja huskeja, mutta voisiko niidenkin kanssa tehdä jotain uutta?”, Liisa vinkkaa.

Liisa toivoo kiinnostuneiden olevan yhteydessä uusien pakopelifarmien perustamiseksi. ”Suomesta on tullutkin kyselyitä, mutta vielä ei ole tullut uusia farmeja julkistettavaksi”, Liisa kertoo. Olisiko toinen maatilapakopeli toisessa suunnassa Lappia? ”Kansainvälisiä maatilapakopelifarmeja olisi myös loistava saada, mutta vielä sellaista ei ole aloittanut. Toivottavasti pääsisin mukaan kansainvälisiin hankkeisiin, joissa pääsisin verkostoitumaan kansainvälisesti”, Liisa miettii.

Jos tiedät jonkun kanavan mistä pääsisi vahvemmille kansainvälisille markkinoille niin ota Liisaan yhteys!

Kuva: Pauliina Silven-Alamartimo Farm Escape Tornio, Liisa

Jaa sivu eteenpäin