Kokeilunhalua ja uuden oppimista yhdessä – Arctic Ice Cream Factory
Lappilaisille tuttu yritys Arctic Ice Cream Factory on toiminut jo yhdeksän vuoden ajan. Yrityksen perustaja Anna-Riikka Lavia on kovan luokan elintarvikealan kehittäjä sekä innovatiivinen yrittäjä. Anna-Riikka nauttii yhteistyöstä ja yhdessä tekemisestä. ”Yrittäjyyteen ajatus lähti siitä, että halusin kauan kehittämishankkeita tehneenä myös kokemuksen yrittäjyydestä,” Anna-Riikka muistelee. Yrityksen perustamisen ajatuksen taustalla oli, että pystyisi olemaan sitä kautta vielä parempi elinkeinojen kehittäjä. ”Paikallisuuden tuotteistaminen on aina ollut oman mielenkiinnon kohteena,” yrittäjä kertoo. Hän haluaa aina nähdä, miten olemassa olevista vahvuuksista voi tehdä liiketoimintaa.
Tervetuloa tutustumaan tähän luovaan ja kekseliääseen yrittäjään tämän tarinan kautta. Kannattaa kurkata yrittäjän 10 vinkkiä uusille elintarvikealan yrittäjille tarinan loppu puolelta.
”Jäätelö on ollut aina lähellä sydäntä,” Anna-Riikka kertoo. Yrittäjä tekee koko ajan kehittämistyötä samaan aikaan kun pyörittää yritystoimintaa. ”Hyvät työntekijät mahdollistavat sen, että voin tehdä myös kehittämishankkeita yhtä aikaa yritystoiminnan kanssa,” yrittäjä vinkkaa. Useamman työn yhdistäminen on ollut yrittäjälle mieluisa tapa tehdä töitä. Arjesta on tällä hetkellä varattu yksi työpäivä yrityksen hoitamiseen, ja yrityksen asiat hoituvat myös iltaisin ja viikonloppuisin. ”Asiakkaiden kyselyihin vastaaminen ja työntekijöiden saavutettavana oleminen on yrittäjänä toimiessa tärkeää,” yrittäjä jatkaa.
”Meillä kotona opittiin, että saa elää omannäköistä elämää, toteuttaa omia haaveita ja tehdä asioita täysillä,” Anna-Riikka muistelee. Asioita voi myös toteuttaa eikä vain suunnitella. Yrityksen muutto Rovaniemeltä Louelle kuusi vuotta sitten toteutti yhden unelman, kun jäätelönteossa päästiin käyttämään samasta pihapiiristä tulevaa maitoa. Louella yritys sijaitsee Ammattiopisto Lappian toimipisteessä, ja Lapinlehmien geenipankkikarjan siirtyminen Louelle tuli yritykselle todella hyvänä plussana.
Arctic Ice Cream Factory Oy työllistää talvella kaksi ihmistä ja kesällä töissä voi olla parhaimmillaan kahdeksankin henkilöä. Rovaniemeltä Pohjanhovin rannasta voit löytää kesän ajan yrityksen oman jäätelökioskin, jossa on useita nuoria töissä kesätyösetelillä kioskivastaavan koordinoimana. Eniten yrityksen tuotteita menee suoraan ravintoloille, ja heille kehitetään tuotteita uniikkimauista lähtien asiakkaiden toiveiden mukaan. Yrityksen tuotantopäällikkö Saana rakastaa sitä, että saa tehdä asiakasravintoloille aivan omia makuja.
Kysynnän mukaan yritykseltä saa erilaisia tutustumispalveluita, joten kannattaa tutustua nettisivuihin ja ottaa yhteyttä. Jos yritykseen löytyisi innokas henkilö tekemään esimerkiksi juustoja, niin Anna-Riikkaan voi olla yhteydessä, koska pienmeijeritoiminta kiinnostaa. Tuotantotila on olemassa ja laitostunnus jo käytössä, joten jos rohkeutta riittää, niin ota ihmeessä yhteyttä tähän yrittäjään!
Parasta maaseutuyrittäjyydessä ja työskentelyssä osana maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskusta
”Louella on parasta se, että tehdään töitä toimivalla maatilalla. Lapinlehmän maidon käyttö on yksi yrityksen ydinarvoista,” Anna-Riikka aloittaa. Yritykselle on tärkeää se, että tunnetaan lehmät, joiden maitoa käytetään ja tiedetään mitä navetalla tapahtuu. ”Se, että voidaan olla osa paikalliskulttuuria ja paikallistaloutta on meidän yrityksellemme iso asia,” yrittäjä toteaa. Yrittäjälle tämä tarkoittaa sitä, että voidaan ostaa maito suoraan läheiseltä tuottajalta ja käytetään esimerkiksi paikallisia marjoja. ”Voi sanoa, että meidän yritystoiminnassamme kulmakivenä on paikallisuus,” Anna-Riikka kertoo.
Yhtenä parhaimmista asioista yrittäjä kertoo sen, että Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteen yhteydessä työskentely antaa mahdollisuuden olla oppilaitoksen kanssa vuorovaikutuksessa ja nähdä koulun arkea. Anna-Riikka työskentelee Lappialla kehittämishankkeiden parissa ja pääsee sitä kautta kehittämään alaa laajemminkin yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.
Yhteistyön voima
Lappian koululta löytyy koulutilan taimi- ja lähiruokapuoti, joka ottaa monenlaisia tuotteita myyntiin suoraan yrittäjiltä. Louelle avataan uuden kauppiaan voimin kyläkauppa juhannusviikolla, ja sinne on tulossa näyttävästi paikallisia ja lähellä tuotettuja tuotteita myyntiin. Kaupan pihalla voisi toimia myös jäätelökioski ”Jos joltakin löytyy sopivaa pikku kojua tai muuta pientä rakennusta, jota voisi käyttää vaikka ympäri vuoden kioskina kaupan pihalla niin ota yhteys mahdollisimman pian!” Anna-Riikka ideoi. Kyläkauppaan tulee myös Arctic Ice Cream Factoryn outlet-myyntiä, joten toivottavasti tervolalaiset löytävät tämän jäätelökeitaan kaupan avaamisen jälkeen.
Yrittäjälle on iso asia voida auttaa kanssayrittäjiä saamaan näkyvyyttä ja edistää erilaisia mahdollisuuksia saada lisätuloja hankalassa taloudellisessa tilanteessa, jossa monenkin maaseutuyrityksen osalta eletään. ”On hieno juttu, ettö saamme paikalliset tuotteet omine brändeineen esille kyläkauppaan ja siitä kuuluu kiitos uudelle kauppiaalle,” yrittäjä kertoo. Tällaista yrittäjyyttä toinen toistaan tukien tämäkin yrittäjä arvostaa todella paljon.
Yrittäjälle on ollut tärkeää koulun kanssa tehtävät yhteistyö. Opiskelijat pääsevät yrityksessä näkemään maidonjalostusta ja muuta yrittäjyyttä samalla tontilla. ”Koululla saa aina apua, kun tarvitsee vaikka talonmiestä apuun,” yrittäjä kertoo. Yhteistyötä tehdään paljon opettajien ja muun henkilökunnan kanssa. Yrittäjä nauttii erityisesti maaseutumiljööstä alueella. Näin alkukesästä tehdään peltotöitä, traktorit jyrisevät ja puutarhalla ja kasvihuoneilla tehdään ahkerasti töitä. Arkipäivän vuorovaikutus toimijoiden kanssa on iso plussa yrittäjälle. ”Olisi ihan eri asia, jos tuotantotila olisi teollisuusalueella. Täällä on ihmiset, eläimet ja maaseutuympäristö,” yrittäjä toteaa.
”Täällä maaseudun osaamiskeskuksessa Lappialla Louella saa olla kehittämisen aitiopaikalla. Erittäin antoisaa on, että voi olla edustamassa Lappiaa mutta myös yrittäjyyttä.”, Anna-Riikka toteaa. Yrittäjän näkökulmasta yrittäjyys on tehokas väline kehittämistyössä. ”Oma sana yrittäjänä on painavampi, kun ei ole vain hanketyöntekijä,” yrittäjä kertoo.
Elintarvikealan tulevaisuus
Yrittäjälle on tärkeää, että ruokajärjestelmää saataisiin reilummaksi. Se tarkoittaa sitä, että voiton jako ruokaketjussa olisi reilumpi ja pienillä toimijoilla olisi parempi mahdollisuus myydä suoraan ja vaikuttaa enemmän omiin tuloihin. ”Alkutuotanto ja pienimuotoinen jatkojalostus täytyisi saada kannattavammaksi, jolloin elinkeino olisi myös houkutteleva nuorille,” Anna-Riikka avaa. Hajautettu ruuantuotanto tukee myös huoltovarmuutta ja paikallista omavaraisuutta.
Yrittäjä toivoo, että tilanne elintarvikealalla muuttuisi kestävämmäksi kaikilla kestävyyden aloilla. ”Ihmisten tulisi saada tekemästään työstä korvaus reilusti, että jaksaisi tehdä työtä ja se tuottaisi iloa eikä vain olisi rankkaa raatamista.” Yrittäjän mielestä tulon tasaisempi jakautuminen mahdollistaisi myös sen, että resursseja jäisi paremmin myös eläinten hyvinvointiin ja kaikkeen muuhun eri arvoketjun osissa.
Suoramyyntiä edistäviä vaihtoehtoisia jakelukanavia tulisi yrittäjän näkökulmasta hyödyntää enemmän, siten että saataisiin keskitettyä myyntiä ja markkinointia sinne suuntaan, ja niistä tulisi voluumikanavia. Louen kyläkaupan ympärille tällaista yhteistyötä voisi syntyä. Lähitulevaisuudessa saadaan toivottavasti nauttia myös lähiruoan verkkokaupasta. Ruokajärjestelmän ja myyntikanavien moninaisuus edistäisi erikokoisten ja eri toimintamalleilla toimivien maatilojen ja jalostamojen elinkelpoisuutta.
”Olisi tärkeää, että alkutuottajille voitaisiin taata ainakin perustoimeentulo.”, yrittäjä pohtii. ”Olisi tärkeää saada kuluttajien tietoisuutta vahvistettua siitä, mitä merkitystä sillä on se, että ostettaisiin suoraan tuotteita paikallisilta tuottajilta ja hyödynnettäisiin paikallisia tuotteita julkisissa keittiöissä,” yrittäjä pohtii.
Yrittäjän mielestä tarvitaan vieläkin enemmän yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa. Louelle kehitetäänkin konttiratkaisuja, lähettämötoimintaa ja muuta yhteistoimintaa. ”Myyntiin ja markkinointiin tarvittaisiin myös lisäresursseja, joten voisiko tätä lähteä hankkeistamaan vaikka yritysryhmän kautta?” yrittäjä miettii.
10 vinkkiä uusille elintarvikealan yrittäjille
- ”Kannattaa hyödyntää yhteiskäyttötiloja ja mahdollisuuksia, joita eri hankkeet ja oppilaitokset tarjoavat. Niin säästyy alkuvaiheessa isommilta investoinneilta”
- ”Lyöttäydy yhteen muiden tuottajien ja yrittäjien kanssa ja kerro rohkeasti, minkälaista yhteistyötä haluaisit tehdä. ”
- ”Sinun ei kannata pantata tietoa ja ideoitasi. Oma tekeminen on aina uniikkia, kun on itsellä vahva visio ja arvopohja. Avoimuus tuottaa usein hyvää yhteistyötä ja ideoita. Kun puhuu asiat ääneen niin yleensä aina löytyy jokin ratkaisu”
- ”Muista tehdä ilolla tekemäsi työ. Työ on kaikille välillä raskasta, mutta yleensä yrittäjäksi lähdetään siksi, että olisi mahdollista tehdä sitä mitä haluaa. Tee siis mitä haluat.”
- ”Yrittäjällä on hyvä olla myös muuta elämää kuin työ. Älä rakenna elämääsi ja identiteettiäsi pelkän yrittäjyyden varaan. Joskus kaikki saattaa mennä pieleen ja joudut ehkä jopa luopumaan yrittäjyydestä. Kun sinulla on muitakin kiinnostuksen kohteita, et jää tyhjän päälle.”
- ”Ota rohkeasti työntekijöitä, älä jää raatamaan yksin tai kuvittele, että jaksaisit tehdä kaiken itse. Työllistämistoimenpiteiden kautta voit saada tekijöitä työkokeilun tai harjoittelun kautta. Saattaa olla, että joku osaa tehdä asiat jopa paremmin kuin itse osaat. Suurin voitto yrittäjälle on, kun saa töihin itseä etevämmän työntekijän.”
- ”Uskalla hinnoitella tuotteet ja tekeminen oikein ja perustele hinta. Arvosta omaa työtä myös rahassa mitattuna.”
- ”Yritystoiminta aloitetaan usein nollasta, joten muista suunnitella, miten saat itsellesi alussa toimeentulon. Jos tulee vähällä toimeen niin yrityksen voi aloittaa starttirahalla tai säästöillä .Asiantuntijapalveluiden myynnillä olen itse saanut omaa toimeentuloa vahvistettua. Kannattaa siis miettiä, mitkä omalla kohdalla ovat taloudellisen pärjäämisen keinot.
- ”Älä turhaan pelkää mokia. Niitä sattuu kaikille, eikä elämä eikä yritys kaadu, vaikka välillä epäonnistuu. Salli tämä myös työntekijöillesi ja yhteistyökumppaneillesi. Tärkeintä on se, että myöntää ja korjaa vahingon, ja koettaa seuraavalla kerralla toimia paremmin.”
- ”Pysy rehellisenä itsellesi ja määrittele yrityksen arvot lähelle omiasi. Älä vilkuile liikaa sitä mitä muut tekevät, vaan tee omalla asiat tavallasi ja omien arvojesi mukaan. Silloin yrittäjyys on sinulle mielekästä ja yrityksesi myös erottuu joukosta.”
Lisätietoja yrityksestä
https://www.arcticicecream.fi/
Facebook: @ArcticIceCreamFactory
Instagram: @Arctic_Ice_Cream_Factory
Ole ihmeessä yhteydessä jos sinulle herää lisäkysymyksiä esimerkiksi juuston tekoon tai rakennelmaan kyläkaupalla!
Tarinan kirjoitti: Tanja Häyrynen
Kuvat: Tanja Häyrynen (jäätelökuva yrityksen omista arkistoista)
Jaa sivu eteenpäin