Perinteistä maataloutta nuoren parin käsillä Ranualla

35- vuotias Arto ja 36-vuotias Annukka Kukkonen Ranualta on valittu vuoden 2022 maatalousyrittäjiksi Ranualla. Tilalla on tehty sukupolvenvaihdos vuonna 2014, jolloin Arto alkoi pyörittää tilaa omin voimin. Tilalla apuna on ollut heinänteon aikaan vanha isäntä aina tarvittaessa. Arto on käynyt maatalousoppilaitoksen Louella Tervolassa jo vuonna 2006. Konehommissa Arto on aloittanut jo harjoittelun kuudennella luokalla, jonka jälkeen harjoittelut alkoivat navetan puolella. Nuoresta asti kesälomat on käytetty tilalla työskennellen.

Vuonna 2021 Annukka tuli mukaan Arton elämään, ja maaliskuussa 2022 Arto ja Annukka menivät naimisiin. Tilanpitoa on tehty yhteiselon alettua yhdessä tuumin. Molemmat yrittäjät ovat Ranualta lähtöisin ja myös Annukalla on ollut kotona maatila, joten tilan työt eivät täysin uutena tulleet elämään. Annukka vaihtoi leipurin työt navettahommiin sujuvasti eikä katumusta näy.

Arto ja Annukka Kukkonen, Arctic Guesthouse & Igloos - paikan edessä Ranualla joulukuussa 2022.

Perinteinen lypsykarjatila

Annukan ja Arton tila on perinteinen lypsykarjatila, josta löytyy 20 lypsävälle lehmälle paikat. Tilalta löytyy lehmien lisäksi kissoja ja koira. Tila on loistava esimerkki siitä, että pienemmälläkin tilakokonaisuudella saa toimeentulon. Tuotantorakennukset pidetään hyvässä kunnossa ja taitoa löytyy tilallisilta korjata ja kunnostaa paikkoja. Tilan emäntä on toivonut tilalle enemmän Lapin lehmiä Holstein ja Jersey -rotujen rinnalle, mutta vielä ei tilalla näy Lapin lehmiä. Annukka pitää Lapin lehmistä erityisesti siksi, että eläimet ovat hienon näköisiä ja uteliaita kavereita. Näihin rotuihin on päädytty siksi, että maidon pitoisuudet ovat hyvät ja näiden rotujen eläimet ovat olleet terveitä, Arto kertoo.

Toiveissa parilla on, että tilaa saataisiin kasvatettua, mutta tällä hetkellä kun kannattavuuden kanssa on haastavat ajat maailman tilanteen vuoksi, on jätetty laajentaminen ajatuksen tasolle. Molemmat työllistyvät tilalla kokoaikaisesti. Tilalla peltoa on 27 hehtaarin verran, joista vuokralla on vain 4 hehtaaria.  Uutta peltoa on tilalla tehty itse raivaamalla ja tavoitteena on ollut, että rehu pystytään tuottamaan omille eläimille omalta pellolta. Pellot ovat tilalla hyvässä kasvukunnossa. Pellon määrä on tilallisille myös yksi niistä haasteista, jotka täytyy selättää, ennen kuin saadaan laajentamishaaveet eteenpäin. Tilalta löytyy myös metsää omistuksesta, mutta vielä ei ole tarvinnut tätä hyödyntää, Arto summaa. Myöhemmin on ajatuksena tilalla aloittaa polttopuiden tekeminen myyntiin lisätienestin saamiseksi.

Maito menee tilalta suoraan Arla Pohjois-Suomelle ja liha Atrialle, Arto toteaa. Tila hyödyntää palautuslihoja omaan käyttöön Atrialta, mutta muuten lähiruokaa ei ole tilalta myynnissä. Lähiruoan suoramyynti toisi tilalle niin paljon lisää työtä, että sen vuoksi ei tähän olla lähdetty mukaan, Arto kertoo. Lähiruoan tuottaminen koetaan maidontuotannon ohella tilalla haastavaksi. Eläinten terveys on tilalliselle tärkeää ja hyvinvoinnista pidetään huolta siten, että laidunnetaan aina kun vain pystytään.

Parasta maatalousyrittäjänä toimimisessa

Ehdottomasti parasta maatalousyrittäjänä toimimisessa on se, että voidaan tehdä yhdessä asiat, Annukka ja Arto toteavat. Tilallisten mielestä kaikkea voi tehdä yhdessä ja se tekee kaikesta myös keveämpää. Työ on heidän mielestään vaihtelevaa ja sitä kautta se pysyy mielenkiintoisena.

Jos mietit maatalousyrittäjänä toimimista niin on hyvä muistaa, että siinä sitä oppii kuin alkaa tekemään, Arto kertoo. Arton mielestä ei myöskään kannata liikaa kysellä vaan muistaa, että tekemällä varmasti oppii.

Tulevaisuudesta ei tilalliset osaa sanoa tällä hetkellä muuta kuin sen, että toivotaan, että vielä seuraavan viiden vuoden päästäkin voidaan työskennellä maatalouden parissa. Toiveena yrittäjäpari lausuu sen, että kannattavuutta saataisiin parannettua, että tulevaisuudessakin saataisiin leipä pöytään maataloudesta.

Maatalousyrittäjäpalkinto tuli yrittäjäpariskunnalle positiivisena yllätyksenä. Tällaisia nuoria pariskuntia tarvitaan ehdottomasti lisää Lappiin. Yrittäjäpariskuntaa kuvaa sanat: positiivisuus, ahkeruus ja tunnollisuus. Tilallisilla on kaunis tilakokonaisuus Simojokivarressa veden äärellä.

 

 

 


Jaa sivu eteenpäin