Ranuan vuoden 2021 maatalousyrittäjät Eija ja Teemu Nurmela ovat kasvaneet maalla ja saaneet kokemusta maatilan töistä ja tuotannosta jo lapsena. Tilalla kasvatetaan luonnonmukaisesti eli luomuna ylämaankarjaa, jota myydään suoraan tilalta asiakkaille. Näillä tuottajilla ei jää sormi keskelle kämmentä, sillä he ovat aina valmiita oppimaan uutta ja soveltamaan tietoa käytäntöön. Eija ja Teemu ovat luoneet ja jakaneet positiivista kuvaa maataloudesta sosiaalisen median välityksellä. Tule mukaan tutustumaan Keskitalon Ylämaankarjan tilan tarinaan.
Ranuan vuoden 2021 maatalousyrittäjät Eija ja Teemu Nurmela
Maaseudun kasvateista maaseutua kasvattamaan
Nurmelan pariskunta asuu Ranuan Putkivaarassa poikansa Aapon kanssa. Tilalla majailee perheen lisäksi ylämaankarjaa 50-60 kappaletta, hirvikoira sekä kissoja. Tila on tullut sukupolvenvaihdoksella Teemun vanhemmilta vuonna 2008. Teemun vanhemmilla on ollut aiemmin maidontuotantoa sekä lihanautojen kasvatusta. Teemulla itsellä oli aloitusvaiheessa poroja. Eijan vanhemmilla on ollut lammas- ja lihanautatila Simojokivarressa.
Molemmilla yrittäjillä on työkokemusta maatalouden ulkopuolelta. Naudanlihan kasvatus tilalla aloitettiin vuonna 2012. Ylämaankarjaa ostettiin ensin viiden vasikan ja viiden lehmän verran. Täysipäiväisesti tilalla on tehty töitä vuodesta 2015 lähtien. Tilaa on kehitetty koko tämän ajan.
Luomutuotantoon on siirrytty vuonna 2018. Luomukursseja ei järjestetty Lapissa vielä tähän aikaan. Kainuussa lopulta luomukurssi käytiin. ProAgria Oulu oli tilallisille erittäin hyvänä kumppanina luomuun siirryttäessä. Erityisesti byrokratian kanssa selviämiseen oli hyvä saada apuja. Yksi ajatus luomuun siirtymisestä lähti siitä, että asiakkailta tuli kyselyitä luomusta. Vahvaa yhteistyötä tehdään muiden ylämaankarjan kasvattajien kanssa yhteisen yhdistyksen myötä. ”Luomuun siirryttäessä tarvittiin lisää peltoa, joiden viljelyskuntoon saaminen oli yllättävän haastavaa. Erityisesti osalla uusista vuokralohkoista vaati peltojen viljelykuntoon saaminen runsaasti panoksia”, Teemu kertoo. Negatiivista palautetta ei ole tullut mistään luomuun siirtymisestä. Luomusta on enemmän välittynyt positiivinen imago tuottajien kautta. Ainoastaan apilan käyttö nurmiviljelyssä ja sen viihtyminen pohjoisen suopelloilla epäilytti useita viljelijöitä mutta vuodet ovat osoittaneet että eri apilalajit viihtyvät täälläkin.
Tilalla metsätalous on yksi kantavista voimavaroista. Erityisesti polttopuita tehdään ja myydään tilalta lähialueille. Polttopuiden lisäksi tilalta myydään tilamyyntinä ylämaankarjan lihaa useassa eri muodossa. Myytäviä lihatuotteita on yli viitisenkymmentä. Tuotekehittely on tilalle tärkeää ja ideoita testataan koko ajan myös asiakkaiden vinkeistä. Tuotteita markkinoidaan pääasiassa Facebookissa, mutta tuotteita saa myös tilata tilalta.fi verkkokaupasta. Ranualla on oma tilalta.fi noutopiste Kiireen Rajassa, jota kannattaa hyödyntää jos pyörit Ranualla. Tuotteet ovat samanhintaisia tilalta suoraan ostettaessa kuin tilalta.fi verkkokauppaa hyödynnettäessä, joten kannattaa ehdottomasti tutustua!
Rehut tilalla pystytään tuottamaan omavaraisesti. Tilalla on peltoa noin 100 hehtaarin verran. Ympäristösopimusalueita ja luonnonlaitumia noin 20 hehtaaria. Ympäristönhoitosopimusalueita on haluttu ottaa tilalle, että ollaan voitu omalta osalta hoitaa vanhaa kylämaisemaa. Ympäristönhoitosopimusalueiden kartoittamisen apuna on ollut ELY-keskuksen inventointihanke, jolla inventoitiin myös tilallisten muutamia kohteita. ”Umpeenkasvanut maisema ja pellot pois viljelyskäytöstä, ei ole mukavaa katseltavaa,” Eija summaa. Maanomistajat ovat olleet tilallisten mielestä myötämielisiä ympäristönshoitosopimusalueiden hoitoon, joten näitä lähdettiin työstämään tilalla. Ylämaankarja valikoitui kasvatettavaksi, kun haettiin ulkokasvatettavaa karjaa. Allergian vuoksi sisällä kasvatettava karja ei olisi voinut olla mahdollinen. Eija ja Teemu kävivät vierailemassa useilla vastaavilla tiloilla, että he näkivät erilaisia tapoja hoitaa asioita. Erityisesti suurena apuna on ollut Alpo Kreivi Ylitorniolta, jonka kautta ensimmäiset eläimet on ostettu.
Parasta maaseutuyrittäjänä
”Oma vapaus on parasta tässä työssä. Työt tulee tehdä ajallaan mutta itse voi vaikuttaa miten päivät aikatauluttaa,” Teemu kertoo. Ylämaankarjan kanssa on tilallisten mielestä myös mukavaa se, että se ei ole niin kelloon sidottua mitä lypsykarjan kanssa olisi. Hyvä on, että myös metsäkoneella voi päättää koska tekee töitä, eikä jokaisena pakkaspäivänä tarvitse lähteä koneita käynnistämään. Hakkuukohteet tilallisilla on pääsääntöisesti omia metsiä.
Eijan mielestä loistavaa vapautta tuo myös se, että heidän 4-vuotias poika on voinut kasvaa tilalla ilman erillistä päivähoitoa. Usein autolla lähtiessä seuraavat sanat kuuluukin Aapon suusta: ”Äiti missä lihat? Eikö viedä kellekään tilauksia tänään?” Eija muistelee.
Maaseudun tulevaisuus
”Ruokaa tarvitaan aina, sekä maatalouden, maaseudun ja ruoantuotannon arvostuksen lisäystä,” tilalliset summaavat. Tilallisten pelkona on, että tuotantokustannukset nousevat vielä entisestään. Erityisesti polttoöljyn hinnan nousu on näkynyt tilalla sekä muovin ja sähkön hinnat. Eija kuitenkin muistuttaa siitä, että erilaisilla sopimuksilla on pystynyt ainakin tähän asti pelaamaan hintoja kohtuulliseksi esimerkiksi sähkön kanssa.
Tilalla viiden vuoden päästä halutaan edelleen kasvattaa ylämaankarjaa sekä tehdä tilamyyntiä lihan suhteen. Polttopuukaupan tehostaminen on tilallisten agendalla lähitulevaisuudessa. Tärkeää on pitää yrittäjien mielestä useampi tukijalka maaseutuyrityksen tulovirrassa, että jos joku kaatuu tai heikkenee syystä tai toisesta on toiset turvaa tuomassa.
Tilamyynti Keskitalon Ylämaankarja
Vuonna 2018 käynnistyi julkinen markkointi tilallisten kautta ensin Facebook sivulla: https://www.facebook.com/keskitalon.ylamaankarja Facebook -sivuilla on alussa kerrottu tilasta ja tilan elämästä ja sitä kautta haettu seuraajapohjaa tulevaa suoramyyntiä varten. ”Kun lihan tilamyynti aloitettiin tilalta, liha möi niin sanotusti itseään,” Eija kertoo. Tilallisilla on oma WhatsApp –ryhmä, jossa tiedotetaan 3-4 kertaa kuukaudessa minne lihaa tuodaan.” Tilamyynti vaatii työtä, mutta nyt on siihen tullut mukava rytmi, että tietää milloin suurin piirtein kukakin on tilaamassa,” Eija summaa tyytyväisenä.
Eläimet teurastetaan Leivejoen lihalla ja Meän liha tekee jalosteet. Säilykkeet ja sipsit lihasta tehdään eri tuottajien kautta. Tilalta löytyy oma elintarviketila, jossa säilytetään lihat pakasteena. Eteistilasta asiakkaat hakevat tuotteet tai sitten tilalliset vievät tilaukset eri pisteisiin. Eija on huomannut, että kesällä asiakkaat hakevat enemmän tilalta tilaamiansa tuotteita. Lähialueella näkyy Eijan ja Teemun mielestä se, että kesällä mökkiläisiä on enemmän ja myös vieraita lähitienoilla. ”Lihaa viedään Rovaniemelle, Ranualle, Posiolle ja Kuusamoon joko kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa riippuen paikasta,” Eija kertoo.
Tilalla eläimet ovat ympäri vuoden ulkona. Eläimien hyvinvoinnista pidetään huolta muun muassa siten, että ulkona on katoksia ja kuivitettuja alustoja. Laitumia tilalla vaihdetaan aiemmin ennen kuin myöhään. Talveksi on varattu olkea pehmusteeksi eläimille. Tilalla panostetaan siihen, että kaikki eläimet kesytetään, että eläimiä voidaan myös hoitaa eläinkohtaisesti. Ylämaankarja ei ole vain lauma tilallisille vaan jokainen on yksilö. ”Eläin kun luottaa ihmiseen niin sitä on helpompi hoitaa hoitohäkkeihin ja jopa saada lähtemään teurasautoon ilman turhaa stressintuottamista,” Eija kertoo.
Uutena kasvavana juttuja yrittäjät näkevät tilavierailut. Yhä enemmän on tilalle tullut luontokuvaajia kun he ovat ponganneet tilan esimerkiksi Instagramin kautta. Korona-aikana tällaisia kyselyitä on ollut vähemmän, mutta tilalliset näkevät, että jossain vaiheessa tilalle voisi järjestää erilaisia vierailuita. Ideoita Eijalta ja Teemulta ei puutu, joten varmasti heistä kuuluu tälläkin saralla.
Vinkit uusille maaseutuyrittäjille
”Olkaa rohkeita, ennakkoluulottomia ja avoimia! Pitäkää kiinni omista oikeuksista, ja vaikka jotain olisi aina tehty tietyllä tavalla, niin kokeilkaa silti erilaisia juttuja”, Eija ja Teemu summaavat yhdessä. Tilalliset lähtivät kokeilemaan erilaista polkua jättäytymällä pois palkkatöistä, ottamalla Ylämaankarjaa, siirtymällä luomuun ja lisäämällä hakkuutöitä ja nyt he elävät sellaista arkea mistä nauttivat. Tukijoukot ovat tärkeitä uutta suuntaa miettiessä. ”Vanhemmat ja yhteistyötilat joita on parisenkymmentä, ovat olleet suuressa avussa läpi vuosien”, yrittäjät kertovat. Aloittaminen yhteiskoneilla ja toisten palveluita käyttämällä auttoi käynnistysvaiheessa tätä yrittäjäpariskuntaa. Jos tilalla täytyy kasvattaa peltopinta-alaa, kuten tällä Ylämaankarjan tilalla ei voi kaikkea yhtä aikaa investoida. Yhteistyön voima on yllättävän tärkeä ja tästä tilalliset muistuttavat useampaan kertaan. ”Kannattaa tutustua sellaisiin yrittäjiin ja tiloihin jotka vastaavat sitä mitä itse mahdollisesti haluaisit alkaa tekemään. Auttaa kun näkee millaista työ oikeasti on ja mitä se vaatii”, Teemu kertoo vinkeiksi.
Pariskunnan mielestä on hyvä muistaa, että syrjemmässäkin on hyvä asua ja itse asiassa voisi muistaa, että syrjässäkin voi olla keskellä kaikkea! Nyt kannattaa tilallisten mielestä myös muistaa, että maailma on avoin muun muassa tietoliikenneyhteyksien kautta. Teamsin kautta pääsee moneen paikkaan eikä aina tarvitse autolla lähteä. ”Etäyhteydet eivät toki korvaa ihmisten kohtaamista, mutta madaltaa kynnystä lähteä mukaan”, Eija kokoaa. Tilalliset hyödyntävät Ylämaankarjan verkostoja ja muistuttavat myös uusia tulevia yrittäjiä hyödyntämään erilaisia verkostoja. ”Sen lisäksi, että voi toisia nähdä ympäri Suomen niin voi viestitellä, laittaa sähköpostia tai soitella, ja yhteys pysyy vahvana”, Eija jatkaa.
Sosiaalinen media ja vapaa sana
Facebook @keskitalon.ylamaankarja
Nettisivut: https://tilalta.fi/tuottajat/keskitalon-ylamaankarja/ & https://www.laitumeltalautaselle.fi/
LÄHIRUOKAVINKKI: Jos haluat testata tämän tilan tuotteita niin kannattaa käydä Himmerkissä tai Ravintola Tapiossa Posiolla herkuttelemassa tai Ranualla Arctic Guesthouse & Igloos –ravintolassa, jossa kuukausi sitten on julkistettu ”Haikkumenu”, joka perustuu tilan tuotteisiin.
”Kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille, teidän kautta tämä kaikki on mahdollista”, Teemu kiittää. Tilalliset haluavat lähettää terveisiä kollegoille. ”Mennään rohkeasti eteenpäin ja pidetään yhteyttä. Ei anneta yhteyden ontua tänä korona-aikanakaan”, Teemu lopettaa.
Jaa sivu eteenpäin