Torvisen touhua täynnä oleva maaseutuyrittäjäperhe Ranualla

Tällä kertaa maaseutuyrittäjien tarinoissa hypätään erittäin monipuolista yrittäjyyttä harjoittavaan perheeseen.

Perheen vanhemmat Tiina ja Marko toimivat poikansa kanssa Ranualla multimaatilayrityksen parissa. Tiina hoitaa maatilan, luonnonkosmetiikan ja eräoppaan hommia, metsästyksen ja monen muun ohella. Marko toimii maa- ja metsätilalla ja hän Tiinan mukaan harrastaa töitä, joihin lukeutuu metsätalous kaikin tavoin. Perheen poika Miikka hyödyntää konekalustoa muun muassa metsätöissä mutta sen lisäksi hän pyörittää porotilavierailuja yhdessä Tiinan kanssa. Joko menit sekaisin? Ei se mitään, lähdetään alusta.

Perheen tila on alun perin ollut Markon kotitila. Markon vanhemmat ovat asuttaneet tilan 1964, eli tilalla ikää on noin 60-vuotta. Marko on lähtenyt jatkamaan tilaa Tiinan kanssa vuonna 1990. Tilalla silloin oli vajaa 10 lehmää, kannulypsykone ja tilasäiliö. Tilalliset pitivät 12 vuotta lehmiä ja sitten oli pakko miettiä millaista investointia tehdä tilalle. Eräällä Elmia – näyttelyreissulla yrittäjät näkivät Thorsvikin tilan herefordeja linja-auton ikkunasta ja lypsylehmistä luopumisen ajatus lähti kytemään. Vuonna 2002 he kiersivät Suomessa tiloilla tutustumassa eri lihakarjavaihtoehtoihin.

”Haikut olivat ensin mielessä, mutta se ei lähtenyt sytyttämään, koska olisi vaatinut kolme vuotta, että saa eläimistä tuloa,” yrittäjä kertoo. Useammalla Angus tilalla yrittäjät vierailivat, mutta eläimiä ei saanut oikein mistään ostettua. ”Lopulta Viitasaarelta löytyi Herefordeja tilalle 13 hiehon ja sonnin verran, joten päätös oli helppo,” yrittäjä muistelee. Kesäkuussa 2002 vajaa 10 lypsylehmää lähti tilalta.

”Alussa oli kolmiseinäinen katos ja siellä taisteltiin talvella lumen keskellä. Keväällä poikiessa oli paljon lunta kaikkialla.”, Tiina muistelee. Vanha navetta toimi emoille vierihoitohuoneena. Alussa tilalla emot poikivat maaliskuussa, mutta nykyään poikimiset tapahtuvat huhti-toukokuussa. 2007 rakennettiin tilalle kylmäpihatto. ”Maatalous on kaikessa tekemisessä ollut aina tukijalka ja mahdollisuus myös muulle toiminnalle,” yrittäjä jatkaa.

”Tilalla hoidetaan navettaa, metsänhoitoa, halonmyyntiä ja paljon muuta yhtä aikaa,” yrittäjät summaavat. Emojen määrää on tilalla vähennetty 35% koska tilalla ollaan jo velattomia ja haluttiin vähentää työmäärää. Porotilavierailuissa Tiina on auttanut Miikkaa ja ”Porotalouteen liittyvää toimintaa varmasti kasvatetaan jatkossa,” Tiina kertoo.

Tilalta löytyy Hereford -emolehmiä, koiria paimentamiseen ja metsästykseen sekä Miikkalta löytyy poroja. Tilan eläimet elävät tilalla mahdollisimman lajinmukaista elämää. Tilalla käy vuosittain eläinlääkäri terveydenhoitokäynnin muodossa ja paikallinen eläinlääkäri on aina tarpeen tullen käytettävissä. Syksyllä tilalla otetaan rehunäytteet ja teetetään ruokintasuunnitelmat eri eläinryhmille. Emolehmätiloilla kivennäisruokinta koetaan tärkeäksi varsinkin poikimiseen valmistautuessa. ”Menetettiin monta eläintä sen vuoksi, että alussa oli liian vähän kivennäisiä käytössä,” yrittäjä kertoo.

Tilan liha menee Atrialle ja se on toiminut hyvin. Aiemmin tilalta myytiin lihaa myös suoramyyntinä usean vuoden ajan, jolloin Facebook toimi myyntialustana. Yrittäjät kokivat, että tämä vaati paljon omaa työtä ja vain jauheliha menee parhaiten kaupaksi. ”Tämän vuoksi luovuimme suoramyynnistä ja yhteistyö on jatkunut Atrian kanssa,” yrittäjä kertoo.

Harrastukset ja intohimon kohteet muokkaavat tilaa

Tiinalle tärkeänä harrastuksena on ollut jo 23-vuotiaasta lähtien metsästys, jolloin hän hankki metsästyskortin. Tänä päivänä Tiina toimii paikallisen metsästysseuran puheenjohtajana ja metsästää aika lailla kaikkea mitä voi metsästää.  Luonnonkosmetiikan puolella verkkokauppamyyntiä Tiina kasvattaa tapahtumia kiertämällä.

Tilalta löytyy tänä päivänä peltoa noin 95 hehtaaria, joista osa on omaa ja osa vuokrapeltoa. ”Paljon vaatii pelaamista, että saa toimimaan peltojen viljelyn koska esimerkiksi apulannat ovat kallistuneet,” yrittäjä kertoo. Tiina kävi tilanpidon aloittamisen jälkeen Rovaniemellä luontoelämysohjaajan koulutuksen sekä eräoppaan ammattitutkinnon. Tänä päivänäkin Tiinalta löytyy erilaisia eräopas palveluita, joista löydät lisätietoja tämän jutun lopusta linkkeineen. Maaseudun kehittäjän erikoisammattitutkinto lähti Tiinan mukaan, kun tuotantosuunta muuttui yrityksessä. Tiina on ehtinyt käydä myös lähikunnissa tekemässä erilaisia hanketyötehtäviä kuten Simossa, Pudasjärvellä ja Rovaniemellä. ”Ehdin tehdä myös Personal Trainerin hommia sekä kansalaisopiston juttuja. ”Kaikenlaista on tullut testattua, mutta ihon oireilun myötä muut työt jäivät vähemmälle,” Tiina jatkaa.

Kun oma iho piti yrittäjällä saada kuntoon, hän päätti opiskella lisää kasviöljyistä omin päin. Ensimmäinen tuote oli tyrniöljyseerumi, joka on edelleen myynnissä. ”Kehitin voiteita ja oma iho alkoi paranemaan,” Tiina kertoo. Tiinan tuttavat pyysivät myös pian myyntiin tuotteita, joten tuotekehittely lähti käyntiin. Tiina lähti mukaan yritysryhmä-hankkeeseen, jossa oli mukana tuotekehitystä ja sai ammattilaisilta konseptiapua sekä tuoteturvallisuutta. Kouluun yrittäjä lähti 2019 Kemijärvelle luontoalan ammattitutkintoa suorittamaan ja parin vuoden päästä saikin paperit. Elintarviketila on kotona valmistumassa ja luvitetaan heti yritystoimintaan, kun paikka on valmis. ”Tulevassa tilassa poron leikkuu, saippuan teko ja muut ovat vieläkin helpommin toteutettavissa,” Tiina kertoo.

Parasta maaseutuyrittäjyydessä

”Itse saa työajan päättää ja on aina vapaus siitä mitä tekee ja milloin kunhan hoitaa omat velvollisuudet,” yrittäjä summaa. Parasta tilan isännälle on metsänhoitotyöt, ja sitä riittää, kun kokonaispinta-alaa löytyy noin 500 ha.

Yrittäjät toteavat myös, että paljon riippuu myös siitä missä ajankohdassa mennään vuotta. ”Keväällä pitää tehdä halkoja, poijittaa emot, laittaa kasvimaata ja kasvihuonetta, yrtit kerätä, hoitaa ympäristön siivoaminen, tukihakemusten täytöt, peltotyöt, rehunteot ja kaikki muu yllättävä toiminta sen ympärillä,” yrittäjä kertoo.

Tulevaisuus

”Korkeintaan viisi vuotta pidetään emolehmiä tilalla,” yrittäjä toteaa. Luonnonkosmetiikan osalta yrittäjä toivoisi kansainvälisille markkinoille pääsyä. ”Täytyy kuulostella, jos johonkin hankkeeseen pääsisi mukaan kehittämään sitä,” miettii yrittäjä.

Ranuan keskustasta löytyy pienestä putiikista yrityksen kosmetiikka tuotteita ja kansainväliset vieraat löytävät jo tuotteet sitä kautta. ”Markkinointiosaaminen ja somettaminen vaatii aikaa ja siihen tarvitaan lisää innostusta ja osaamista,” yrittäjä toteaa.

Vinkit muille maaseudulla toimiville yrittäjille

”Pitää nähdä lähelle mitä mahdollisuuksia on,” Tiina aloittaa. ”Älä valitse vain yhtä asiaa,” hän jatkaa. Yrittäjän mielestä matkailua kannattaa ajatella monipuolisesti. ”Aina kannattaa kouluttautua ja oppia uutta!” Tiina vinkkaa.

Yrityksen yhteystiedot

Tämän monipuolisen yrityksen löydät useammasta eri kanavasta.

Rubus

Lappilaista luonnonkosmetiikkaa verkkokaupasta: https://www.rubus.fi/

Verkkokaupasta poimittua:

Rubus Cosmetics on lappilainen luonnonkosmetiikka- ja hoitotuotesarja. Se sisältää puhtaita, aitoja raaka-aineita ja vaikuttavina aineina lappilaisesta luonnosta saatavia yrttejä ja marjoja. Se on syntynyt luonnon aarreaittaa hyödyntäen, lähellä tekijää ja niiden testauksessa käytetään vain aitoja ihmisiä, ei eläimiä. Tuotteet valmistetaan Lapissa, sen eteläisemmässä kunnassa Ranualla.

Tuotteissa ei käytetä synteettisiä kemikaaleja, hajusteita, parabeeneja, muoveja eikä petrokemian tuotteita. Tuotteet pakataan kierrätettäviin lasipakkauksiin ja mm. muovihylsyistä tullaan luopumaan pahvisten pakkausten tieltä.

Meille on myönnetty Avainlippu joka on merkki Suomalaisesta työstä. Tuet pienyrittäjyyttä Suomessa ostamalla meiltä : )

Rubus Facebook https://www.facebook.com/RubusCosmetics/

Rubus Instagram https://www.instagram.com/rubus_cosmetics/

Kunnonmetsästäjä Tiina Torvinen

Nettisivuilta poimittua:

Kuka?

Tiina.

– Eräopas AT, luontoelämysohjaaja, melontaopas, köysitoiminnanohjaaja, koskivenekippari, koskiluokittelija jne.

– Maaseudun kehittäjän EAT

– Liikunta-alan opinnot (pt, ravintovalmentaja ym.)

– Luonnontuoteneuvoja, Luontoalan AT

Ensin olivat eräopastukset, melontaohjaukset ja köysitoiminnot. Sitten tulivat työn alle maaseudun kehittäminen ja hanketyöt vieraan palveluksessa. Kunnes palasin kokoaikaisesti maatilan töihin ja omaan yritystoimintaan. Liikunnan, ravintovalmennuksien ja ryhmäohjauksien myötä syntyi Kunnonmetsästäjä.

Kunnonmetsästäjä jatkaa polkujaan luonnon parissa, omaksi ja muiden iloksi. Tutustu tarjontaan, ole hyvä!

Kunnonmetsästystä ranualaisittain nettisivut https://kunnonmetsastaja.fi/

Kunnonmetsästäjä Tiina Torvinen Facebook https://www.facebook.com/Kunnonmetsastaja/?locale=fi_FI

Kunnonmetsästäjä Instagram https://www.instagram.com/kunnonmetsastaja/

Pikkuaho Reindeer Farm

Vielä viimeisenä tilalta saa myös porotilavierailukokemuksia, joihin voit tutustua Instagramista alla olevan linkin kautta.

Esittelyteksti Instagramissa englanniksi:

The life and feeling of a reindeer farm. Visits to the farm in the winter season from November to the end of April. Reservations in advance.

Pikkuaho Reindeer Farm Instagram: https://www.instagram.com/pikkuahoreindeerfarm/

 

Jutun kuvat ja teksti; Tanja Häyrynen, maaseutupäällikkö

 

 

 


Jaa sivu eteenpäin